
Mehmet Ali Erbil'in reyting için set görevlilerinden birinin pantalonunu indirerek sahnede çırılçıplak kalmasına yol açması büyük tepki topladı. RTÜK'ü arayan vatandaşlar programın yayından kaldırılmasını istedi
Türk halkının terbiye ve edep sınırlarını zorlayan programın sunucusu Erbil, sette görevli maskotları yan yana dizerek, ellerini havaya kaldırmalarını istedi. Erbil daha sonra, bu kişilerin pantolonlarını sırayla çekip indirdi. Programa 'maskot' olarak katılan ve kendisini 'Kızılcahamamlı Hilmi' olarak tanıtan görevli, pantolonunun altında çamaşır olmadığı için, sahnede çırılçıplak kaldı. Set görevlisi Hilmi hemen utanarak pantolonunu giydi ancak stüdyoda bulunan seyirciler çığlık atıp, olaya büyük tepki gösterdi. Mehmet Ali Erbil ise terbiye sınırlarını zorlayan bu manzara karşısında, "Ne oldu? Göründü mü? Yakaladı mı kamera?" gibi garip sorular sorarak, pişkinliğini sürdürüp kahkahayla güldü.
Erbil'in programındaki rezaletten sonra RTÜK ve ATV'nin telefonları kilitlendi. Türkiye'nin dört bir yanından arayan binlerce kişi canlı yayındaki rezaletten dolayı Mehmet Ali Erbil ile ATV'yi kınayarak programın kaldırılmasını istedi.
Rezalete rağmen ATV'nin canlı yayını kesmeyerek normal program akışını devam ettirmesi tepkileri arttırdı. ATV'yi arayan vatandaşlar, Mehmet Ali Erbil'in sergilediği rezaleten dolayı programına son verilmesini istedi.
Mehmet Ali Erbil, Yeni Şafak'a, danışmanı Perim Özgeldi aracılığıyla yaptığı açıklamada, bugüne kadar binlerce canlı yayın yaptığını, yayın telaşından bazen böyle talihsizliklerin yaşanabildiğini ve çok üzgün olduğunu bildirdi. Erbil'in danışmanı Özgeldi, "Mehmet Ali Bey bunun bir 'iş kazası' olduğunu söylüyor. Zaten olay yaşanınca da program sırasında herkesten özür dilemişti. Pantolonları indirme konusu önceden planlanmış bir gösteriydi. Programda, Hilmi, Muhtar, İkizler ve Ces adlı maskotlar görev yapıyor. Bu görevlilere, pantolon altına tayt giymeleri söylendi. Pantolonlar inince taytla kalacaklardı. Bu görevli, canlı yayın telaşından taytı unutmuş. Bunda herhangi bir art niyet aranmasın. Mehmet Ali Bey, Türk halkının hoşgörüsüne sığınıyor ve özür diliyor" dedi.
Mehmet Ali Erbil'in programında çıkan rezalete ilişkin yayıncı kuruluş ATV'den yayınladığı açıklamada, sözkonusu programın kaldırıldığı ve Mehmet Ali Erbil'in kanalla ilişinin kesildiği duyuruldu. Açıklamada, Erbil'in defalarca uyarılmasına karşın, canlı yayındaki bu duruma müdahale edilemediği ve bu davranışın kabul edilemez olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu nedenle adı geçen programı süresiz olarak yayından kaldırmış bulunuyoruz" denildi.
Programlarında Türk halkının örf ve adetlerini hiçe sayan davranışlar sergileyen Mehmet Ali Erbil, birçok tanınmış isim tarafından taciz iddiasıyla da suçlanıyor. Son olarak manken Şebnem Scheffer, 'Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu' filminde Erbil'in sürekli, gerekli gereksiz kendisine dokunmak istediğini söyledi.
Erbil daha önce de programına konuk ettiği yabancı bir dansçı ve manken Tuğba Özay tarafından aynı iddiayla suçlamıştı. Bu arada Mehmet Ali Erbil TGRT Televizyonu'nda yayınlanan Çark-ı Felek programında stüdyoyu terkeden şarkıcı Baha'ya "Ondan bir b... olmaz. Baha olarak geldi öyle de kalacak" diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle 2004 yılında mahkemelik oldu. Şarkıcı Baha'nın "basın yoluyla hakaret" suçundan hakkında dava açtığı Erbil, 2 yıldır yargılanıyor.
Mehmet Ali Erbil'in programında pantalonunu indirdiği Hilmi Türe, "Herkes kendini benim yerime koysun. O durumda kim ne hissederse ben de onu hissettim" dedi. "Şakazede" Türe, önceki akşam canlı yayında yaşanan olayla ilgili üzgün olduğunu belirterek, herhangi bir yorumda bulunmak istemediğini kaydetti. Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler ise yaptığı açıklamada, canlı yayında yaşanan olayı kendisini telefonla arayan hemşehrilerinden öğrendiğini kaydetti.
Özbekler, programı izleyen çok sayıda Kızılcahamamlının, hemşehrileri Hilmi Türe'ye yapılan "şaka"ya sert tepki gösterdiğini dile getirerek, "Şakanın da bir sınırı var. Her ne kadar Hilmi orada ekmek parası için çalışıyor olsa da böyle bir şaka ile karşı karşıya kalması çok çirkin" dedi. Hemşehrilerine böyle bir "şaka" yapılmasına ilçe halkı olarak tepkili olduklarını belirten Özbekler, "Bırakın hemşehrimize böylesi bir şaka yapılmasını, kime yapılırsa yapılsın, bunu kabul etmemiz söz konusu değildir" diyerek, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Vekili Dr. Vahap Darendeli, sunucu Mehmet Ali Erbil'in canlı yayınlanan "Ya şundadır ya bunda" programında yaptığı şaka nedeniyle, ATV'nin, sorumlu yayıncılık anlayışı içinde RTÜK'ün kararını beklemeden programı yayından kaldırması gerektiğini söyledi. Darendeli, 3984 sayılı Kanun'un 33. maddesi gereğince daha önce bu televizyona uyarı, program durdurma veya ağır para cezası verilmiş olması halinde 3 ay yayın durdurma cezası verilebileceğini, programın yayından kaldırılabileceğini, hatta televizyonun kapatılma ihtimalinin olduğunu söyledi. Öz denetimi televizyonların yapması gerektiğine dikkati çeken Darendeli, şöyle konuştu: "Toplumsal bir tepki meydana geldi. İhlalin sonucunda bir zarar oluştu. Bu zararın giderilmesi için ödün veremeyiz, ama sorumlu yayıncılık yapan ATV, özel bir televizyon olsa da kamu hizmeti yapan bir kuruluştur. Bu nedenle, kamu hizmetlerinin gereklerini ve sorumluluğunu yerine getirmek durumundadır. ATV'nin, toplumsal tepki çeken bu programı, sorumlu yayıncılık anlayışı içinde RTÜK'ün kararını beklemeden yayından kaldırması gerekir."
Vahap Darendeli, normalde 14 Haziran Çarşamba günü toplanacaklarını, ancak konunun önemli olması nedeniyle 12 Haziran Pazartesi günü RTÜK üyelerini olağanüstü toplantıya çağırdığını bildirdi.






