|

Pilot Necati'nin mezarı bulundu

Abdullah Öcalan'a İmralı'daki mahkemede de akıbeti sorulan PKK içindeki istihbaratçı Ağrılı 'Pilot Necati'nin 1982'de öldüğü ve mezarının Ankara'da bulunduğu ortaya çıktı

Anka
00:00 - 3/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:18 - 3/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Pilot Necati'nin mezarı bulundu
Pilot Necati'nin mezarı bulundu

PKK'nın kuruluş döneminde 'içerdeki istihbaratçı' olarak bilinen ve Abdullah Öcalan'ın duruşmada, "1982 yılında kullandığı zirai ilaçlama uçağının düştüğünü ve öldüğünü duydum" dediği Ağrılı Pilot Necati Kaya'nın gerçekten o tarihte öldüğü ve mezarının Ankara'da olduğu anlaşıldı.

PKK'nın kurulduğu yıllarda ortaya çıkan ve Abdullah Öcalan'ın her konuşmasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile bağlantılı olduğu iddiasını gündeme getirdiği Pilot Necati'nin sırrı çözüldü. PKK içinde kuruluş aşamasında Apo ve Kesire Yıldırım'dan sonra en güçlü isim olarak 80'li yılların başında dile getirilen, daha sonra sır olan Pilot Necati'nin sadece Ağrılı olduğu biliniyordu.


ÇAYAN'IN DA ARKADAŞI

Bir dönem güvenlik kuvvetlerince ölü olarak yakalanan THKP-C lideri Mahir Çayan'ın yakın arkadaşı olarak anılan Yüzbaşı İlyas Aydın'ın da aslında Pilot Necati olduğu iddia edilmişti. Uğradığı bombalı saldırı öncesi gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun da bu konuyu araştırdığı iddia edilmişti. Mezarlıkta bulunan 6 Necati Kaya'dan biri olan Pilot Necati'nin 1956 doğumlu Ferzende oğlu olduğu ve 9 Eylül 1982 yılında öldüğü anlaşılıyor. Bir dönem devletin, terör örgütü içindeki en kilit ismi olduğu iddia edilen Ağrılı Pilot Necati Kaya'nın mezarının, oğlu İlker Kaya tarafından yaptırıldığı mezar taşında not olarak bulunuyor.


ÖRGÜTE MADDİ DESTEK

TSK'dan emekliye sevk edilen ve MİT ajanı olduğu öne sürülen Necati Kaya'nın, PKK'nın kuruluş aşamasında Kesire Yıldırım ile birlikte örgüte parasal destek ve silah sağladığı iddia ediliyor. Baba adı Ferzende ve ana adı Rafida olan Pilot Necati, 11 Eylül 1982'de kullandığı zirai ilaçlama uçağının düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun "Erkeği Öldürmek" adlı kitabında Öcalan, Kesire ve Pilot Necati'nin işbirliği konusu da anlatılmıştı.

17 yıl önce