|

MGK'dan ABD'ye: Tehdit dili asla kabul edilemez

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin ilk MGK toplantısı dün Külliye’de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantı 5,5 saat sürdü. Toplantıdan terör destekçisi Papaz Brunson konusunda Türkiye’yi tehdit eden ABD’ye sert mesajlar çıktı: ABD tarafından ülkemize karşı kullanılan tehdit dili ittifak ilişkilerine saygısızlıktır, asla kabul edilemez.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2018 Salı
Güncelleme: 03:39 - 31/07/2018 Salı
Yeni Şafak
MGK toplantısı, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı.
MGK toplantısı, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin hayata geçmesinin ardından yeni yapısıyla ilk kez toplanan MGK’dan ABD’ye sert uyarı çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği kurulda, papaz Brunson nedeniyle ABD’nin yaptığı açıklamalara “Kullanılan tehdit dili ittifak ilişkilerine saygısızlıktır ve asla kabul edilemez” ifadeleriyle cevap verildi.

Yeni hükümet sisteminin ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. 5,5 saat süren toplantıda, ABD’nin papaz Brunson konusunda tehdide varan açıklamalarının yanı sıra terörle mücadele, Suriye ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler de ele alındı. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, ABD’nin papaz Brunson bahanesiyle dile getirdiği yaptırım tehdidine sert ifadelerle cevap verildi.

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR VERİR

Bildiride, ABD ile ilişkilere yönelik, “ABD’nin ülkemizin her türlü sorumluluğunu yerine getirdiği savunma projelerini, milletlerarası antlaşmalara aykırı şartlara bağlayan kararının ve açıklamalarının, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa ve güven ilişkisine telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği vurgulanmıştır. ABD tarafından ülkemize karşı kullanılan tehdit dilinin ittifak ilişkilerine saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtilmiştir. Türkiye’nin gerek ikili ilişkileri, gerekse ittifaklar çerçevesindeki tüm yükümlülüklerine bağlı olduğu kadar haklarına da sahip çıktığı, ülkemizin bu yaklaşımına saygı duyulmasının beklendiği kaydedilmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

SURİYE’DE SOMUT ADIMLAR ATILACAK

ABD ile Münbiç konusunda sağlanan mutabakatın Suriye meselesinin çözümüne önemli katkı sağlayacağı vurgulanan bildiride, “Bu kapsamda PKK/PYD-YPG terör örgütünün Münbiç’i terk etmesiyle ilgili yol haritası üzerinde durulmuştur. Bölgede güvenlik ve denetim sağlanmasına ilişkin ilave hazırlıklarla bölge halkının evlerine dönüşünü hızlandıracak tedbirler gözden geçirilmiştir.” ifadesine yer verildi. Bildiride, Suriye’de halen terör örgütlerinin etkinlik gösterdiği bölgelerin bir an önce güvenli hale getirilmesine yönelik çalışmaların da değerlendirildiği belirtilerek, “Bu konudaki somut adımların atılmaya başlanacağı belirtilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

EGE VE DOĞU AKDENİZ’E YAKIN TAKİP

Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilen bildiride, “Türkiye’nin denizlerdeki menfaatlerinin korunması hususundaki kararlılık vurgulanmıştır” ifadesi kullanıldı. Bildiride, ülke güvenliğini yakından ilgilendiren iç ve dış gelişmelerin bütün yönleriyle ele alındığı, başta FETÖ, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi arz edildiği, mücadeleye aynı azim ve kararlılıkla devam edileceği belirtildi.

  • İki ayda bir
    toplanacak
  • Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapısı yeniden düzenlenen MGK, yeni dönemde iki ayda bir toplanacak. MGK’nın üyeleri, gerektiğinde doğrudan Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla da bir araya gelebilecek. Kurulun gündemi Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Kurula Cumhurbaşkanı’nın katılmadığı zamanlarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecek. Kurul toplantılarına üyeler dışında, gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi ve görüş alınabilecek.

#MGK
#Türkiye
#ABD
6 yıl önce