|

HDP'li 8 milletvekili için 'zorla getirme' kararı

KCK ana davasında yargılanan ve dosyaları ayrılan 8 HDP milletvekili için duruşmaya zorla getirme kararı çıkarıldı. Diyarbakır'da devam eden dava dosyasında, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok'un da aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında yakalama kararı da çıkarıldı.

Yeni Şafak
12:23 - 5/09/2016 Pazartesi
Güncelleme: 13:02 - 5/09/2016 Pazartesi
DHA

KCK ana davasında yargılanan ve dosyaları ayrılan HDP'li 8 milletvekili için duruşmaya zorla getirme kararı çıkarıldı. Milletvekilleri arasında Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Çağlar Demirel, Dirayet Taşçı, Alican Ünlü ve Nadir Yıldırım bulunuyor.



Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin yargılanmasına başlandı.



Daha önce dosyaları ayrılan 8 milletvekilinin yargılanmasına Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya sanık milletvekilleri katılmazken, avukatları hazır bulundu.



Demirtaş'ın abisi hakkında yakalama kararı


Mahkeme, duruşmaya katılmayan 1 Kasım 2015'teki 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde HDP'den milletvekili seçilen Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında "zorla getirilmesi" yönünde karar verdi.



Ayrıca dava dosyasında firari olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok'un da aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.



Adalet Bakanlığı, 1 Temmuz'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Çağlar Demirel, Dirayet Taşçı, Alican Ünlü ile Nadir Yıldırım ile ilgili hazırlanan fezlekeleri, yargılamanın devam ettiği Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.



  • HDP, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından ortak bir savunma yayınlayarak şu ifadeleri kullanmıştı;
  • Tüm milletvekilleri bu ortak savunmayla bu değişikliğin demokratik siyaseti tasfiye etmeye dönük olduğunu belirterek, “Sizden hiç bir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir" diyecek.



#HDP
#Milletvekili
#KCK
8 yıl önce