|

Öğrencisizlik bunalttı

TÖSEN İstanbul Başkanı Kamber, "Meslek lisesi öğretmenleri öğrencisizlikten bunalıma giriyor. Eskiden sınavla öğrenci alırken, şimdi neredeyse zorla çocuk toplayacağız" dedi.

.
00:00 - 29/04/2000 Cumartesi
Güncelleme: 14:43 - 20/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Öğrencisizlik bunalttı
Öğrencisizlik bunalttı

İSTANBUL - Teknik Öğretmenler Sendikası (TÖSEN) İstanbul Şube Başkanı Selahattin Kamber, imam hatipleri kapatmak için başlatılan oyunun sonucunda meslek liselerinde okuyan öğrencilere de üniversitelerin kapılarının kapatıldığını söyledi. Kamber, "Üniversite eğitimi almak isteyen başarılı öğrenciler artık meslek liselerine gelmek istemiyorlar. Eskiden başarılı olan öğrenciler arasında sınav yaparak öğrenci alırdık şimdi ise öğrenci yok" dedi.

Yoldan öğrenci çevireceğiz

Meslek liselerinin önünün tıkanması üzerine başarılı öğrencilerin meslek liselerine gelmek istemediğini anlatan Selahattin Kamber, "Başta kız meslek liseleri olmak üzere birçok meslek okulu yönetimi, öğrenci okutmak için neredeyse kapı önünden öğrenci çevirecek duruma geldiler" dedi. Meslek liselerindeki kalitenin düşmesi ve öğrenci azlığı yüzünden meslek öğretmenlerinin şevkinin kırıldığını söyleyen Kamber, şöyle konuştu:

"Meslek hocaları isyandalar. Çok bunalıma girecek hale geldi. Bırakın sınavı açılan kontenjanlar bile dolmuyor. Meslek liseleri çıraklık okulları seviyesine düşürülünce aileler, çocuklarını göndermek istemiyor. Düz liselere bile alınmayan başarı ortalaması çok düşük olan öğrencilerin mecburen geldiği okullar konumuna geldik. Bir kaç yıl sonra ne meslek hocalarının ne de okulların ne olacağı belli değil."

'Meslek liselerine çomak sokuldu'

Hükümetin imam hatip liselerinin önünü kapatmak için başlattığı bu uygulamalar sonucunda tüm meslek liselerinin köküne kibrit suyu döküldüğünü anlatan Kamber, "Gelecek neslin becerisine, istikbaline devlet çomak sokmuştur. Avrupa'da meslek liseleri yüzde 60 oranında iken bizde var olan meslek okulları bile kapatılmaya çalışılıyor. Amerika'da 200 binin üzerinde meslek kolu okutulurken bizde 3 bin civarında olan meslek kollarının bir çoğu öğrenci yokluğundan kapanıyor. Bunun için Ankara ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Halk ise çaresizlik içinde derdini kime anlatacağına şaşırmış durumda" dedi.

24 yıl önce