|

Kumpasa cevap

İzmir’deki askeri casusluk davasıyla TSK’ya komplo kuran paralel örgüte yönelik yeni bir operasyon daha başlatıldı. 10 ilde 8 kişinin gözaltına alındığı operasyon kapsamında aralarında gazeteci Tarık Toros ile örgütün üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 30 kişi hakkında gözaltı çıkarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2016 الجمعة
Güncelleme: 23:27 - 7/07/2016 الخميس
Yeni Şafak

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik askeri casusluk iddiasıyla kumpas kuran FETÖ/PDY'ye yönelik yeni bir operasyon başlatıldı. 10 ilde 8 kişi gözaltına alındı. Aralarında gazeteci Tarık Toros ile örgütün üst düzey yöneticilerinin olduğu 30 kişi hakkında gözaltı kararı alındı.



İzmir merkezli 10 ilde “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)” yönelik operasyonda 8 zanlı gözaltına alındı. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun, FETÖ/PDY'ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında İzmir merkezli olmak üzere Aydın, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar ve Mersin'de operasyon başlatıldı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, talimat doğrultusunda belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.



SAHTE DELİL ÜRETME


Adreslerde aramalar yapılırken 8 kişi gözaltına alındı. İzmir'de hakkında gözaltı kararı bulunan emekli astsubayın adreslerine giden polis, yaptığı aramada bazı delillere el koydu. Emekli astsubay gözaltına alındı. Operasyonun “İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında çeşitli usulsüzlükler yapılarak sahte delil üretildiği” iddialarıyla ilgili sürdürülen soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği öğrenildi.



ZANLILARIN 20'Sİ YURTDIŞINDA


Operasyon kapsamında aralarında gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 30 kişi hakkında gözaltına kararı bulunduğu, bunlardan 2'sinin arandığı, 20'sinin yurt dışında olduğu ve 12'sinin daha önce gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonları kapsamında da arandığı belirtildi.





İLK OPERASYON GEÇEN YIL


İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 2015'te FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturmada, örgütün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, “İzmir Askeri Casusluk Davası” olarak bilinen davaya ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı, zanlıların kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisi ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar üzerine operasyon başlattı.



25 KİŞİ TUTUKLANDI


Bu kapsamda geçen yılın sonunda 2 ayrı operasyonda, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, KOM Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik, mülkiye müfettişleri Ferda İleri ve Ahmet Kaya'nın da aralarında yer aldığı 25 kişi tutuklandı. Firari durumdaki örgüt lideri Fetullah Gülen ve TÜBİTAK'ta görevli 3 uzmanın yanı sıra 11 kişi hakkında yakalama kararı verildi.



Bir numara Gülen


Soruşturmayla ilgili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato tarafından hazırlanan 984 sayfalık iddianamede, 25'i tutuklu 68 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, “Silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak” suçlamalarıyla 6 yıl ila 5 bin 37 yıl arasında hapis cezaları istendi.


Aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında “askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla açılan davada yargılanan sanıkların bir kısmı da iddianamede müşteki olarak yer aldı. Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı iddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesinin ardından 21 Haziran'da yargılamaya başlandı. Yargılama sürecinde, bazı sanıkların tahliyesine karar verilmesiyle davada tutuklu yargılanan sayısı 12'ye düştü.



#TSK
#Tarık Toros
#TÜBİTAK
#Paralel yapı
٪d سنوات قبل