|

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan ABD'ye 'Gazze' tepkisi: Yıkıma onay tarihe not edildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, işgalci İsrail ordusunun Filistin'e yönelik katliam saldırılarına ve Türkiye'nin barış için yürüttüğü diplomasiye ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri Mısır'a itmek istediğini söyleyen Bakan Fidan, "Sistemli yalan barışı getirmiyor" dedi. ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyaretine de değinen Bakan Fidan, "Biden’ın bu şartlarda oraya gelmesi ve Gazze’deki yıkıma bir bakıma onay verir durumda olması tarih tarafından not ediliyor." ifadelerini kullandı. Sözlerinin devamında işgalcilerin saldırılarına maruz kalan Gazzelilere de seslenen Bakan Fidan, "Elimizden gelen her şeyi yaptığımızı bilmelerini istiyorum. İnşallah bu günler geçecek. Yalnız değiller." diye konuştu.

Hüseyin Berk
21:41 - 20/10/2023 Cuma
Güncelleme: 23:39 - 20/10/2023 Cuma
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hastane katliamının hemen sonrasında ABD'nin İsrail'e desteğine tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hastane katliamının hemen sonrasında ABD'nin İsrail'e desteğine tepki gösterdi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Silahlı gruplar daha sonra İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1524'ü çocuk, 4 bin 137 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Bakan Fidan'dan ABD'ye 'Gazze' tepkisi: Yıkıma onay tarihe not edildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, işgalci İsrail ordusunun Filistin'e yönelik katliam saldırılarına ve Türkiye'nin barış için yürüttüğü diplomasiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri Mısır'a itmek istediğini söyleyen Bakan Fidan,
"Sistemli yalan barışı getirmiyor"
dedi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyaretine de değinen Bakan Fidan,
"Biden’ın bu şartlarda oraya gelmesi ve Gazze’deki yıkıma bir bakıma onay verir durumda olması tarih tarafından not ediliyor."
ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan'dan Gazzelilere mesaj: Yalnız değilsiniz

Sözlerinin devamında işgalcilerin saldırılarına maruz kalan Gazzelilere de seslenen Bakan Fidan,
"Elimizden gelen her şeyi yaptığımızı bilmelerini istiyorum. İnşallah bu günler geçecek. Türkiye onların yanında olmaya devam edecek. Bu acıyı bu kederi kendimizin acısı ve kederi olarak görüyoruz. Yalnız değiller."
diye konuştu.


Hastane katliamına tepki: "Hikayeyi değiştirip, başka bir boyuta taşıdılar"

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Amerika ve bazı ülkeler stratejik bir akılla hareket etmiyorlar. Metafizik bir inanç haline dönüşen İsrail devletinin desteklenmesi meselesi Amerikan siyasetçilerinin çoğu zaman rasyonel bir politika izlemesinin önündeki en büyük engel. Belli baskı alanlarının da işe yaradığını görüyoruz. Bu Amerika açısından çok kan kaybettirici bir durum.

Bu hastane bombalanması meselesi büyük bir insanlık dramı. İsrail ordusu ilk anlarda çıktı “Biz uyarmıştık, sözümüzü dinlemediler” dediler. Bu aslında zımnen bunun kabulüydü.

Fakat daha sonra buradan ortaya çıkan moral, pozisyon kaybının getireceği dezavantajı hesaba kaytan daha farklı kesimler, Biden da o gün oraya gidiyordu. Hikayeyi değiştirip, başka bir boyuta taşıdılar.

Şimdi tabii Biden’ın bu şartlarda oraya gelmesi ve Gazze’deki yıkıma bir bakıma onay verir durumda olması tarih tarafından not ediliyor. Bu birçok insan açısından sürpriz değil ama Amerika için çok daha farklı sonuçları doğurabilecek bir algı ortaya çıkarıyor.

Burada şöyle bir problem var İsrail, sınır kapısının açılıp sivillerin oradan çıkmasını istiyor. Mısırlılar ise insanların gelmesini değil, içeriye yardımların girmesini istiyor. Çünkü İsrail’in istediği Gazze’den çok daha fazla sivilin çıkması ve geri kalan yerde çok daha rahat askeri operasyon yapabilmek.

Şimdi tabii bu Mısır tarafından kabul edilebilecek bir durum değil. Ben de Kahire'de olduğum dönemde Mısır'ın bu konuda yanında olduğumuzu söyledik. Çünkü bölgedeki Mısır, Ürdün ve Lübnan'ın Gazze sorunu ile birlikte istikrarsızlaştırma sorunu içerisinde olduğunu görmekteyiz."



#Hakan Fidan
#ABD
#İsrail
#Joe Biden
#Filistin
7 ay önce