|

Miniklerin ekmek kavgası

Yeni Şafak
01:00 - 30/10/2001 Salı
Güncelleme: 16:50 - 17/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------- ----------------------- spot -------------------------

Savaşla doğup büyüyen Afgan çocukları, ekmek kavgalarını her koşulun altında vermeye çalışıyor. Komşu Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver'e 45 dakika uzaklıktaki Kuhatrot'un Bazehil bölgesinde bulunan bir tuğla fabrikasında, 6-12 yaş arası 120 çocuk karın tokluğuna çalışıyor.

Çölü andıran Bazehil bölgesindeki Beti Hıst adlı fabrikada çalışan çocuklar ayda 8 milyon 250 bin lira ücret alıyor. Fabrikada büyüklere ise ayda 55 milyon lira veriliyor.

Sabahın erken saatinde işbaşı yapan çocuklar, kiremit hamuru yoğuruyor, kalıp çıkarıyor ve bunları katırlarla kiremit çamurunun kurutulmaya bırakıldığı alana taşıyor. Erkek çocuklarının arasında kız çocukları da göze çarpıyor. Beti Hıst tuğla fabrikasında çalışan Afgan çocuklarının tüm yaşantıları burada geçiyor.

Emanullah: Okuyamadım

12 yaşındaki Emanullah, bu fabrikada ailesinden üç kişiyle birlikte çalıştığını söyledi. Emanullah, şöyle dedi: "Bu fabrikada 1,5 yıldır çalışıyorum. Afganistan'ın Celalabad kentinden geldik. Çok istememe rağmen imkansızlıklar yüzünden okuyamıyorum. Şu anda tek düşündüğümüz şey karnımızın doyması."

Emanullah, babası ve aileden başka birinin toplam ücreti ayda yaklaşık 136 milyon lira. 10 yaşındaki Etibe adlı kızın aylık kazancı da 10 milyon lira. Küçük Etibe, "Ben de okumak istiyorum, ama ailemin paraya ihtiyacı olduğu için bu tuğla fabrikasında çalışıyorum. Burada çalışanların çoğu gibi biz de 'Celalabad'lıyız" şeklinde konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce