|

FETÖ’nün iadesinde gelişme olabilir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ’cüler için Ankara’ya gelen ve aralarında Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkililerinin de bulunduğu 7 kişilik ABD heyetinin yaptığı ziyareti değerlendirdi. Gül, “ABD heyeti FETÖ konusunun Türkiye için öneminin farkında. Orada biraz bireyler üzerinden, kara para ya da illegal yollar gibi vesair yollar boyutuyla gidiyor. Soruşturmanın farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum” dedi.

Hüseyin Likoğlu
04:00 - 6/01/2019 Pazar
Güncelleme: 02:38 - 6/01/2019 Pazar
Yeni Şafak
Abdulhamit Gül
Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendiren Gül, özetle şunları anlattı: (ABD heyetinin ziyareti) ABD heyeti FETÖ konusunun Türkiye için öneminin farkında. New York Bölge Savcılığı’nda bir soruşturma açılıyor. Bu soruşturma çerçevesinde Türkiye’den bazı bilgiler istendi. Biz darbe girişimi sonrasında zaten iletmiştik. ABD’ye sunduğumuz delil olarak hem isim hem içerik, birebir dinleme görme isteklerini görünce isabetli bir talep olduğunu gördük. Dijital delilleri görmek, tanıklara ulaşmak gibi bir talepleri oldu. Bilgi sahibi olma isteklerini görünce ciddiye aldıklarını da gördük. ‘Böyle diyorsun ama ben de gözümle göreyim’ anlamında bu çok değerli.


YENİ DELİLLERİ VERDİK

  • ABD’deki soruşturma için tüm bilgi ve belgeleri vermeye çalışacağız. Orada biraz bireyler üzerinden, kara para ya da illegal yollar gibi vesair yollar boyutuyla gidiyor. Hem New York hem Washington’dan iki savcı geldi. Hakim-savcı huzurunda 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde nasıl ifade alınıyorsa o anlamda bir delil niteliği taşıyor. Kağıt üzerinde gönderdiğimiz delillerden öte gözleriyle görüp sorular sordular ilgililere. Bu, New York’taki savcının sanki huzurunda olmuş gibi. Yeni delilleri ve imajlarını verdik.

FARKLI GELİŞMELERE GEBE

Cumhurbaşkanına yönelik suikastla ilgili tüm dosya ve bilgiler verildi. Ben bu heyetin, savcıların şahit olduğu konularla soruşturmanın da bu anlamda farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum. Söyleyeceğimiz bir şey orada farklı lobilerin süreci sabote etmesine neden olabilir. Bir yargı mensubunun gelmesi, toplantılar yapması çok değerli. Türkiye’nin bu konuda adil yargılama yaptığı, deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından çok önemli bir süreçti ve buna ABD’li heyet tanık oldu. Türkiye’ye büyük bir saldırı oldu, bununla ilgili özgüven içinde ‘Gelin, hangi sorunuz varsa cevaplayalım’ anlamında, psikolojik, hukuki müdellel olma anlamında önemli.

SORUŞTURMAYI NASIL İSİMLENDİRECEKLER?

(Kemal Batmaz’ın dinlenmesi) Sonuçlanmış bir soruşturma yok. Biz ıslak imzayı görmeden kesin konuşmayız. Bitmiş varılmış bir süreç olmadan, söylememiz erken. Soruşturmanın adı, amacına bakıldığında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye olarak biz istenileni verdik, sonrasında süreci takip etmek lazım. Soruşturmayı bakalım nasıl isimlendirecekler.

GÜLEN’İN İADESİNİ DE ETKİLEYECEK

  • (FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi) Soruşturma farklı, iade süreci farklı. Ancak bu soruşturma o süreci de etkileyecektir. İade işlerinin siyasi boyutu da oluyor maalesef. Biz hukuki bakıyoruz. İade edilmesini bekliyoruz. Onlar kendi soruşturmaları için geldi, biz de kendi davamızı koyuyoruz.

ATİLLA İLE İLGİLİ HENÜZ SOMUT BİR ADIM YOK

Orada da somut bir adım olduğunda konuşalım. Oradaki yargılamalara ilişkin Türkiye’nin itirazları olduğu, tüm suçlamaları reddettiğimiz bir süreç yaşandı. Hakan Atilla’nın da müracaatları var. Gelişme olunca paylaşırız.

MHP’nin af teklifini değerlendiriyoruz

Gül, MHP’nin ceza indirimi teklifini değerlendirdiklerini ancak af değil de, infaz süreleriyle ilgili düzenleme yapılacağını söyledi. Gül, “Türkiye’de ceza adaleti anlamında bazı suçlar var ki hiç içeriye girmiyor. Bazısı çok yatıyor, bazısı yatmıyor. Şu anda arkadaşlar bununla ilgili çalışıyor. Cezaevinde hangi suçlardan hangi tarihlerde ne etkisi olmuş fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. Bir af değil ama bir fotoğraf. Yakın zamanda muhtemelen tüm siyasi partilerle başta MHP ile de oturulur, bunlar masaya konulabilir. Denetimli serbestlik anlamında belli suçlarla ilgili değerlendirilebilecek unsurlar var. Siyasetten uzak kalıcı bir şekilde konuşmak lazım. Partiye de genel bir sunum yaptık. Af anlamında mağdurlar var. Birkaç aya daha sağlıklı bir şekilde siyasi partilerin kafa yoracağı bir çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

  • 31 bin tutuklu var
  • Gül, FETÖ’den tutuklu ve hükümlü sayısını da açıkladı. Gül, “FETÖ’den hükümlü ve tutuklu sayısı 31 bin 88 kişidir. Darbe girişimine yönelik açılan 289 davadan 241’ini sonuçlandı. 15 Temmuz’dan sonra 3 bin 908 hakim ve savcı ihraç edildi. Kripto bulundukça ihraç ediliyor” dedi. Abdulhamit Gül ceza yargılamasının hızlandığına dikkat çekerek, “Yargıda 2018 itibariyle devreden dosyalar dahil adli ve idari olmak üzere toplamda 10 milyon 877 bin 499 bulunuyor. Ceza yargılaması hızlandı. Cezaevlerindeki artışın bir sebebi de bu” ifadelerini kullandı.


#ABD
#FETÖ
#İade
#Süreç
#Soruşturma
#Abdulhamit Gül
#Hakan Atilla
5 yıl önce