|

DAEŞ’e karşı uyuyan hücreler

Musul’da DAEŞ’e yönelik operasyon hazırlıklarının devam ettiğini söyleyen Musul eski Valisi ve Haşdi Vatani Komutanı Esil Nuceyfi, “Musul’un içerisinde Mim ile Tahrir ve Selam olmak üzere özel hazırlanan gruplar var. Bu gruplar şu anda DAEŞ’e karşı uyuyan hücreler durumundalar. Operasyon başlarsa kente giriş esnasında bu grupları uyandırıp DAEŞ’i temizlemeyi düşünüyoruz” dedi.

Neslihan Önder
04:00 - 11/10/2016 Salı
Güncelleme: 10:55 - 8/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Nuceyfi, Musul'a yönelik operasyon için düğmeye basıldığını ve operasyona Musul'un içerisinde uyuyan iki grup ile Irak Ordusu, Haşdi Vatani ve Irak polisinin katılacağını söyledi.
Nuceyfi, Musul'a yönelik operasyon için düğmeye basıldığını ve operasyona Musul'un içerisinde uyuyan iki grup ile Irak Ordusu, Haşdi Vatani ve Irak polisinin katılacağını söyledi.
DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te ele geçirdiği Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un eski Valisi ve Haşdi Vatani (Sünni güçler) Komutanı Esil Nuceyfi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil'deki geçici karargâhında Yeni Şafak'a konuştu. Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesi, Başika meselesi ve gündeme ilişkin sorularımızı yanıtlayan Nuceyfi, Musul'a yönelik operasyon için düğmeye basıldığını ve operasyona Musul'un içerisinde uyuyan iki grup ile Irak Ordusu, Haşdi Vatani ve Irak polisinin katılacağını söyledi.

HALK KURTULMAK İSTİYOR

Musul'da yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Nuceyfi, Musul halkının en kısa sürede DAEŞ'ten kurtulmak istediğini belirtti. Irak ordusunun, Musul'u savaşmadan terk ettiğini ifade eden Nuceyfi, “Bence özellikle komutanlarda sıkıntı vardı, onlar iyi bir şekilde kendilerini hazırlamamışlardı. Komutanlar, DAEŞ gibi bir şeye karşı koymak istemeyince, altındaki askerler de bir şey yapamazdı. Şunu açıkça söyleyebilirim ki, Irak Ordusu komutanları Maliki'den gelen talimatla Musul'u DAEŞ'e terk etti" dedi.

DAEŞ SONRASI ÖNEMLİ

Nuceyfi, Musul operasyonunu kimin ve nasıl yapacağı sorusunu “En iyisi, Musul halkının kendisini kurtarması. Musul halkının DAEŞ'e karşı içeriden bir direniş göstermesi ve halk ayaklanması yapması lazım. Daha sonra Musul dışından güçlerin gelmesi lazım. Bunun da tabii Haşdi Vatani Sünni milisler olması lazım. Önemli olan Musul halkının dışarıdan gelecek bu güçlere güvenmesi ve ardından destek olması. Özellikle, DAEŞ sonrası Musul'un ne olacağı önemli. Bunun haricinde operasyona katılacak olası güçlerin orayı istila etmesi de Musul'un senaryosunu kötüye götürecektir" cevabını verdi.

OPERASYON İÇİN HAZIRLAR

Musul'daki durumla ilgili bilgi veren Nuceyfi, “İçeride 2 çeşit güç var. Özel olarak yetişip, özel harekatlar düzenleyen gruplar bunlar. Birisi Mim (Muhavemet-direniş) grubu, son zamanlarda önemli çalışmalar yapmaya başladı. İkinci grup da Tahrir ve Selam grubu (özgürlük ve barış). Çok ciddi güçleri var ve şu anda Musul'da uyuyan hücreler bunlar. Operasyon başlarsa kente giriş esnasında bu grupları uyandırıp, operasyona katacağız. Fakat kentin dışında da Haşdi Vatani var. Başika Kampı'nda Türk ordusu tarafından eğitilen gruptur bunlar. Şu an için 2 birlik hazır durumda. Her birlik de 6 gruptan oluşuyor. Operasyon için hazır bekletiliyorlar. Bunlar zaten Irak Ordusu ile birlikte de savaşlarda yer alıyorlar" ifadelerini kullandı.



Türkiye'ye ihtiyaç var

Başika Kampı'yla ilgili de açıklamalar yapan Nuceyfi şunları söyledi: “Bence Türk birliğinin çıkarılması tartışması, çok yanlış bir zamanda gündeme getirildi. Hala savaşın ne olacağı belli değil. Çok tehlikeli bir durum var, sıkıntılar var. Musul operasyonu sırasında sadece Irak için değil Türkiye için de çok ciddi sıkıntılar olabilir. PKK'nın Telafer'e operasyon için hazırlandığını biliyoruz. Bir fırsat bulursa, Musula da katılabilir. Eğer PKK Musul operasyonuna katılırsa, çok mühim tehlikeler ortaya çıkar. Bence şu anda, Türk ordusunun çıkarılmasını tartışmak, böyle bir günde gündeme getirmek Musul Operasyonu sonrası için iyi bir şey değil. Biz Türkiye'nin DAEŞ'e karşı savaşta desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Musul'da, askeri durumun yanı sıra insani bir durum da var. Operasyonda insani göç yaşanırsa, milyonlarca kişi Türkiye sınırına yönelirse, durduramazsınız. Ayrıca İbadi'nin açıklamaları çelişkili. 2014 sonlarında, hem Irak Başbakanı hem Savunma Bakanı Türkiye ziyaretinde Başika Kampı ve Askeri destek taleplerini gündeme getirdi. Bunun kayıtları var. Ayrıca, Irak Savunma Bakanı Başika kampını da ziyaret etti. Ve Başika kampında biz (Haşdi Vatani) ilk üç ay maaşlarımızı Bağdat yönetiminden aldık. Sonra ne olduysa, bunlar yaşandı."
#DAEŞ
#Haşdi Vatani
#Esil Nuceyfi
8 yıl önce