|

Geri dönüşüm millî bir davadır

Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Varaka Kâğıt Fabrikası, üretimde kullandığı ham maddenin yüzde 100’ünü geri kazanılmış kağıtlardan karşılıyor. Varaka, çevre duyarlılığını üretiminin her alanında geliştirirken doğal kaynakları sürdürebilir şekilde kullanmayı misyon ediniyor. Bu konuyu milli bir dava olarak gördüklerini belirten Varaka Kâğıt Genel Müdür Yardımcısı Mürşit Tetik, “Biz, kâğıt imalatı yapan entegre bir tesis olarak, ekonomiye kazandırılabilen her kağıda milli servet gözüyle bakıyoruz, 83 milyon vatandaş olarak da bunun farkına ve önemine varmalıyız” dedi.

Mesude Demirhan
00:00 - 7/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 11:04 - 10/08/2021 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Ülkemiz için önemli bir yere sahip olan geri dönüşüm tesisleri, çöp ve atık olarak görülen kâğıtları yeniden işleyerek, milli bir servete dönüştürüyor.
Balıkesir’de 1 milyon 265 bin metrekare alan üzerine kurulmuş olan Varaka Kâğıt Fabrikası, Türkiye’de bu alanda hizmet veren en büyük tesislerinden biri.
110 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada verimliliğin ve kalitenin arttırılması, ürün kalitesindeki sürekliliğin sağlanması için üretimin her aşamasında ileri teknolojiden yararlanılmakta ve bu yapısı ile de endüstri 4.0 noktasında da öncü firmalar arasında yer alıyor.
  • Tesiste üretim için ham madde olarak yüzde 100 geri dönüşüm kâğıdı kullanılarak, kâğıt ve ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması sağlanıyor ve bu yapısı ile çevre duyarlılığına büyük katkıda bulunuluyor.
    Fabrikada fiilen 500 kişiye istihdam sağlanırken dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye iş imkanı sağlayarak Balıkesir ekonomisine de ivme kazandırıyor.

KULLANILMIŞ KAĞITLARA HAYAT VERİYORUZ

Varaka Genel Müdür Yardımcısı Mürşit Tetik, geri dönüştürülebilir kâğıdın evlerimizden çıkıp fabrikada işlenmesi ve yeni bir ürüne dönüşmesine kadar yaşanan süreci bizlere detaylarıyla anlattı. Kâğıt üretim prosesinin, ham maddenin sahaya gelmesi ile başladığını belirten Tetik, "Ham maddenin yerinde ayrıştırılarak toplanması ve/veya ayrıştırma tesislerine gelen ham maddelerin cinslerine göre özenle ayrıştırılarak bize gelmesi gerekir.
Gelen ham madde suyla karıştırılarak kâğıt hamuru elde edilir. Elde edilen bu kâğıt hamuru sırası ile çeşitli temizleme sistemlerinden geçirilerek nihai kâğıt imalatı yapımına hazır hale getirilir. Sürecin devamında temizlenmiş olan kâğıt hamuru mamül kağıtta istenilen özellikler göz önünde bulundurularak kâğıt imalatı tamamlanır.
Sahip olduğumuz kojenerasyon tesisinde ülke kaynaklarından sağlanan yakıtlar kullanılarak tesisin ihtiyacı olan buhar üretilirken, aynı zamanda buhar türbiniyle tesisin elektrik ihtiyacı da karşılanmaktadır.’’ dedi.

VERİMLİ KAYNAK KULLANIMI

  • Kaynakların verimli kullanılmasının önemine vurgu yapan Tetik, "Enerji kaynaklarını doğru ve verimli kullanarak tesis çevreciliğini ön plana çıkarıyor.
    Prosesten çıkan atık sular, fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma ünitelerinden oluşan arıtma tesisinde arıtarak deşarj ediliyor.
    Aynı zamanda arıtılan suyun büyük bir kısmı tekrar proseste kullanarak su tüketimini minimize ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK BİN TON HAM MADDE İŞLİYORUZ

Mürşit Tetik, günde bin ton civarında geri dönüşüm ham maddesini işlediklerini, ham maddenin tamamının geri dönüşebilen kâğıt içeriğinden oluşmadığını vurgulayarak,
“Tesisimize gelen ham maddenin yüzde yüzü kâğıt değil, içerisinde maalesef plastik, metal ve cam gibi aklınıza gelebilecek kâğıt harici birçok materyal var. Bunlardan arındırılmış olan, kâğıt kısmıyla biz mamül kâğıdımızı üretiyoruz. Ham maddenin bize geldikten sonra işlenerek mamül olarak çıkması için, biz elektrik ve su tüketiyoruz. Bu anlamda gelen ham maddenin nitelikli olması bizim gibi tesisler için çok önem arz etmektedir’’
diye konuştu.

270 BİN TON ÜRETİM HEDEFİ

  • Amerika, Çin, İngiltere, İtalya, Yunanistan gibi ülkelere ihracat yaptıklarını belirten Tetik, pazarın ihtiyacına göre ihracat yapılan ülkelerin değiştiğini, şu an ağırlıklı olarak yurt içine ürün verdiklerini aktardı. Yaptıkları üretimin ambalaj kâğıdı kategorisinde yer aldığına değinen Tetik, şu bilgileri paylaştı:
    "Üretimimizin büyük bir çoğunluğunu kutu fabrikalarına veriyoruz. Ayrıca son dönemde torba kâğıdı üretimine de başladık. Böylelikle kâğıt torba yapan firmalara da kâğıt satışı yapıyoruz. Varaka Kâğıt, şu an sektöründeki en genç firma olmasına rağmen pazarda önemli bir yer edindi. Büyüklük ve kapasite olarak Türkiye’de üçüncü sıradayız. Geçen yıl üretimde ilk yılımız olmasına rağmen 200 bin ton civarında bir imalatımız oldu. Fabrikamız 2019 yılı ortalarında deneme çalışmalarına başlayarak 2020’de de ilk üretim yılımızı geçirmiş olduk. Bu yıl 270 bin ton gibi bir üretim hedefimiz var."

MİLLİ DAVA OLARAK GÖRÜYORUZ

Ayrıştırmanın önemini vurgulayan Tetik, "Bu konuda eksikliklerimiz var. Bize gelen ham maddeler nitelik anlamında birbirinin aynısı değil.
Özen gösterilmeden yapılan ayrıştırmalar işlerimizin verimini elektrik, su tüketimi ve insan gücünü etkiliyor. Geri dönüşüm tesisleri bizim nazarımızda milli değerlerdir.
Bunun farkına varırsak, evlerimizdeki kâğıdı veya diğer geri dönüşüm malzemelerini atarken de, özen gösteririz" dedi.
  • Attığımız her şeyin bir niteliği olduğuna dikkat çeken Tetik, bunun bilincinde olunması gerektiğini söyledi. Devletin de bu işi yapan firmalara yardımcı olmasını isteyen Tetik, şunları kaydetti:
    "Ayrıca tüm topluma da bu kültürü yayma açısından ilk adımı da devletin atmasında yarar var. Eğer üretiyorsanız, varsınız, ayaktasınız ve söz sahibiniz. Dünya bu konuma gelmiş durumda. Eğer üretemiyorsanız başka ülkelerin mahkumu olmak zorundasınız. Geri dönüşüm tesisi adı altında bu üretimi gerçekleştirdiğimiz için bunu bir milli dava olarak görüyoruz. Sokağa atılan kâğıt ların artık toplanarak bir değer haline getirilmesi önemli. Buraya gelen ham maddenin nitelikli olması bizim için çok önemli. Yurt içinden bu nitelikli ham maddeyi bulduğunuz zaman zaten hiç kimse bunu para ödeyerek yurt dışından getirmek istemez. Yurt içindeki ham madde sağlayıcılarının bu ayrıştırma tesislerini işletenlerin bunu çok nitelikli bir şekilde yapıyor olması, bizim ve ülke için çok önemli."

ÇÖP DEĞİL NİTELİKLİ HAM MADDE ALIYORUZ

Yurt dışından Türkiye’ye gelen kâğıdın, geri dönüşüm kâğıdı olarak isimlendirilmesini doğru bulduğunu söyleyen Tetik, şu değerlendirmelerde bulundu: "Atık veya hurda kâğıt deniliyor ama aslında bu şekilde söylendiğinde sanki biz yurt dışındaki ülkelerin çöpünü satın alıp, ülkemize getiriyormuşuz gibi bir algı oluşturuluyor.
Bizim gibi tesislere yurt dışından ham madde olarak nitelikli ürün geliyor. Yurt dışında kullanılan kâğıtların toplanıp, ayrıştırılması, ayrıştırılmış kâğıtların da bize sevkiyatını içeren bir işlem bu.
Maalesef bu geri dönüşüm konusunda yurt dışındaki ülkelere göre, çok iyi seviyelerde değiliz. Yurt dışında özellikle bu konuda herkesi bağlayıcı kurallar var. Bu durum da insanları geri dönüşüme teşvik ediyor."

GERİ DÖNÜŞÜM ORANI YETERSİZ

  • Mürşit Tetik, sektörün sorunlarını şöyle özetledi: “Şu anda ülkemizdeki geri dönüşüm kaynakları, gerekli hassasiyet içerisinde toplanmıyor.
    Bilinçli bir toplama sistemi olmadığı için bu geri dönüşüm malzemeleri toplanması neticesinde hem yeterli nitelikte hem de geri dönüşüm oranı anlamında yetersiz kalmaktayız.
    Daha nitelikli toplama ve ayrıştırma sistemi kullanarak, elde ettiğiniz hammaddeyi daha nitelikli hale getirmemizde ve ülke ekonomisine kazandırılan miktarın da arttırılmasında fayda var."
#Varaka Kâğıt Fabrikası
#Türkiye
#Mürşit Tetik
3 yıl önce