|

Gama finansı buldu Ürdün suya kavuşuyor

Gama Enerji tarafından Ürdün'de gerçekleştirilecek 325 kilometrelik boru hattı inşaatının ilk finansmanı tamamlandı. Gama Enerji Genel Müdürü Özozan, 2006'da dev firmaları geride bırakarak aldıkları Disi Su Temini Projesi için gerekli finansmanı sağlamak için, dünyanın etrafını 8 kez dolaşacak kadar gezdiklerini söyledi

Yılmaz Yıldız
00:00 - 9/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:24 - 9/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Gama finansı buldu Ürdün suya kavuşuyor
Gama finansı buldu Ürdün suya kavuşuyor

Gama Holding bünyesindeki Gama Enerji, 2006 yılında ihalesini aldığı Ürdün'ün su sorunun çözümüne katkı sağlayacak 1 milyar dolarlık proje için gerekli finansmanı tamamladı. Gama Enerji Genel Müdürü M. Arif Özozan, dünyanın en susuz 4. ülkesi olan ve haftada bir su verilen Ürdün için hayati öneme sahip projede, 16 dev şirketi ekarte ettiklerini söyledi.

GİTMEDİKLERİ BANKA KALMADI

2007-2008 döneminde finansmanı kapatmak için çalışmalara başladıklarını anlatan Özozan, sadece kendisinin 300 bin km yol aldığını belirterek, “Finansman için dünyanın etrafını 8 kez dolaşmışız. Ekipteki insanlar olarak 1.5 milyon km'nin üzerinde yol yapmışız. 15 mayıs 2009'da kredi sözleşmelerini imzaladık. Birtakım önkoşulların yerine getirilmesi gerekiyordu. O da 30 haziranda tamamlandı. İlk fon da 8 temmuzda geldi. Bu Gama Enerji'ye duyulan güvenin göstergesi” dedi.

FİNANS KRİZİ ENGEL OLAMADI

21 yıla varan vadelerle sağlanan finansmanda şirkete yüzde 50 ortak olan General Elektric'e bağlı General Energy'nin marka gücünün de etkisi olduğunu belirten Özozan, “Gama da, GE de bir markadır. Bu markaların desteğini her zaman arkamızda hissettik ama bu bir Gama Enerji başarısıdır. Böyle bir kriz ortamında, kimilerinin 1 milyon dolarlık finansmanı kapatmakta zorlandığı bir dönemde bu anlaşmaları yaptık” diye konuştu.

25 YILDA 5 MİLYAR DOLAR GELİR

Özozan, porjenin hayata geçmesi ile Ürdün'ün su ihtiyacının yüzde 6'sının karşılanacağını belirtti. Suudi Arabistan'la Ürdün arasındaki Disi bölgesinde yerin altında tas şeklindeki bir alanda sıkışmış suyu çıkararak, 325 kilometrelik boru hattı ile yılda 100 milyon metreküpten daha fazla suyu Amman'a ulaştıracak. Yap işlet devret modeliyle yapılan proje 2012'nin sonunda tamamlanacak ve 25 yıl boru hattının işletmesi Gama enerji'de olacak. Projenin toplamda 5 milyar dolarlık bir gelir getirmesi bekleniyor.

Amerikan OPIC, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız Proparco tarafından sağlanacak toplam 445 milyon dolar borç finansmanına ek olarak, Ürdün 300 milyon dolarlık hibe sağlayacak. Gama Enerji ise 190 milyon USD'lik öz kaynakla finansmanı tamamlayacak.




15 yıl önce