|

BM gücü gidebilir

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bugün İstanbul’da gerçekleşecek Kudüs zirvesinde alınması gereken caydırıcı kararları uluslararası ilişkiler uzmanları Yeni Şafak’a değerlendirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2018 Cuma
Güncelleme: 01:58 - 18/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Uluslararası ilişkiler uzmanları Yeni Şafak’a konuştu.
Uluslararası ilişkiler uzmanları Yeni Şafak’a konuştu.
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın:
"İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD'ye bu kararının hukuka aykırı olduğunu hatırlatmalı. İsrail'in güvenliği sağlayamadığından ve şiddeti artıracağından ötürü BM, tarafsız güvenlik güçlerini Filistin'e göndermeli. Diplomasi artırılmalı. Trump ve Netanyahu'nun kendi iç politik sorunlarından dolayı şiddete başvurdukları gözardı edilmemeli. İslam ülkeleri maalesef her zamanki gibi sessiz kalıyor. Rusya sistem içine dâhil edilmeli."

Petrol seçeneği var

Prof. Dr. Mehmet Akif Okur:
"İslam ülkeleri İsrail üzerindeki baskılarını artırmalı. Siyonistlere Ortadoğu'da kendi ayaklarına sıktıkları gösterilmeli. Körfez ülkeleri önceden petrol yaptırımı uyguluyorlardı ama şimdi yeni bir sürece girdiler. Özellikle Suudi Arabistan, Filistin meselesine hassasiyet göstermeli. Çünkü İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı ülkeler Filistin meselesi gerekli şekilde sahiplenemedi."

İkiye ayırmayın

qDoç. Dr. Sezai Özçelik: "Kudüs'ü Doğu ve Batı olarak ikiye ayırmak doğru değil. İİT'de Batı Kudüs'ü hukuken tanımış olmamız Filistin'in bölünmüşlüğünü de kabul etmek demektir. Türkiye'nin Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıması Batı Kudüs'ü İsrail'e vermek gibi tanımlanabilir. Kudüs tek merkezin kontrolünde olmalı. İİT'den, Kudüs'ü ikiye ayırmayan bir kararın çıkmasını bekliyorum."

Oraya elçilik açın

qDr. Ali Emrah Bozbayındır: "İİT'den, İsrail'i kınama kararı çıkabilir. Doğu Kudüs'te Müslümanlar büyükelçilik açabilir. Türkiye, Filistin konusunda yaptığı hakkaniyetli duruşunu devam ettirecektir. Açıkçası Filistin meselesi Türkiye'nin elinde kaldı. Körfez ülkelerinin duruşu belli. Bu zirvede Türkiye birleştirici güç olarak duruyor. İslam devletleri birleşerek BM'ye güçlü bir mesaj verecektir."

BM mesajı alacaktır

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu:
"İstanbul'daki zirve, İslam ülkelerinin hangisinin samimi hangisinin samimi olmadığının ortaya çıkması için önemli bir zirve. Kudüs'ün hiçbir zaman İsrail'in başkenti olmayacağı mesajı tüm dünyaya verilmeli. Türkiye Müslüman ülkelerin dağınıklığının bir ittifakta sağlanması için aktif bir rol üstlendi. Birleşmiş Milletler'in gerekli mesajı alacağını ve İslam coğrafyalarındaki bu meselelerin dinmesi için önemli olacağını düşünüyorum."

O karar yok hükmünde

İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün:
"Kudüs sadece Filistinlilerin değil tüm Müslümanların meselesidir. Filistin'e huzur gelmeden Ortadoğu'ya huzur gelmez. ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması yok hükmündedir. İşgalci İsrail'in katliamlarına ortak olan ve kendi kamuoyundan dahi destek bulamayan ABD yönetimi bu kararından derhal geri dönmelidir."
#Yenikapı
#Kudüs
#Filistin
6 yıl önce