|

Diyanet dinleri tanıtıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, dünya dinlerini bütün yönleriyle tanıtan “Dünya Dinleri” adlı bir kitap hazırladı. Kitapta ilahi dinlerin yanısıra Hinduizm, Budizm gibi dinler, Yehova Şahitleri, Moonculuk gibi felsefi akımlar da anlatılıyor

00:00 - 29/08/2006 Salı
Güncelleme: 01:11 - 29/08/2006 Salı
Yeni Şafak
Diyanet dinleri tanıtıyor
Diyanet dinleri tanıtıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı ilginç ve yenilikçi bir projeye daha imza attı. Bugüne kadar genellikle İslam dini hakkında eserler yayınlayan Diyanet, ilk defa bütün dünya dinlerini ve inanç sistemlerini tanıtan geniş kapsamlı bir kitap hazırladı. "Dünya Dinleri" adlı 379 sayfalık kitap, Prof. Dr. Şinasi Gündüz'ün editörlüğünde, iki senelik çalışmanın sonucunda hazırlandı. Kitabın yazıyış sürecinde üniversitelerin dinler tarihi öğretim üyelerinin de katkıları alındı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "İlk defa dinleri kendi kaynaklarından hareketle tanıttık. İnsanlar hem kendi dinini iyi bilmeli hem de diğer dinler ve temel esasları hakkında bilgi sahibi olmalı" dedi.

EVANJELİKLERİN 'ORTADOĞU'DA ŞİDDET' BEKLENTİSİ

"Yaklaşık 2 milyarı aşkın bağlısıyla dünyanın en yaygın dinsel geleneği" olarak tanıtılan Hristiyanlık, tarihsel gelişimi, Markus, Luka, Yuhanna İncilleri, inanç esasları, Katolik Klisesi, Ortodoksluk, Protestanlık gibi temel akımları doğrultusunda tanıtıldı.

Bu bölümde "Batıda yaygın olan Protestan Mezhepler/Akımlar" başlığı altında ABD Başkanı George Bush'un da mensupları arasında yer aldığı Evanjelizm'e de yer verildi. Evanjelik hareketin günümüzde ABD'nin en etkili dinsel grubu olduğu, son dönemde dış politikadan içe yönelik sosyo-politik alanlara kadar her alanda toplum üzerindeki etkisini artırdığı kaydedilirken, Evanjeliklerin İsa Mesih'in yeryüzüne ikinci gelişi öncesinde "Ortadoğu'da kaos ve şiddet" yaşanacağına olan inançları aktarıldı.

Kitapta bu inanış "Bunlardan birinci dönem Mesih'in ikinci kez yeryüzüne gelmesine uygun ortamın hazırlanmasına yönelik hadiseleri kapsamaktadır. Bunlar arasında Ortadoğu merkezli büyük bir tribülansın ya da kaos ve şiddetin yaşanması, Kudüs'te Mabed'in üçüncü kez inşası, gökten ateş ve kükürt yağması, oluk oluk kan akması gibi hadiseler ve iyilerle kötüler arasında yaşanacak olan son savaş(Armageddon) gibi olaylar sayılabilir" cümleleri ile ifade edildi. Evanjeliklerin kendilerini, "yeryüzünde yaşanacak bu kaos ve şiddetten etkilenmeyecek seçilmişler" olarak gördükleri belirtildi.

SİYONİZM DÜNYAYI ELE GEÇİRME PROJESİ Mİ?

Yahudilik ise, dinin tarihsel gelişimi, inanç esasları ve ibadetleri Hz. Musa ve On Emir, Yahudiliğin Kutsal Metinleri, Siyonizm, Sabataycılık, Kabala gibi konular ışığında irdelendi. Kitapta Siyonizm'in tanımı yapılırken birbirinden farklı şu görüşlere yer verildi: "Kimi yorumlara göre Siyonizm, dünyayı ele geçirme projesidir. Siyon önderlerinin protokolleri bunun mastır planıdır. Kimi yorumlara göre Siyonizm emperyalizmin bir oyunudur. Kimi yorumlara göre de Yahudi ırkçılığıdır."

Sabetay Sevi ve Sabataycılık tanıtılırken, bu hareketin geçmişte Osmanlı Devleti, Balkanlar, İtalya, Polonya ve Almanya gibi ülkelerde günümüzde ise Türkiye'de mensupları bilgisine yer verildi.

SATANİZMİN İLKELERİ

"Dünya Dinleri" kitabı, Hristiyanlık ve Yahudilik'in yanısıra Hinduizm, Budizm, Caynizm, Sih Dini, Konfüçyanizm, Taoizm gibi dini inanışlar hakkında da kapsamlı bilgiler içeriyor. Kitabın en ilginç bölümlerinden birisini ise "Batıda Ortaya Çıkan Yeni Dini Akımlar" başlığı altında tanıtılan Yehova Şahitleri, Mormonlar, Moonculuk, Sayentoloji, Satanizm, Hümanizm ve Postmodernizm din anlayışları oldu.


18 yıl önce