|

Çeyrek asırlık acı

5 Temmuz 1993'te katledilen 33 sivil Erzincan'ın Başbağlar köyünde anıldı. Erdoğan ve Yıldırım'ın mesajlarının okunduğu törende köy muhtarı Ali Akarpınar, 25 yıl önce PKK tarafından gerçekleştirilen katliamı anlatırken o acı adeta yeniden yaşandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2018 Cuma
Güncelleme: 01:49 - 6/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Katledilen 33 sivil Erzincan'ın Başbağlar köyünde anıldı.
Katledilen 33 sivil Erzincan'ın Başbağlar köyünde anıldı.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 sivil, katliamın 25. yılı dolayısıyla köyde düzenlenen törenle anıldı. Köy meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma törenine, gencinden yaşlısına çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dualar edildi.

ERDOĞAN VE YILDIRIM'IN MESAJI OKUNDU

Köy çocuklarından Yusuf ve Azra Meryem Aydın'ın Başbağlar anısına şiir okumasıyla devam eden programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajları okundu.Daha sonra köy muhtarı Ali Akarpınar, 25 yıl önce terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen katliamı katılımcılara anlattı.

DARBECİLERLE AYNI AMAÇ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, Başbağlar Katliamı'nda yaşamını yitirenlere rahmet diledi. Başbağlar şehitlerini rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Tüfenkci, şöyle konuştu: "O gün o olayları tertipleyenler, burada bu masum canları alanlar, 15 Temmuz'da da aynı amacı taşıyorlardı. Maraş'ta da, Malatya olaylarında da aynı amacı taşıyorlardı, amaçları bu toprakları bölmek, insanımızı birbirine düşürmek, kardeşi kardeşe kırdırmak. 2 Temmuz'da Madımak'ta canımız yandı, 5 Temmuz'da bu topraklarda yine bizim kanımız aktı. O gün bu katliamı yapan eller aynı ellerdi, aynı amaca hizmet ediyordu."

BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEK İSTEDİLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamını getirdiğini ifade etti. İnsan haklarından sorumlu olduğu için anma programına Erdoğan'ın kendisini gönderdiğini ifade eden Kavakcı, şunları söyledi: "Bu PKK'nın yaptığı ne ilk hain saldırıdır ne de sonuncusu ama maalesef bizi Alevi, Sünni, Kürt, Türk diye birbirine düşürmeye çalışanlar, bunu körüklemiştir. Maalesef bazen devlet milletine vatandaşına sahip çıkamamıştır. Başbağlar davasının yakından takipçisi olacağız. PKK, PYD, FETÖ, DHKP-C hiçbiri bu topraklarda bizi birbirimize asla düşüremeyecek."

Yüreğimiz hala yanıyor

Başbakan Binali Yıldırım da katliamın yıldönümü nedeniyle twitter hesabından bir mesaj yayınlandı. Yıldırım mesajında şunları kaydetti: “25 yıl önce bugün, bölücü terör örgütünün Başbağlar’da şehit ettiği 33 canımızın acısı hala yüreğimizi yakıyor. Şehitlerimizi katliamın yıl dönümünde rahmetle anıyorum.”


Şehitlerden geriye kalanlar müzede

Başbağlar köyünde 2013’te açılan kültürevinde oluşturulan müzede, 5 Temmuz 1993’te teröristlerce katledilen ve yaşları 13 ila 74 arasında değişen 33 kişinin anısı yaşatılıyor. Girişinde katledilenlerin isimlerinin yer aldığı pano bulunan müzede, hain saldırıda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile giysi, tespih, tarak ve ayakkabı gibi kişisel eşyaları sergileniyor.

#Bağbağlar
#Katliam
#Terör
6 yıl önce