|

Somali seferberliği

İslam İşbirliği Teşkilatı, açlık ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Doğu Afrika ve Somali için yardım koalisyonu oluşturdu. İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, “Somali'deki afetle mücadeleye bir devletin gücü yetmez” diyerek tüm ülke ve yardım kuruluşlarını kampanyaya destek olmaya çağırdı

Mürsel Karadeniz
00:00 - 29/07/2011 Cuma
Güncelleme: 23:16 - 28/07/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Somali seferberliği
Somali seferberliği

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından düzenlenen 'Somali'ye yardım koalisyonu toplantısı' İslam ülkeleri yardım kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile Yıldız Sarayı'nda bulunan İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nde (IRCICA) yapıldı. Toplantıya İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri, Al-Imdad, IIRO, Humanitarian Forum, İslamic Relife Agencs, AMU gibi önde gelen yardım kuruluşları temsilcileri katıldı. Teşkilatın Somali'ye yardım koalisyonu toplantısının açılış konuşmasını yapan İhsanoğlu, Somali'de vahim boyutlara ulaşan insanlık felaketi karşısında İslam ülkeleri yardım kuruluşları temsilcileri olarak bir araya geldiklerini söyledi. Doğu Afrika'da ve özellikle Somali'de yüzde 30'u çocuk olmak üzere 3 milyondan fazla insanın açlık felaketi içinde olduğunu belirten İhsanoğlu, “Doğu Afrika ve Somali'de yüzde 30'u çocuk 3 milyondan fazla insanın karşı karşıya kaldığı açlık felaketi bu insanların hayatını kurtarmak için büyük miktarlarda yardımın yapılmasını gerektirmektedir. Burada bulunmanız yardım etme kararlılığımızın ifadesidir” dedi.

100 BİN KİŞİYE YARDIM

Açlıktan en fazla etkilenen Bay, Bogol, Şebel gibi bölgeler dahil olmak üzere ülke içinde aktif şekilde çalıştıklarını belirten İhsanoğlu, “Teşkilatımız Dünya Gıda Örgütü ile yaptığı anlaşma çerçevesinde şimdi de Afgoy Koridoru adı verilen bölgede 40 bin kişiye, ayrıca İİT şemsiyesinde 60 bin kişiye daha yiyecek dağıtılacaktır” diye konuştu.

İhsanoğlu, tüm çaba ve çalışmalara rağmen ihtiyaçların hala son derece büyük olduğunu, milyonlarca göçmenin, temiz su, yiyecek, barınak ve ilaca ihtiyacı olduğunu söyledi. Çocukların açlıktan öldüğünü belirten İhsanoğlu, şöyle konuştu: “Bu sebeple, Somali'deki afetle mücadeleye bir tek devletin veya bir tek kurumun gücü yetmez. Bu afeti acilen durdurmak, yayılmasını önlemek ve mümkün oldukça çok hayatı kurtarmak için el ele vermemiz gerekiyor. Bu amaçla İİT şemsiyesi altında geniş bir koalisyon oluşturduk.”

ÇATIŞMAYA SON VERİN ÇAĞRISI

Somali'deki bu vahim durum karşısında bütün İslam dünyasını, finans kurumlarını, sivil toplum örgütlerini ve hayırseverleri, özellikle bir şefkat, merhamet ve fedakarlık dönemi olan, yaklaşan mübarek Ramazan ayında İİT'nin yürüttüğü insanı yardım programına katkıda bulunmaya davet ettiklerini açıklayan İhsanoğlu, Somali'de çatışan tarafları aralarındaki husumete son vermeye çağırdı. İslam düşmanlığının yeni bir safhasında olunduğunu belirten İhsanoğlu, 'Norveç'teki hadise şunu gösteriyor; ırkçılık ve Müslüman düşmanlığı çok tehlikeli bir noktaya geldi. İslam düşmanlığını siyasi gündem haline getirmemek lazım' dedi.



13 yıl önce