|

Ortalığı karıştırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “ABD Başkanı Trump, askerlerini Suriye’den çekeceğini söylemişti. Amerikalıları Suriye’de kalmaya biz ikna ettik” açıklamasına tepki yağdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 06:27 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ

Türkiye’de, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Macron’a sert tepki gösterdi. İran ve Beyaz Saray’dan da Macron’a yönelik sert açıklamalar geldi. Macron ise dün yaptığı açıklamalarda, Suriye’deki hedefler ve askeri varlığın korunması konusunda ABD ile ülkesi arasında görüş ayrılığının bulunmadığını söyledi. Macron, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye’de uluslararası koalisyonun amacının başından beri DEAŞ’a karşı mücadele olduğunu kaydetti.

ÖYLE DEMEMİŞ!

Macron, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beyaz Saray’ın bu gece hatırlattığı, bizim en başından bu yana savunduğumuz pozisyondur. Yani bir değişiklik yok ve ben dün bir değişiklik olduğunu söylemedim. ABD ile Fransa arasında görüş ayrılığı bulunmuyor. Ben, ABD’nin veya Fransa’nın Suriye’de askeri amaçla uzun süreli kalacağını söylemedim. Bizim Suriye’de tek hedefimiz var: DEAŞ’a karşı savaşmak. Operasyona birlikte katıldığımız ABD’nin, bizim Suriye’deki görevimizin DEAŞ ile mücadeleden de öte, insani ve barışı inşa etmek gibi sorumlulukları da kapsadığını tam olarak idrak ettiğini söylemekte haklı nedenlerim var. Bizim Suriye’de tek düşmanımız vardır, o da DEAŞ’tır.”


Doğrunun yanındayız

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Katar İslam Eserleri Müzesi’ni ziyaretin ardından gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Bir gazetecinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, “Biz bu operasyon ile Türkiye ile Rusya’yı ayırmayı başardık. Türkler kimyasal saldırıyı kınadılar ve ardından operasyonu desteklediklerini söylediler” açıklamasının hatırlatılması üzerine Bozdağ, Türkiye’nin kimyasal silah kullanılması konusunda dün de bugün de aynı olan tutumunun net olduğunu söyledi.

SİLAH AYRIMI YAPMIYORUZ

Türkiye olarak konvansiyonel silahla, kimyasal silah arasında ayrım yapmayı doğru görmediklerini vurgulayan Bozdağ, “Suriye politikamız, herhangi bir ülkenin yanında veya karşısında olma politikası değildir, hakkın ve doğrunun yanında olma politikasıdır” değerlendirmesinde bulundu. Bozdağ, Türkiye’nin doğruyu savunanın yanında yer aldığını belirterek, Suriye’de sivillerin yerinden yurdundan edilmesine, terör örgütlerinin bölgede yuvalanmasına karşı mücadele ettiklerini bildirdi. Türkiye’nin, doğru ve ilkelerden yana bir tavır koyduğunu, bunları savunanlarla yan yana gelmekten de çekinmediğini vurguladı. Bozdağ, “Doğru ne diyorsa biz onu savunuyoruz” dedi.


Hedefleri Astana

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD’nin Suriye’ye karşı askeri kararının hedefinde Astana sürecinin olduğunu belirtti. Kasım “ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye’ye gerçekleştiren mantık dışı saldırının en temel hedeflerinden biri Astana garantörleri İran, Türkiye ve Rusya’nın arasını açmak” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasimi, ABD’nin Astana sürecinden memnun olmadığını belirterek, söz konusu saldırının Astana garantörleri olan İran, Türkiye ve Rusya’nın stratejik işbirliğini etkilemeyeceğini dile getirdi.

RUSYA: AYRILMADIK

Rusya’dan da Macron’un açıklamalarına tepki geldi Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya ile Türkiye’nin ayrılmadı. Moskova ve Ankara’nın bazı konularda pozisyonunun farklı olduğu sır değil. Bununla birlikte, bu farklı pozisyonlar görüş alışverişlerimizin devam etmesini engellemez” dedi.

#Rusya
#Suriye
#ABd
#Macron
6 yıl önce