Geride ‘enkaz’ kaldı: Kabil Havalimanı kullanılamaz durumda

Taha Hüseyin Karagöz
02:27, 01/09/2021, ÇarşambaG: Güncelleme: 06:05, 01/09/2021, Çarşamba
Yeni Şafak
Geride ‘enkaz’ kaldı: Kabil Havalimanı kullanılamaz durumda
Taliban, Kabil Havalimanı'nda güvenlik önlemi aldı.

Kabil Havalimanı dün itibariyle Taliban’ın tam denetimine geçti. Ancak terminal binasının tahliye günlerindeki kaos nedeniyle tahrip olduğu görülüyor. Yolcu salonlarının yanı sıra, ticari uçuşların yapılabilmesi için gerekli hava trafik kontrol terminalleri kullanılamaz halde. Tahliye esnasında pistler de zarar gördü. Havalimanın yeniden faaliyete geçebilmesi için teknik bilgi ve tecrübeye sahip bir ekip tarafından yönetilmesi gerekiyor. Taliban yetkilileri bu konuda Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Başkent Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı dün itibariyle Taliban’ın tam denetimine geçti. Amerikan kargo uçağı gece saat 00.00’ı gösterirken havalandı ve ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık işgal dönemi fiilen son buldu. Amerikan askerleri geride irili ufaklı mühimmatlar bıraktı; ancak Afgan Hava Kuvvetleri’ne ait aralarında helikopter, hafif ve ağır uçaklarla jetlerin de bulunduğu pek çok hava aracını kullanılamaz hale getirdi. ABD askerleri, uçakların beyin sistemlerini sökerek beraberinde götürdü. Ulaştığımız Taliban yetkilileri söz konusu uçakların onarılmaya çalışılacağını belirtiyor. Ancak yönetime karşı uygulanan ambargo, bu çalışmaları imkansız kılıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/01/02/30/resized_359e9-6b558e9btaha.jpg

ALTYAPI BOZULDU

Havalimanı da şu an için radar sistemleri çalışmayan, savunma araçları olmayan, tamamen korunaksız bir yapıdan ibaret. Havaalanının apronunda atıl vaziyette çok sayıda yolcu uçağı bulunurken, terminal binasının da büyük hasar aldığı gözlendi. Taliban havaalanında tam kontrol sağladı ancak Kabil’de havaalanını işletebilecek kadar yeterli kalifiye işçi bulunmuyor. Terminal binası, kaos görüntülerinin çıktığı ilk gün tarumar edildi. Yolcu salonlarının yanı sıra, ticari uçuşların tekrar açılması için değiştirilmesi gereken hava trafik kontrol terminalleri de dahil olmak üzere, kritik altyapı kullanılamaz halde. Tahliyeler esnasında pistler de zarar görmüş.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/01/02/29/resized_53854-9c7a5bbcapron.jpg

TÜRKİYE DEVREYE GİRECEK

Havalimanının yeniden ayağa kalkabilmesi için çok teknik bilgiye ve tecrübeye sahip bir ekip tarafından yönetilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili Türkiye ile görüşmelerin sürdüğü Taliban yetkililerinden aldığımız bilgiler arasında. Yönetim, sürecin giderek çıkmaza girmesiyle artık Türk askerinin bölgede bulunmasına olumlu bakıyor. Türk askerinin önümüzdeki haftalarda burada sembolik yahut geçici bir süre kapsamında bulunması, havalimanının yeniden ayağa kaldırılması için Türkiye’nin devreye girmesi bekleniyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/01/02/30/resized_28a04-d31dd90bpist.jpg

ABD 73 UÇAĞI İMHA ETTİ

ABD Merkez Komutanlığı Başkanı General Kenneth McKenzie, havalimanında devre dışı bırakılan uçak ve zırhlı araçlarla hava savunma sistemleri hakkında bilgi verdi. Havalimanında 73 uçak kullanılamaz hale getirildi. McKenzie, “O uçaklar bir daha asla uçamayacak. Asla kimse tarafından çalıştırılamayacak” dedi. Her biri 1 milyon dolara mal olan mayına dayanıklı 70 MRAP zırhlı ve yüksek hareket kabiliyetli 27 Humvee askeri araç da imha edildi. Pazartesi günü havaalanına atılan 5 roketi imha eden hava savunma sistemi de kullanılamaz halde bırakıldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/01/02/31/resized_47c50-de24adebchinooktaliban.jpg




Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026