|

Battal'ın para öyküsü

Ataşehir'de ortaya çıkan Buzgate skandalının kolları, Kadıköy Belediyesi'ne uzandı. Battal İlgezdi'nin 2009'da Meclis üyesi yaparak İmar Komisyonu Başkanlığı'na getirdiği BUZ İnşaat'ın ortağı Ali Emrah Büyük, Kadıköy'de Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Hüseyin Büyük'ün oğlu çıktı. ​​Battal İlgezdi, Ataşehir Kadıköy'e bağlıyken Küçükbakkalköy'de Hüseyin Büyük'ün yardımıyla hazine arazisine kooperatif kandırmacasıyla kat karşılığı 448 daire yaptı. Bu siteden 6 daireyi Hüseyin Büyük'e verdi. BUZ'un sahibi Büyük ile İlgezdi, 5 sene boyunca Ataşehir'i bölüştü.​

Yeni Şafak
04:00 - 14/07/2015 Salı
Güncelleme: 22:27 - 13/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ataşehir Belediyesi Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve eşi CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi'nin Buz Rezidans'taki milyonlarca dolarlık daireleri CHP'nin Aileşehir'ini ortaya çıkardı. Yeni Şafak, Ataşehir'in 1999'da başlayıp 2015'e kadar uzanan süreçte CHP'li belediyelerce nasıl yağmalandığının detaylarına ulaştı. 7 yıl Ümraniye'de CHP ilçe başkanlığı yapan Battal İlgezdi 1999'da Ümaniye'de CHP'den başkan adayı oldu. Seçimleri kaybeden İlgezdi'ye, o dönem Ataşehir'in bağlı olduğu CHP'li Kadıköy Belediyesi'nin Başkan Yardımcısı Hüseyin Büyük kucak açtı. Battal İlgezdi, Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi Rüştü Altıner'le birlikte Bakkalköy'deki 775 sayılı gecekondu yasası kapsamına giren ve kat karşılığı bina yapılamayan, yalnızca kooperatifle bina yapılabilen alanda göstermelik bir kooperatif kurdurarak kat karşılığı inşaat yaptı. Ekin Kent ismini taşıyan kooperatifin üyeleri arasında ise çok sayıda İlgezdi ve Battal İlgezdi'nin ortağı Ali Asgar Maraşlı'nın soyadını taşıyan kişi vardı.


HAZİNE ARAZİSİNE 448 DAİRE

775 sayılı gecekondu yasası kapsamındaki bu alana Erguvan Evleri ve Erguvan Gold isimleriyle toplam 448 daireden oluşan siteler yapıldı. Bugün 100 metre bir dairenin 600 bin TL'den satıldığı Erguvan Evleri, Küçükbakkalköy'de önemli bir rant kapısı oldu. Ekin Kent Kooperatifi'nin de aralarında olduğu kooperatiflerle yüzde 46 ile kat karşılığı anlaşma yapan Battal İlgezdi, 775 sayılı yasaya göre açıkça suç işledi. Çünkü söz konusu yasa, hazine arazisine kat karşılığı inşaat yapmayı kesinlikle yasaklıyordu. Battal İlgezdi 448 dairenin yarısına bu sayede sahip oldu. Söz konusu inşaatlardan 6 dairenin de Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Büyük ile Rüştü Altıner'e verildiği iddia edildi.


KURDA KUZUYU TESLİM ETTİLER

Battal İlgezdi, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Büyük'ün kendisine yaptığı toplam 7 blok ve 448 daireden oluşan Erguvan Evleri kıyağını karşılıksız bırakmadı. Hüseyin Büyük'ün oğlu Ali Emrah Büyük, 2009 yerel seçimlerinde CHP'den Battal İlgezdi kontenjanından Ataşehir Belediyesi Meclis Üyesi seçildi. Emrah Büyük tam da tahmin edildiği üzere belediyenin İmar ve Şehircilik Komisyonu Başkanı yapıldı. Ali Emrah Büyük, Battal İlgezdi'nin koordinasyonunda babası Hüseyin Büyük'ün Ataşehir'le ilgili hayallerini gerçekleştirmeye başladı. 2005 yılında Büyük Uzunlar İnşaat Şirketi'ni kuran müteahhit Ali Emrah Büyük, 5 sene boyunca Ataşehir'de İmar Komisyonu Başkanlığı yaparak mesleğinin hakkını verdi.



Büyük-UZunlar ortaklığı

Ali Emrah Büyük-Battal İlgezdi ortaklığı Erguvan Barış Parkı'nda kendisini gösterdi. 48 dönüm alana kurulu olan parkın yap-işlet-devret modeliyle işletilmesi işi 29 yıllığına BUZ İnşaat'a verildi. Büyük kelimesinin B'si, Uzunlar'ın Uz'unu alan yeni şirket Buz, ihale tarihine karar verilmesinden sadece 19 gün sonra kuruldu. Kafeterya ve restoran olarak kullanılacak üç tesisin yapılarak işletilmesi amacıyla 1 Mart 2010'da yapılan ihale beklenildiği gibi Buz'a verildi. Buz İnşaat Taahhüt San. ve Tic. AŞ isimli şirket, ihaleyi 3 bin 250 TL aylık kira ve yıllık cirodan yüzde 1,02 pay karşılığında kazandı. İhaleyi alan Buz İnşaat'ın sahipleri Mehmet Ali Uzunlar ve Yusuf Uzunlar, Ataşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ali Emrah Büyük'ün 2005'te kurulan Büyük Uzunlar İnşaat Limited Şirketi'ndeki ortağı. Halen aylık yaklaşık 200 bin lira kira gelirinin yanı sıra düğün törenleri, yemek davetlerine de ev sahipliği yapan alanın gelirinin dudak uçuklattığı belirtiliyor.



Her ay 30 bin lirayı cebe attı


Battal İlgezdi'nin Belediye Başkanlığındaki ilk günlerine rastlayan bu skandalın merkezinde, tanıdıklardan kiralanan belediye hizmet binası bulunuyor. İlgezdi ve ekibinin, 45 bin TL'ye kiralanan belediye hizmet binasını 75 bin TL'ye kiralanmış gibi gösterdiği aradaki 30 bin TL farkı ise her ay cebe indirdiği tespit edildi. Skandal üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevlendirdiği müfettiş olayı tüm detaylarıyla raporunda anlattı. İşte İlgezdi ve ekibinin kira oyunu:


RAPOR '45 BİN TL' DEDİ

İlgezdi ve yardımcısı İlhami Yılmaz'ın ortak tanıdıkları olan Üstünsoy ailesi ve ortaklarına ait Kayışdağı Caddesi ndeki bina, aylık 50 bin TL ve vergiler üzerinden kiralandı. Yasal zorunluluk gereği SPK onaylı bir değerlendirme şirketinden ekspertiz raporu alınması gerekiyordu. Belediyede birim müdürlüğü yapan bir ismin tanıdığının sahibi olduğu Vizyon Değerlendirme ve Danışmanlık Şirketi tarafından bu binaya 45 bin 456 TL kira bedeli tayin edildi. Bu durum şirket tarafından 20 Nisan 2009 tarihli 2009/16 sayılı raporla Belediye Başkanı Battal İlgezdi'ye iletildi.


ŞİRKET KENDİ RAPORUNU DEĞİŞTİRDİ

Raporu inceleyen İlgezdi, kira kıymet bedelinin 75 bin TL olarak değerlendirildiği yeni bir rapor hazırlanmasını istedi. Böylelikle yeni bir rapor hazırlandı. Raporun ardından 75 bin TL her ay binanın sahiplerine ödendi fakat 30 bin TL'lik İlgezdi'nin gizli kasası E. A. tarafından bina sahiplerinden geri alındı.Kira yolsuzluğu 2011 kadar devam etti. Konunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşmasıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettiş tayin ederek olayın araştırılmasını istedi. Teftiş raporunu yazan Ali İhsan Öztürk raporunda, “Ataşehir Belediyesi tarafından hazırlatıldığı görülen Vizyon Değerlendirme A.Ş'ye ait aynı tarihli iki farklı değerlendirme raporu bulunması kiralama işlemine fesat karıştırıldığı şüphesini güçlendirmektedir” dedi. Müfettiş raporu Belediye Başkanı İlgezdi ile 5 yetkili hakkında soruşturma açılması için savcılığa da gönderildi.



Kendisi ve eşi için suç duyurusu


İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, basında yer alan “usulsüz şekilde mal edinerek haksız yere zenginleştiklerine dair” iddialara ilişkin, kendisi ve eşi CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi hakkında soruşturma başlatılması talebiyle suç duyurusunda bulundu. Anadolu Adalet Sarayı'na eşi Gamze Akkuş İlgezdi ve CHP İl Başkanı Murat Karayalçın'la birlikte giden İlgezdi, 9 sayfalık suç duyurusu dilekçesini Cumhuriyet savcılığına sundu.


SAVCILIK İNCELESİN

Suç duyurusu dilekçesinde, Battal İlgezdi, eşi ve çocuklarının edindikleri her türlü mal ve kazançların yasal mevzuata uygun şekilde edinilip edinilmediği konusunda soruşturma açılması ve detaylı inceleme yapılması istendi. Suç unsuru tespit edilmesi halinde de kamu davası açılması talep edildi. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ise CHP olarak bu tür iddialar üzerine gitmekte kararlı olduklarını belirterek, “Bu iddiaların açığa çıkarılması için yapılması gereken bütün işlemler tereddütsüz bir şekilde yapılmalıdır” dedi.




#Ataşehir Belediyesi
#Gamze Akkuş İlgezdi
#Buz Rezidans
9 yıl önce