|

İlçe ilçe son üç seçimde İstanbul sonuçları

Türkiye, 24 Haziran’da yeni sisteme geçişin ilk seçiminde oylarını kullandı. Çıkan sonuçların ardından dikkat çeken detaylar da belli olmaya başladı. Özellikle Türkiye’nin yansımasını oluşturan İstanbul’da son alınan sonuçlarla birlikte eski seçim sonuçları karşılaştırıldığında 9 ay sonra yapılacak olan yerel seçim için çarpıcı ipuçları da ortaya çıkıyor. Ayrıca son 3 seçimin sonucuna bakıldığında partiler arasındaki oy değişkenliği de net bir şekilde gözlenmekte.

Yeni Şafak ve
09:58 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 11:42 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
İNFOGRAFİK: İstanbul geneli ve 39 ilçede partilerin son 3 seçimde aldığı oyların karşılaştırması oy değişkenliği ortaya koyuyor.
İNFOGRAFİK: İstanbul geneli ve 39 ilçede partilerin son 3 seçimde aldığı oyların karşılaştırması oy değişkenliği ortaya koyuyor.

24 Haziran seçimlerinin ardından en dikkat çeken sonuçlardan biri de İstanbul’dan çıkmıştı. İstanbul sonuçları Türkiye’nin yansımasını oluştururdu. Hem Cumhurbaşkanlığında hem de milletvekili genel seçimlerinde Türkiye geneli sonuçları ile İstanbul geneli adeta benzer sonuçlar vererek dikkat çekti. Bu sonuçların ardından yıllara göre İstanbul’da çıkan sonuçlar karşılaştırıldığında 9 ay sonra yapılacak olan yerel seçimler için de bir işaret niteliği taşımakta.

YEREL SEÇİMİN İPUÇLARI BU TABLODA

İstanbul geneli ve 39 ilçede partilerin son 3 seçimde aldığı oylar tablolu bir şekilde karşılaştırıldığında çıkan detaylar yerel seçimler için de ipuçları veriyor. İstanbul’da 25 AK Partili, 14 CHP’li ilçe belediyesi bulunuyor. İBB de 2004’ten bu yana AK Parti yönetiminde. Son seçimlerdeki oy değişkenlikleriyle birlikte 2019’da yapılacak yerel seçimler öncesi büyük önem arz etmeye başladı. İstanbul’da kıyasıya yarışacak partiler, seçmenlerin eğilimlerini yakalayabilmek yoğun bir mesai harcayacak. Son seçim sonuçlarını analiz ettiğimizde hangi bölgelerde kıyasıya bir seçim yarışının geçeceği de ortaya çıkıyor.

OY DEĞİŞKENLİĞİ DE ORTAYA ÇIKTI

Ayrıca karşılaştırılmalı tabloda hangi partinin ne kadar oy kaybettiği ve kaybedilen oyların hangi partiler arasında değişkenlik gösterdiği de ortaya çıkıyor. Partiler arası değişkenliğin son 3 seçime ne kadar arttığı ya ada ne kadar azaldığı da yine tabloda net bir şekilde gözlemlenmekte.

İşte il geneli ve 39 ilçede ortaya çıkan sonuçların karşılaştırılması…









#seçim
#İstanbul
#seçim sonuçları
6 yıl önce