|

İTÜ’den depreme karşı Hayat Bağı: Anadolu Lisesi öğrencileri geliştirdi

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, göçük altında kalma ihtimaline karşı ‘Hayat Bağı’ projesini geliştirdi. Geliştirdikleri cihazla, depremde enkaz altında kalanlara daha kolay ulaşılabileceği gibi askeri operasyonlarda da konum ve nabız atışları tespit edilebilecek.

Ayşe Mine Alioğlu
00:00 - 12/06/2022 Pazar
Güncelleme: 17:41 - 11/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
TÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, göçük altında kalma ihtimaline karşı ‘Hayat Bağı’ projesini geliştirdi.
TÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, göçük altında kalma ihtimaline karşı ‘Hayat Bağı’ projesini geliştirdi.

Deprem gerçeğiyle yüz yüze olan Türkiye’de, her an hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, göçük altında kalma ihtimaline karşı ‘Hayat Bağı’ projesini geliştirdi. Geliştirdikleri cihazla, depremde enkaz altında kalanlara daha kolay ulaşılabileceği gibi askeri operasyonlarda da konum ve nabız atışları tespit edilebilecek. 9’uncu sınıf Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencileri Kayra Koray Yılmaz, Mehmet Emre Çelebi ve Eymen Arabacı’nın geliştirdiği akıllı saat ve uygulama ile göçük altında kalanların yaşam belirtileri ve yerleri tespit edilerek hayatları kurtarılacak. 4006 TÜBİTAK Bilim Destekleme Programı kapsamında altı aylık yoğun bir çalışmayla ortaya çıkan proje sayesinde, deprem sırasında göçük altında kalanlara kısa sürede ulaşım sağlanabilmesi hedefleniyor.

GÖÇÜK ALTINDAKİNİ BULUYOR

Ekip, projeye; göçük altında kalan kişilere wifi bağlantısı sağlayan bir araç ile vücut sıcaklığını ve kalp atışını ölçen sensörün olduğu prototipi tasarlayarak başladı. Giyilebilir cihaz için kodlama geliştirilip mobil uygulama yapıldı. Cihaz üzerine takılan GPS modülü ile konum bilgileri ve kalp atım verileri mobil uygulamaya iletildi. Böylece, cihazı takan kişinin vücut ısısı, kalp atım hızı ve konumu gibi bilgilerin, mobil cihazdan takibi sağlandı.


#İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
#deprem
#Kayra Koray Yılmaz
#Mehmet Emre Çelebi
#Eymen Arabacı
#TÜBİTAK
#GPS
2 yıl önce