NATO planında Fransa engeli: Türkiye’den Azerbaycan için kritik hamle

14:33, 02/10/2026, Cuma
Diğer
NATO planında Fransa engeli: Türkiye’den Azerbaycan için kritik hamle
Arşiv

NATO’nun Azerbaycan ve Ermenistan’la ortaklık planları, Fransa’nın Bakü’ye yönelik veto kararı nedeniyle yeni bir krize takıldı. Politico’nun aktardığı gelişmede Türkiye’nin de Ankara-Bakü hattındaki tutumuyla sürece müdahil olduğu belirtildi.

ABD merkezli Politico gazetesinde yer alan habere göre, Rusya'nın Güney Kafkasya'daki etkisinin zayıfladığı bir dönemde NATO'nun Azerbaycan ve Ermenistan ile iş birliğini genişletme planları, Fransa'nın siyasi manevralarına takıldı. Paris yönetiminin Bakü'ye yönelik hazımsızlığına karşı Türkiye, yakın müttefiki Azerbaycan ile omuz omuza vererek diplomatik bir kalkan oluşturdu.

Mesele kesinlikle bir çekişme değil

İsimleri açıklanmayan NATO diplomatlarına dayandırılan habere göre Fransa, bir vatandaşının Azerbaycan'da tutuklu olmasını bahane ederek Bakü'nün yeni ortaklık planını veto etti. Bu haksız adıma karşı anında harekete geçen Ankara, Ermenistan'ın ortaklık planının eş zamanlı yenilenmesine onay vermeyerek oyunu bozdu. Politico'ya konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara'nın yapıcı ve adil tutumuna dikkat çekerek,
"Mesele kesinlikle bir Türkiye-Fransa ya da Türkiye-Ermenistan çekişmesi değil. Her iki belgenin de erken onaylanmasını sağlamak amacıyla Ermenistan ve Azerbaycan'ın ITPP belgelerini aynı anda onaylamaya oldukça uzun süredir hazırız"
değerlendirmesinde bulundu.

NATO'yu ikili meseleler için kullanmayı bırakın

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in geçtiğimiz hafta aralarında söz konusu Fransız vatandaşının da bulunduğu bazı mahkumları serbest bırakması, gözleri yeniden Paris'e çevirdi. Bu iyi niyet göstergesinin ardından Fransa üzerindeki vetoyu kaldırma baskısı iyice arttı. İttifak içindeki rahatsızlığı dile getiren bir NATO diplomatı, Fransa'nın uzlaşmaz tavrını eleştirerek, "Eğer vetoyu kaldırmazlarsa, bu ne sağlam bir siyasi hamle olur ne de kendilerini ittifakın çıkarları doğrultusunda hareket eden bir müttefik olarak gösterirler" uyarısında bulundu. Bir başka diplomat ise Paris yönetimine tepkisini, "Bir hayal kırıklığı söz konusu. NATO'yu ikili meseleler için kullanmayı bırakın" sözleriyle dile getirdi.

İttifak karar bekliyor

Bir yılı aşkın süredir Fransa'nın engellemeleri nedeniyle sonuçlandırılamayan askeri tatbikat ve eğitim iş birliği planları masada beklerken, NATO'dan da resmi bir açıklama geldi. İttifakın her iki ülkeyle de savunma planlaması ve hibrit tehditlerle mücadele gibi alanlarda köklü ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan bir NATO yetkilisi, "Bu iki ortaklığı ilerletmeye hazırız" ifadelerini kullandı.


Diyarbakır’ı fırtına vurdu: Cami minaresi yıkıldı çatılar uçtu
Gündem
Diyarbakır’ı fırtına vurdu: Cami minaresi yıkıldı çatılar uçtu
ABD-İran savaşı masada: Japonya ve Katar’dan dikkat çeken görüşme
Dünya
ABD-İran savaşı masada: Japonya ve Katar’dan dikkat çeken görüşme
Girne açıklarında batan gemi soruşturmasında yeni gelişme: 9 zanlının süresi uzatıldı
Dünya
Girne açıklarında batan gemi soruşturmasında yeni gelişme: 9 zanlının süresi uzatıldı
İran’dan Irak’a kritik çağrı: Uçuş kısıtlamaları kaldırılsın
Dünya
İran’dan Irak’a kritik çağrı: Uçuş kısıtlamaları kaldırılsın

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026