|

PKK-IŞİD ortak yapımı

Ankara Tren Garı önünü kan gölüne çeviren saldırı, PKK ile IŞİD’in perde gerisindeki işbirliğini gözler önüne serdi. Canlı bombaların IŞİD’ci Yunus Emre Alagöz ile Ömer Deniz Dündar olduğu kesinleşirken, saldırıyı saatler öncesinden haber veren 2 kişi ise PKK’lı çıktı. Zanlılardan Mehmet Polatsoy’un Kobani’de bomba eğitimi aldığı, 7 Haziran’da da HDP’den aday adayı olduğu öğrenildi.

Yeni Şafak
04:00 - 15/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 05:43 - 15/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Başkent Ankara'da 99 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan çifte canlı bombalı saldırıyla ilgili dün önemli gelişmeler yaşandı. Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu'nda plastik giydirme yöntemiyle yüzü tanınır hale getirilen saldırganların kimliği belirlendi. Ankara Tren Garı önünde katliam yapan canlı bombaların IŞİD üyesi olduğu kesinleşirken, saldırıyı saatler öncesinden haber veren kişilerin de PKK'lı olduğu ortaya çıktı. İşte katliamın perde arkasını aydınlatan detaylar...



ALAGÖZ VE DÜNDAR


Ankara'da saldırının gerçekleştiği ilk andan itibaren MİT ve Emniyet birimleri, canlı bombaların kimliğini tespit için iz sürmeye başladı. 20 Temmuz'da 34 vatandaşın hayatını kaybettiği Suruç saldırısına benzeyen eylem sonrası, 'canlı bomba' olabileceği değerlendirilen şahısların ailelerinden DNA örnekleri alındı. Tren Garı önündeki 2 canlı bombaya ait parçalanmış bedenlere ait DNA ile diğer DNA örnekleri eşleştirildi. Canlı bomba DNA'ları, polis kayıtlarında fotoğraflarıyla bulunan ve 'terör nitelikli kayıp şahıs' kaydıyla aranmakta olan 21 kişi arasından 2 kişiyle uyum gösterdi: Yunus Emre Alagöz ve Ömer Deniz Dündar.



SURUÇ'TAKİNİN AĞABEYİ


Ankara'yı kana bulayan saldırının ardından canlı bombalardan birinin Suruç bombasını patlatan Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün kayıp ağabeyi Yunus Emre Alagöz olduğu iddia edilmişti. Polis ve UYAP kayıtlarında 'aranıyor' kaydı bulunan Alagöz'ün Adıyaman'dan ayrıldığı ve büyük ihtimalle Suriye'de olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı. Alagöz'ün adı ve fotoğrafı Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nce geçen temmuz ayında hazırlanan listede yeralmıştı. DNA'nın eşleştirilmesiyle birlikte, bedenine sarılı bombayı patlatanlardan birinin Suruç bombacısının ağabeyi Yunus Emre Alagöz olduğu kesinleşti.





TÜRKİYE'YE KAÇAK GİRDİLER


İkinci canlı bombanın ise yine şüpheli listesindeki Ömer Deniz Dündar olduğu ortaya çıktı. İki teröristin Suriye ve Irak'ta IŞİD üyelerince eğitildikten sonra Kilis üzerinden Türkiye'ye kaçak yollardan geçiş yapmış olabileceği kaydediliyor. Teröristlerin Kilis'ten Gaziantep'e geldiği, daha sonra ayrı ayrı araçlarla Ankara'ya gelerek olay yerinde keşif yaptıkları belirtildi. Güvenlik birimlerinin saniye saniye incelediği MOBESE kamerası görüntülerine göre Alagöz ile Dündar, yanlarındaki bir kişiyle birlikte olay günü erken saatte Tren Garı önünde keşif yaptı.



BİRİNİN GÖRÜNTÜSÜ NET


Gar önünde toplanma başlamadan önceki saatleri dikkatle inceleyen polis, olay yerine gelen 3 kişinin hareketlerinden şüphelenmişti. Buna göre, ilk karede sabah saatlerinde bir kişinin sırt çantası ile Kore Şehitliği duvarının kenarında oturduğu, ikinci görüntüde ise Tren Garı'nın girişteki sol tarafında pastane bölümünün kenarında oturan bir kişi ve Arena Stadyumu tarafından gelen diğer kişinin şüpheli davranışları dikkat çekmişti. Sözkonusu şüphelilerden birisinin canlı bombalardan Yunus Emre Alagöz olduğu anlaşıldı. Diğer canlı bombanın görüntüsü net olmadığı ve cesedi parçaladığı için görüntü üzerinde karşılaştırma yapılamadı.



Operasyon sızdırıldı


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, canlı bombaların IŞİD, saldırıyı haber verenlerin ise PKK'lı olduğunun belirlenmesinin ardından katliamla ilgili yürütülen soruşturmayı derinleştirdi. Bu kapsamda farklı örgütlere mensup kişiler arasındaki perde gerisinde nasıl bir bağ bulunduğu ortaya çıkarılacak. Bu arada terörist kimliklerinin deşifre edilmesi, güvenlik birimlerinin canlı bombalarla bağlantılı bütün şahısları tespit etmesinde zaafiyet oluşturdu. Canlı bombalara ilişkin detayların istihbarat çalışması tamamlandığında açıklanması öngörülüyordu. Ancak detaylar dün sızdırıldı. Bu doğrultuda mahkeme 'sınırlı süreliğine' yayın yasağı getirdi. Bunun üzerine haberler çekildi. Ancak sızdırma da amacına ulaşmış oldu.



'Kâhinler' örgütten





Bombayı patlatanların IŞİD üyesi olduğu netleşirken, saldırıdan haberdar olan ve bombayı saatler öncesinden duyuran kişilerin ise PKK'lı çıkması dikkat çekti. Perde gerisinde iki örgütün işbirliği içinde bulunduğunu gösteren 'kâhinler operasyonu'nda 2 kişi gözaltına alındı. Adreslerinde yakalanan Suruç nüfusuna kayıtlı Mehmet Serhat Polatsoy (37) ile Diyarbakır doğumlu Erhan Özaydoğdu'nun (44) PKK'lı olduğu belirlendi. Başkentteki saldırıdan 9 saat önce “Bomba Ankara'da patlayacak" diye yazan ve patlamadan hemen sonra Twitter hesabını kapatan Mehmet Serhat Polatsoy'un 1997 yılından itibaren Şanlıurfa ve Diyarbakır'da PKK/KCK terör örgütü içinde aktif faaliyet yürüttüğü, zanlının, terör örgütünün illegal internet sitelerinde müstear isimlerle yazılar yazdığı ve haber sitelerinde çalıştığı tespit edildi.







BOMBA EĞİTİMİ ALMIŞ


Polatsoy'un, Şanlıurfa'da Mayıs 2013'te yapılan bir operasyonda, içerisinde yaklaşık 21 kilogram TNT görünümlü patlayıcı madde bulunan anti tank mayını gövdesi, 3 plastik kutu içerisinde yaklaşık 4 kilogram TNT, 14 F1 model el bombası gövdesi ve 14 fünye grubu, 30 elektrikli fünye ve 7 uzaktan kumanda sistemi ele geçirilen operasyon kapsamında gözaltına alındığı tespit edildi. Polatsoy'un 2013 yılında yargılandığı davada, Kobani'de bomba eğitimi aldığının tanık ifadeleriyle kayıtlara geçtiği, 2013-2014 yılları arasında sözkonusu davadan dolayı tutuklu kaldığı belirlendi. Ayrıca Polatsoy'un 7 Haziran seçimlerinde HDP'den de milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı.



GÖZALTINA ALINDI


Onunla bağlantılı olarak gözaltına alınan diğer zanlı Erhan Özaydoğdu'nun ise patlamayı önceden bildiğini gösteren mesajları bir yakınının telefonu üzerinden yazdığı anlaşıldı. 44 yaşındaki Özaydoğdu'nun daha önce PKK'nın birçok eylemine katıldığı, bu nedenle daha önce 2 kez gözaltına alındığı ortaya çıktı. Özaydoğdu'nun uluslararası bağlantıları bulunan çeşitli STK'larda da görev aldığı öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kanlı terör saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında '@AnotolyTodorov', 'DrBereday', 'GoranMetsayan' isimli Twitter hesaplarını ve saldırıyla ilgili olabileceği değerlendirilen paylaşımlarını incelemeye almıştı. Bu kapsamda, Twitter'dan sözkonusu hesaplarla ilgili bilgi talep edilmişti. PKK'lılara yönelik operasyon, IP adreslerinin gönderilmesi sonrası geldi.





#pkk
#ankara saldırısı
#Erhan Özaydoğdu
9 yıl önce