|

Basına matbaa şartı

Teksir, fotokopi, bilgisayarlarla çoğaltılan, aralıklarla yayınlanan ve aktüalitesi olmayan her türlü matbua adı ne olursa olsun gazete veya dergi sayılmayacak. Gazeteler 50 bin liradan ucuza satılamayacak.

Yeni Şafak
00:00 - 22/08/2001 Çarşamba
Güncelleme: 15:42 - 21/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun Uyarınca Yayınlanacak İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Mevkuteler Hakkındaki Genel Kurul Kararları'nda bazı değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan değişiklikler şöyle:



  • Prova tezgahlarında, teksir makinalarında basılan, fotokopi makineleri ve bilgisayar yazıcılarında çoğaltılan veya ansiklopediler gibi, aralıklarla ve fasiküller halinde yayınlanan ve aktüalitesi olmayan her türlü matbua, adı ne olursa olsun gazete veya dergi sayılamaz.

  • Bir takvim yılı içerisinde altı aydan fazla, kendi nev'ine ait asgari aylık kontenjanı kadar resmi ilanı, zamanında yayınlamaktan imtina eden gazetelerin yayınlama hakkı düşürülür ve resmi ilan ve reklam verebilecek mevkuteler listesinden çıkarılır. Bu gazeteler yayınlama hakkı düştüğü tarihten itibaren altı ay içinde, aylık kontenjanı kadar resmi ilan yayınlama talep ve taahhüdünde bulunmaları halinde, talep tarihinden üç ay sonra yayınlama hakkını yeniden kazanırlar.

  • Gazeteler gazete yayınından beklenen amacı gerçekleştirecek sayıda ve fikir işçilerine ilişkin çalışma mevzuatı esaslarına uygun olarak, kendileriyle sözleşme yapılıp tam gün ve tam ay üzerinden ücret ödenen, sigorta primleri ile vergileri ödenmiş veya üç ay içinde ödenmek şartı ile tahakkukları yaptırılmış olan ve fiilen çalışan fikir işçisi kadrosu bulundurmak zorundadır.

  • Bu kadrolar, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yayınlanan günlük siyasi gazeteler ile ekonomi ağırlıklı siyasi gazetelerde biri yazı işleri müdürü olmak şartıyla en az l2 kişi, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yayınlanan günlük ticaret gazetelerinde biri yazı işleri olmak şartıyla 7 kişi, meslek gazeteleri ve yabancı dilde yayınlanan gazetelerde, biri yazı işleri müdürü olmak üzere 4 kişi, kurumun şubesi bulunan diğer yerlerde yayınlanan günlük gazetelerde biri yazı işleri müdürü olmak kaydıyla 5 kişi. Basın İlan Kurumu kararına göre, gazetelerin imtiyaz sahipleri, kendi gazetesinin veya başka gazetelerin asgari kadrosunda yer alamayacak.


    En az 50 bin lira


    Günlük gazetelerin her nüshasının satış fiyatının KDV dahil 50 bin liradan az olamayacağı ve bayilere ödenecek komisyonun bu tutarın yüzde 40'ından fazla olamayacağı belirtilen değişiklik kararında, Asgari fiili satış hesabında iadesiz gösterilen satışların kabul edilemeyeceği kaydedildi.

  • #Basın İlan Kurumu Genel Kurulu
    #195 Sayılı Kanun
    #KDV
    #Basın
    #Matbaa
    23 yıl önce