|

Kayıp telefon bilmecesi

Yeni Şafak
00:00 - 28/08/2001 Salı
Güncelleme: 16:05 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bazı televizyon kanallarında yayınlanan, uğradığı bıçaklı saldırı sonucu öldürülen işadamı Üzeyir Garih`in kayıp cep telefonunun bulunduğu yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Basın Protokol ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü`nden yapılan konuyla yazılı açıklama şöyle: "25.08.2001 günü bıçaklanarak öldürülen işadamı Üzeyir Garih`in öldürülmesi olayı neticesinde kaybolan cep telefonuna ve başka delillere ulaşıldığına dair televizyon kanallarında alt yazı olarak verilen haberlerin şu an için gerçekliği söz konusu değildir. İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak cep telefonu ve diğer delillerinele geçirilmesi ve olayın bir an önce sonuçlandırılması için çalışmalar devam etmekte olup, ulaşılan bilgiler ve deliler konusundakamuoyuna anında bilgi verilecektir."

'Olayın örgütsel yönü yok'

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Üzeyir Garih cinayetinin şu anda kadar siyasi ve örgütsel bir yönünün ortaya çıkmadığını bildirdi. Türk, şöyle konuştu: "Başlangıçta şüpheler bir kişi üzerinde toplanıyordu, ama daha sonra olayın farklı yönleri olduğu ortaya çıktı" Türk ayrıca , "Olayın örgütsel bir yönü olmadığı, örneğin olayın bir terör örgütü tarafından işlenmediği başlangıçta kesin kanaat şeklindeydi, ama şimdi olayın birden çok kişi tarafından gerçekleştirilmiş olduğu şüphesi çok kuvvetli bir şüphe olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

'Cinayeti Alarko Holding çözer'

TBMM'de Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu eski Başkanı Sadık Avundukluoğlu, Garih cinayetinin de de aydınlatılamayacağı, faili meçhul kalacağı kuşkusunu taşıdığını söyledi. Üzeyir Garih'i, 'gizemli birisi' olarak tanımlayan Avundukluoğlu, "Gizemin içinde Üzeyir Garih'in irtibatları ve yaşantısı var. Yahudi bir işadamının bir Müslüman mezarlığında öldürülmesi, başlı başına üzerinde durulması gereken bir nokta" dedi. Avundukluoğlu, cinayeti ancak Alarko Holdingin çözebileceğini de savundu. Avundukluoğlu, "Bu cinayet bir kere faili meçhul olmuş. Bunu ancak kendileri, yani Alarko Holding çözer" iddiasında bulundu.

Fuat N. polise dava açtı

İşadamı Üzeyir Garih'in öldürülmesine ilişkin "katil zanlısı" sıfatıyla gözlem altına alınan ve savcılık tarafından serbest bırakılan 13 yaşındaki Fuat N., ilk kez olay günü gördüğü Garih'in kendisine 200 bin lira para verdiğini, ancak sonrasını bilmediğini söyledi. Babası Hasan N. ile dün yeniden Eyüp Adliyesi'ne giden Fuat N., Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz'a 1 saat boyunca ifade verdi. Serbest bırakıldıktan sonra adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Fuat N., Üzeyir Garih'i ilk defa olay günü gördüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Tuğba adındaki bir kız, bana ve Yeşim adındaki arkadaşıma Üzeyir Garih'i göstererek, 'Her cumartesi günü buraya geliyor ve para dağıtıyor' dedi. Bunun üzerine Yeşim'le yanına gittik. Bize 200'er bin lira para verdi." Garih'in yanından ayrıldıktan sonra kokoreççilik yapan Ahmet Yıldırım adlı kişinin bileyletmek üzere kendisine bir bıçak ve para verdiğini, bu bıçağı bileylettikten sonra iade ettiğini anlatan Fuat N., daha sonra lastikçilik yapan Tuncay adlı kişinin yanına gittiğini ve burada polislerin kendisini gözaltına aldığını dile getirdi. Gözaltına alındıktan sonra polisin önce üstündeki tişörtünü, sonra da pantolonunu çıkarttırdığını belirten Fuat N., "Beni buz gibi bir yere götürdüler. 'Bu işi sen yaptın, doğruyu söyle, kafanı kopartırız' dediler " şeklinde konuştu.

İşten attılar

Fuat N'nin avukatı, polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Eyüp Adliyesi'ne gelen avukat Zuhal Ünal, Müracaat Savcılığı'na verdiği suç duyurusu dilekçesinde, Fuat N.'nin yasaya aykırı şekilde 24 saatten fazla gözlem altında tutulduğunu ve mağdur edildiğini savundu. Öte yandan Baba Hasan N. ise 9 yıldır çalıştığı ekstil atölyesinden dün sabah arandığını ve işten kovulduğunun söylendiğini açıkladı.


Şüpheli sayısı altıya çıktı

Garih cinayeti ile ilgili araştırmaları sürdüren polisin, "cinayetle bağlantıları olabileceği" şüphesiyle gözlem altına aldığı kişilerin sayısı 6'ya yükseldi. 4 kişinin gözlem altında tutulduğu İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ne, Eyüp'te uygulamalar yapılırken gözlem altına alınan ve "mekansız" olarak bilinen 2 kişi daha getirildi. Olayla ilgili bilgilerine başvurulan bu kişilerden, kan örnekleri de alınarak incelenmek üzere polis laboratuvarına gönderildi. Bu arada, Eyüp Sultan Mezarlığı'nda önceki gün yapılan aramalar sırasında elde edilen ve üzerine kan bulaşmış olan çuvalla ilgili incelemeler de tamamlandı. İncelemeler sonucu, sözkonusu çuvalın, olay yerine ilk ulaşan Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce vücudundaki yara izinin tespit edilmesi için kıyafeti çıkartılan Üzeyir Garih'in üzerine örtüldüğü ve bu nedenle kan bulaştığı anlaşıldı. Laboratuvarda yapılan analiz sonucu da çuvala bulaşan kanın, öldürülen Garih'e ait olduğu saptandı. Öte yandan, İstanbul Emniyet Müdür Vekili Hasan Özdemir'in, yardımcıları ve bazı şube müdürleriyle biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptıkları öğrenildi.

İsrail basınında geniş yankı buldu

İsrail basını, ünlü işadamı Üzeyir Garih'in öldürülmesine pazar günkü baskılarında geniş yer ayırdı. Jerusalem Post ile Maariv gazeteleri "Ünlü Yahudi işadamı İstanbul'da öldürüldü" başlığı altındaki haberinde cinayeti ince ayrıntılarına kadar anlattı. Maariv, Garih'in, Türkiye'nin, ABD ve İsrail başta olmak üzere uluslararası ilişkileriyle yakından ilgilendiğini ve ülkenin AB'ye girmesi için yoğun çaba sarfettiğini belirtti. İsrail'in en büyük gazetesi Yediot Aharonot, Garih'in ölümüne orta sayfasını ayırdı. Yediot Aharonot, cinayete ilişkin bilgi verdi ve Türk yetkililerinin yakın ilgisini vurguladı. Gazete ayrıca, Garih'in kızı Dalya'nın, Maccabi Tel Aviv futbol takımının sahibi Loni Hertzikoviç'in kardeşi ile evli olduğuna da işaret etti. Gazete, Dalya ile ailesinin son dönemde İsrail'den Türkiye'ye taşındığını ancak Garih'in torunu Niv'in halen İsrail ordusunda askerlik görevini yerine getirdiğini açıkladı. Niv, büyükbabasına ilişkin olarak "Dedem sekiz dil konuşan çok kültürlü bir insandı ve dünyanın bütün büyük kişiliklerini tanırdı. Müslüman bir ülkede yaşamasına rağmen Yahudiliği ile gurur duyardı ve Türkiye'deki Yahudi cemaatinde faal bir rol oynardı" dedi.

Öte yandan İsrail`in İstanbul Başkonsolosu Amira Armon, öldürülen işadamı Üzeyir Garih`in ailesine, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Dışişleri Bakanı Şimon Peres`in başsağlığı mesajlarını getirdiğini söyledi.

Kağıthane'de esrarengiz cinayet
Kağıthane Keçideresi'nde bulunan mezarlığın yanında önceki gece bıçaklanarak öldürülmüş bir erkek cesedi bulundu. Mezarlık yanında bulunan ve kimliği tespit edilemeyen erkek cesedi üzerinde inceleme yapan polis, şahsın bıçaklanarak öldürüldüğünü tespit etti. Öldürülen şahsın yanında bulunan çuvalın Üzeyir Garih cinayetinde rastlanan çuvalla benzerlik göstermesi dikkat çekti. Polis olayla ilgili olarak geniş çaplı operasyon başlattı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce