|

Bono vurgunu büyüyor

İmarbank'ta açığa bono satışlarını inceleyen uzmanlar, Uzan Grubu'nun, günlük olarak satılan bonoları, akşam saatlerinde tüm bilgisayarlardan silen bir program geliştirdiğini tespit etti.

Yeni Şafak
00:00 - 27/09/2003 Cumartesi
Güncelleme: 18:18 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından tasfiye edilen Uzan Grubu'na ait İmarbank'ta, yıllardır devam eden hayali bono satışlarının, "özel olarak geliştirilen program" tarafından gizlendiği ortaya çıktı. Program sayesinde, hayali bono satışlarının otomatik olarak bilgisayarlardan silindiği belirlendi.

Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, İmarbank'ta yapılan hayali bono satışlarını inceleyen SPK uzmanları ilginç bir yöntem tespit etti. SPK uzmanlarının incelemelerine göre, İmarbank'ta açığa satılan bonoları gizlemek için özel bir bilgisayar programı geliştirildi. Bu program, günlük olarak akşam saatlerinde şubelerden yapılan bono satışlarının kayıtlarını otomatik olarak sildi. Program sayesinde, bankaya incelemeye gelen murakıplar, bankada yapılan bono satışlarının hiçbirisini göremiyor.

Bono satışının boyutu

SPK uzmanlarının ön incelemelerinde, 1992 yılında bono satış yetkisi iptal edilen İmarbank'ın, yaklaşık 1 katrilyon liralık hayali bono satışı yaptığını tespit etmişti. SPK uzmanlarının, İmar ve Adabank'taki incelemeleri sürüyor. Bu incelemeler sonucunda, 1 katrilyon liralık hayali bono satışının yaklaşık 500 trilyon lira daha artabileceği belirtildi. Kayıtlar olmadığı için, ne kadarlık bono satışı yapıldığı tam olarak çıkarılamadı. İmarbank'ta satılan hayali bonoların, Hazine tarafından karşılanıp karşılanmayacağı da henüz netleşmedi. BDDK, bonoların karşılanması ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlayarak Hazine'ye gönderdi. Tasarıyla, sadece bonoların devlet tarafından karşılanmasını imkan sağlıyor. Bonoların ödeme planı konusunda da henüz bir takvim ortaya çıkmadı. Ancak, hayali bono satışların uzun vadeye yayılarak ödenmesi planlanıyor.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce