|

Kırmızı bayrak yatırımcılar için sallanıyor

ABD'nin ekonomi yayınlarından Money dergisinin önemli kalemlerinden Paul J. Lim piyasalardaki durumu otomobil yarışına benzetti. Aşırı iyimser havanın korkutucu boyutlara varabileceğini belirten Lim, otomobil yarışlarında tehlike işareti olarak kullanılan kırmızı bayrağa yaklaşıldığını söyledi

00:00 - 28/12/2010 Salı
Güncelleme: 23:53 - 27/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Kırmızı bayrak  yatırımcılar  için sallanıyor
Kırmızı bayrak yatırımcılar için sallanıyor

ABD'nin önde gelen ekonomi yayınlarından Money dergisinin önemli kalemlerinden Paul J. Lim, New York Times'ta yayımlanan bir köşe yazısında piyasalarda oluşan iyimser havanın, bir yandan da tehlike sinyalleri yaydığına dikkat çekti. Lim, piyasalardaki aşırı iyimserlik havasını otomobil yarışlarında tehlike işareti olarak kullanılan kırmızı bayrağa benzetti. Lim yatırımcılara uyarılarda bulunduğu yazıda: "Son aylarda sermaye piyasalarında yaşanan gelişmelerin yatırımcıların risk iştahlarını yeniden arttığını gösteriyor. Bu diğer yandan, piyasada kolay para kazanma günlerinin geri gelmesiyle aç gözlülüğün de yeniden kendini hissettirdiğinin bir işareti” dedi.

HANGİSİ NE KADAR KAZANDIRDI?

Bununla birlikte risk alma iştahı sadece son 18 ayda değil aslında kayıp 10 yıl olarak tabir edilen 2000 yılında beri bu varlıklara yatırım yapanlara kazandırdı. Bu dönem süresinde risksiz hisselere yatırım yapan fonların yıllık getirisi ortalama yüzde 1,5 olurken, daha riskli hisse fonları yüzde 7 ve gelişmekte olan ülkelerdeki fonlar ise yüzde 15 kazanç sağladı. Risk alma iştahı, son 10 yıllık dönemde tahvil fonlarında da yine benzer şekilde kazanç sağladı.

BU DURUM SONSUZA KADAR SÜRMEZ

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi LPL Finacial'in piyasalar başstratejisti Jeffrey N. Kleintop bu durumu, 'Son 10 yılda ne kadar risk aldıysanız o kadar fazla kazandınız' diyerek özetliyor. Ancak Kleintop, bunun sonsuza kadar süremeyeceği uyarısını yapıyor. ABD merkezli bir diğer finansal danışmanlık şirketi Oppenheimer'ın yatırım baş stratejisti Brian Belski, iyi haberlerin mevcut fiyatların içine dahil edildiğini belirtiyor ve yatırımcıların yükseliş beklentisinin altının doldurulamayacağından endişe ediyor.


İyimserlik 2011'de yükseliş için tehlike

Aslına bakılırsa bazı stratejistler, yatırımcılardaki iyimserliğin, gelecek sene piyasalarda yaşanacak güçlü yükselişin önündeki başlıca engel olmasından korkuyor. Bu korkunun arkasında daha önceki iyimserlik dönemlerinden sonra görülen kötü performans yatıyor.



13 yıl önce