|

CHP'nin uyuşturucuyla mücadele raporu: Rakamlar yanlış argümanlar çarpıtılmış

CHP Bilim Platformu tarafından hazırlanan "Gençler madde bağımlığının pençesinde" raporunda yer alan rakamların yanlış olduğu, sanki gerçekmiş gibi verilen bilgilerin herhangi bir bilimsel kaynağa dayandırılmadığı ortaya çıktı. Konunun uzmanlarına göre CHP'nin bu hamlesi son dönemlerde uyuşturucuyla mücadelede adeta altın çağını yaşayan Türk Emniyeti'nin bu başarısını gölgelemek, bilim insanlarının uyuşturucuya yönelik yaptığı saha çalışmalarında alınan olumlu sonuçları baltalamak gibi hedefler içeriyor.

Sertaç Aksan
04:50 - 5/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:13 - 5/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
CHP'nin açıkladığı madde kullanımı raporunda yer alan bilgilerin eksik, eski ya da yanlış olduğu ortaya çıktı.
CHP'nin açıkladığı madde kullanımı raporunda yer alan bilgilerin eksik, eski ya da yanlış olduğu ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığındaki ARGE - Bilim, Yönetim Kültür Platformu tarafından “AKP Türkiyesi’nde gençler madde bağımlılığının pençesinde” başlığıyla hazırlanan raporda yer alan bilgilerin yalan ve yanlışlarla dolu olduğu ortaya çıktı.

Özellikle son yıllarda uyuşturucuyla mücadele alanında ortaya koyduğu gayreti sadece kolluk kuvvetlerinin başarılarının ötesine taşıyan Türkiye, ilgili bakanlıklar, üniversiteler, STK'lar gibi çok farklı kuruluşlarla yapılan çalışmalar neticesinde çok güzel sonuçlar alıyor.

Raporda yer alan bilgiler ya eksik ya yanlış ya da eski

  • Yapılan çalışmalar ve atılan onca adımın ardından CHP yönetimi önderliğinde hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşılan raporda yer alan bilgiler kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
  • Söz konusu raporda yer alan bilgi ve istatistiklerin büyük çoğunluğun eski ya da yanlış bilgi olduğu öğrenilirken, raporda yer alan "Türkiye'de uyuşturucuya başlama yaşı 10'un altına düştü" ifadesinin ise kesinlikle doğru bir bilgi olmadığı ve herhangi bir bilimsel kaynağa dayandırılamıyacağı kaydedildi.
  • Raporda, madde kullananların nüfusa oranının 2002'den bu yana yüzde 6 artığı bilgisi yer alırken, yapılan bir araştırmaya göre bu oranın yüzde 3.1 olarak saptandı.

Kaynağı olmayan bilgileri bilimsel rapora koydular

Son 3 yılda madde bağımlılarının sayısının yüzde 20 artış gösterdiği yönündeki bilginin de hatalı olduğu öğrenilirken, bu oranın da hatalı olduğu ve söz konusu oranın aynı dönemde yüzde 7 azaldığı ortaya çıktı.

Türkiye bu alanda dünyaya örnek oluyor

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadele noktasında dünyaya örnek olacak başarılara imza attığını söyledi.


  • Türkiye'de hayatında en az bir kez uyuşturucu madde kullanmayı deneyenlerin oranının yüzde 3.1 olduğu bilgisini veren İlhan, bu rakamın yaklaşık 1 milyon 700 bin kişiye denk geldiğini, maddeyi bir kez deneyenlerin ise yüzde 70'nin kullanıma devam ettiğini vurguladı.

Uyuşturucu konusunda gelir durumu öne çıkarılmamalı

Uyuşturucuyla mücadelede zengin-fakir ayrımı gözetmeksizin mücadele edilmesi gerektiğini altını çizen İlhan, şöyle devam etti:

  • Avrupa'da her 4 erişkinden 1'i uyuşturucu madde kullanıyor. Gençler baz aldığınızda ise Avrupa'da her 5 gençten 1'nin madde kullandığını görüyoruz. Bizim ülkemizin oranları Avrupa'ya göre çok düşük. Araştırmalarımıza göre Türkiye'de uyuşturucuya başlama yaşının ortalaması 19.

Jeopolitik konum ve genç nüfus oranı hedef ülke olmamıza neden oluyor

İlhan, Türkiye'nin hem doğudan gelen uyuşturucunun hem de özellikle Balkan coğrafyasından gelen sentetik maddelerin merkezinde olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Çin'den gelen uyuşturucular için de en önemli geçiş noktasında yer alıyoruz. Jeopolitik gerçekliğin yanı sıra genç nüfus oranımızın fazla olması da satıcılar için bizi 'hedef ülke' konumuna getiriyor.

Mücadelede oldukça iyi bir noktadayız

  • Uyuşturucuyla mücadele noktasında kolluk kuvvetlerinin çok büyük başarılara imza attığını ve adeta satıcılara nefes aldırmadığını anlatan İlhan, "Sadece kolluk kuvvetleriyle bu mücadeleyi sürdüremezsiniz. Biz o nedenle ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları gibi birbirinden farklı enstrümanlarla bu süreci yakından gözlemliyor, yol haritasını belirliyor ve uygulamaya geçirilmesi noktasında adımlar atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyeti herkesin malumu. Yabancı paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelesini yakından takip ettiklerini ve adeta imrendiklerini bize iletiyorlar" dedi.
#Madde kullanımı
#CHP
#Rapor
#Yanlış
5 yıl önce