
AYM’nin yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılmasına yönelik bireysel başvuruyu değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, partisinin seçim barajının düşürülmesi gerektiği yönünde teklifi olduğunu söyledi. Altay, “AYM, bu bireysel başvuru sonucunda bir hak ihlali tespit ederse, bu hak ihlalini ortadan kaldırmak TBMM’nin birinci öncelikli işi olmalıdır. Ancak Anayasa Mahkemesi, kanunu iptal edemez. AYM, sadece bir hak ihlali tespiti yapacak, TBMM de bu hak ihlalini ortadan kaldıracak, yasal ve anayasal düzenlemeyi hayata geçirecek. CHP, buna vardır” dedi. Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez de AYM'nin bireysel başvurular neticesinde yüzde 10’luk seçim barajını kaldırma yetkisi olmadığını söyledi. Hakyemez, “AYM, Anayasa'daki kişinin haklarının ihlal edildiği kanaatine varsa dahi bu, kişiye özgü olarak bir sonuç doğuruyor, yüzde 10’luk barajı iptal etmiyor. Kanundaki baraj hükmünü kaldırma yetkisi TBMM’ye aittir” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AYM'nin seçim barajı ile ilgili bireysel başvuruyu görüşmesini, “siyasi sonuç almaya yönelik bir çalışma” olarak değerlendirdi. Şentop, “AYM 2015 seçimlerine giderken ‘kanun değişmeli’ diyecek, yasama organı bir değişiklik yapacak ama Anayasa gereği 2015 seçimlerinde uygulanmayacak. Bunu, seçimlere şaibe doğurma hamlesi olarak görüyorum. 2013 yılındaki Gezi olaylarından beri genel seçimleri etkilemek üzere faaliyet gösteren çevreler en son bu hamleyle birlikte devreye girmiş görünüyor” dedi. Şentop, Kılıç’ın AYM Başkanı olarak 'ihsas-ı reyde bulunduğunu' savundu.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kanunda yer alan bir konunun bireysel başvuruya konu olamayacağını ifade ederek, “Bu talep daha geldiği gibi ret olmalıydı. Ama bu denmemiş. Konu genel kurula gelecek bir konu değil” dedi. “1995 yılında AYM'nin, Haşim beyin imzası olan bir karar var. ‘Yüzde 10’luk barajın anayasaya aykırı olmadığını istikrar bakımından gerekli olduğunu’ söylüyor” diyen Kuzu, şunları kaydetti. “Bir an için şuur kaybına uğramış olmaları lazım böyle bir karar vermeleri için. Bu kadar net konuşuyorum. Hiç kimse tribünlere oynamasın, kendi konumunu güçlendirmek için bu tür yollara gitmesin. Herkes yasalara bağlı karar versin. Bu AYM'yi ‘kalsın mı gitsin mi noktasına getirir’ tartışmaya sebep olur. Bu kadar sert konuşuyorum.”
AYM, seçim barajına ilişkin tartışmalar üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Soruya karşılık, Başkan Haşim Kılıç’ın verdiği cevapta aynen ‘Raportörün raporunu tamamlayarak ilgili bölüm başkanlığına sunulduğu, Genel Kurul'un uygun olması halinde, belki 2-3 hafta sonra görüşebileceği’ belirtilmiştir. Bu bilgi dışında Başkan tarafından herhangi bir değerlendirme, yorum ve görüş belirtilmemiştir” denildi. Yapılan başvuruların “kabul edilebilir” olup olmadığı konusu dahi karara bağlanmadan işin esası hakkında yorum yapılmasının anlamsızlığının açık olduğu vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı: “Gazeteci arkadaşımızın teknik bilgi kapsamında sorduğu bazı sorulara, Anayasa kuralları çerçevesinde verilen cevaplardan yorumlar yapılarak bir sonuç çıkarılması, tamamen gazetecimizin kendi görüşü ve değerlendirmesinden ibarettir. Görüşülmekte olan bir konu hakkında değerlendirme yapmak ne Başkan’ın ne de üyelerimizin bugüne kadar başvurduğu bir yol olmadığı gibi, böyle bir açıklamanın olumsuz sonuçlarını öngörebilecek yeterli bilgi ve tecrübe sahibi oldukları da izahtan varestedir. Yanlış anlamalara neden olmamak için bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.”
