|

Katrilyonluk hortum

1 katrilyonluk usulsüz krediye onay verdiği ileri sürülen Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası bürokratlarıyla ilgili soruşturmanın başlatılması için Bakan Derviş'ten izin bekleniyor.

Yeni Şafak
00:00 - 25/09/2001 Salı
Güncelleme: 18:44 - 28/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası'nda ortaya çıkartılan 1 katrilyonluk hortumun hesabının soruşturması için gözler Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e çevrildi. Cumhuriyet Savcıları, her üç banka ile ilgili bürokratlar hakkında Derviş'ten soruşturma izni bekliyor.



Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı, bankalarla ilgili yapılan suç duyuruları hakkında henüz bir suç tespitinde bulunmadıklarını, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ankara Cumhuriyet Savcıları Abdullah Ayhan Şan, Abbas Özden ve Fethi Şimşek her üç bankaya ait 30'a yakın klasör üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Yeni Şafak'a bilgi veren Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı, dün bir gazetede yeralan 'Sezer'in Ecevit'le ilgili suç duyurusunda bulunduğu' şeklindeki haber hakkında ise yorum yapmadı.



Kamu bankaları ile açılacak olan davaların, son dört yıldır kamu bankalarını elinde bulunduran DSP ve ANAP'ı da etkilemesi bekleniyor. Davalarla ilgili olarak ifade verecek olan genel müdürlerin açıklamalarıyla birlikte, Ziraat, Halk ve Vakıfbank'tan sorumlu devlet bakanlarının yanısıra medya patronlarının da zor durumda kalacağı belirtiliyor.



Siyasi ayakta kimler var?


Türkiye Vakıflar Bankası'ndan sorumlu olan eski Devlet Bakanı Metin Gürdere, Yüksel Yalova, Halkbank'tan sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Türkiye Ziraat Bankası'ndan sorumlu devlet eski bakanları Güneş Taner, Hikmet Uluğbay ve Recep Önal'ın davalardan etkilenmesi bekleniyor.



DDK'nın hazırlayıp savcılara gönderdiği raporlarda, kamu bankalarından kullandırılan usulsüz kredilere ayrıntılı olarak yer verildiği belirtildi. Raporlarda, yetersiz teminatlarla verilen krediler ile teminat mektupları üzerinde durulduğu da kaydedildi.



SORUŞTURMADA KİMLER HESAP VERECEK?


DDK tarafından hazırlanan 27 ayrı soruşturma raporu, değişik genel müdürlerin dönemlerini kapsıyor. Raporlarla ilgili dava açılmasıyla birlikte, Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdürleri Salih Şevki Doruk, Yener Dinçmen, Selçuk Demiralp, Osman Tunaboylu, Halkbank'ın eski Genel Müdürü Yenal Ansen ile Vakıfbank'ın eski Genel Müdürleri Fehmi Gültekin, Hasan Kılavuz ile halen görevde bulunan Altan Koçer'in hesap vermesi bekleniyor. Genel Müdürlerin yanında, son dört yılda görev yapıp, kredilerde imzası bulunan genel müdür yardımcıları ve şube müdürleri de hesap verecek.



Başoğlu'ndan Emlakbank uyarısı


Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Halkbank ve Ziraat Bankası'nın bu yılın başından Haziran ayı sonuna kadar vedikleri 1 katrilyonluk teminat mektubunun büyük riskler taşıdığını ve akla Emlakbank'ı getirdiğini söyledi. Açıklamada, "Ziraat Bankası ve Halkbank kanalıyla verilen 1 katrilyon liralık teminat mektuplarında da para geri dönmezse ki batması muhtemel bu paralar da yine aynı bankalarca 'zarar' olarak gözterilecek ve yük, vergi sahiplerinin sırtına sarılacaktır" denildi.



Köşk: Başbakanlığı hedef almadık


Cumhurbaşkanlığı, Başbakan ve Bakanlar hakkında soruşturma açılması yönteminin Anayasa'da açıkça gösterildiğini, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca doğrudan soruşturma yapılmasının olanaklı olmadığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, dün bir gazetede yer alan "Sezer, Ecevit'i savcılığa verdi" biçimindeki haber başlığının, Devlet Denetleme Kurulu'nca yürütülen araştırma ve denetleme çalışmalarının, Başbakan'ı hedef alan sonuçlarının olduğu izlenimini uyandırdığı belirtilerek, "Hedeflenmeyen bir amaç, sanki gerçekleşmiş gibi sunulmaktadır" denildi.



#Vakıfbank
#Halkbank
#Ziraat Bankası
#Devlet Bakanı Kemal Derviş
#Hortum
#Katrilyon
23 yıl önce