|

Elian'a federal çözüm

Federal ajanlar, Küba ile Amerika'nın arasını açan Elian krizini bitirdi. Eski bir tekneyle Amerika'ya kaçan Elian, yanında kaldığı akrabalarının bütün karşı çıkmalarına rağmen Küba'ya gönderilecek

.
00:00 - 23/04/2000 Pazar
Güncelleme: 13:40 - 18/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Elian'a federal çözüm
Elian'a federal çözüm

MIAMI- ABD'de, Kübalı çocuk Elian Gonzalez'i dün evinden kaçıran federal ajanlar, kendilerine engel olmaya çalışanlara karşı gözyaşartıcı bomba kullandı. Yaklaşık 24 ajan, Elian'ın kaldığı akrabalarının evine sürpriz bir baskın yaparak çocuğu alırken, evin önünde bekleyen 100 kadar kişi ajanları engellemeye çalıştı. Ajanları engellemeye çalışanlardan bir kadın 'Katiller' diye bağırırken, küçük çocuğun hizmetçisi Lazaro'nun kardeşi Delfin Gonzalez, "Dünya bunu izliyor" diye seslendi.

Gözyaşartıcı bomba kullandılar

Jess Garcia adlı kişi de, "Savunmasız bir çocuğu almak için çocuklara ve kadınlara gözyaşartıcı bomba attılar. Hayvanlar" diye bağırdı. CNN televizyonundan yayımlanan görüntülerde, federal ajanların, Elian'ı sürpriz bir operasyonla evden kaçırarak bir araca bindirdiği, evin dışında bekleyen kişilerin ajanlara hakaretler yağdırdığı ve tepki gösterdiği görüldü.

Federal ajanların operasyonu, ABD Adalet Bakanı Janet Reno'nun, dün Elian'ın babası Juan Miguel Gonzalez ile yaptığı toplantıdan saatler sonraya denk geldi.

Elian olayında son perde

Eski bir tekneyle Amerika'ya kaçarken annesinin boğulmasından sonra Miami'deki akrabaları tarafından bakılmaya başlanan Kübalı Elian Gonzales, o günden beri iade edilip edilmemesi konusunda medyada tartışmalara neden olmuştu. Küba ile Amerika arasında gerginliğe neden olan 6 yaşındaki Elian'ın Küba'daki babasına iadesi hakkında ABD mahkemelerinin kararı dün icra yoluyla uygulandı. Federal hükümete mensup polisler, cumartesi sabahı küçük mültecinin uyuduğu bir sırada dedesinin evini basarak kendisini bir minibüse bindirip götürdüler. Clinton yönetimi, Elian'ın Küba'da yaşayan babasına teslimi ile ilgili mahkeme kararının gerekirse zorla yerine getirilebileceğini açıklamıştı.

Babasına verilecek

Federal ajanların baskınla kaçırdıkları Elian'ın, babasına verileceği bildirildi. Adalet Bakanlığı'nda bir yetkili, çocuğun akrabalarının yaşadığı evden kimse zarar görmeden alındığını ve babasına götürüldüğünü söyledi. Yetkili, bu konuda bir çözüme ulaşmak için uzun zamandır çaba gösterdiklerini, bir işbirliği çerçevesinde konuya halletmeye çalıştıklarını belirterek, görüşmelere dün gece de devam ettiklerini söyledi. Operasyon hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen yetkili, Adalet Bakanı Janet Reno'nun, konuyla ilgili açıklama yapacağını kaydetti.


24 yıl önce