|

'Soykırım var' diyenler bir kez arşive girmedi

Osmanlı devletinde merkezden taşraya gönderilen 'tehcir talimatı' belgesinin orijinalini açıklayan Halaçoğlu, "Artık arşivler taransın ve tarihçiler konuşsun. Soykırım olduğunu savunan Akçam ve Berktay bir kez arşive girmedi" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 16/04/2005 Saturday
Güncelleme: 15:56 - 27/05/2017 Saturday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • HABER MERKEZİ / ANKARA


    Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 3 kitap ve bir yeni belgeyle bütün dünya tarihçilerine meydan okudu. Osmanlı devletinde merkezden taşraya gönderilen "tehcir talimatı" belgesinin orjinalini açıklayan Halaçoğlu, TTK'da yaptığı basın toplantısında "Artık arşivler tamamen taransın ve tarihçiler konuşsun. Soykırım olduğunu savunan Akçam ve Berktay bir kez olsun arşive girmedi" dedi.
    'Belge, yüzbaşının babasındaydı'

    "Bir romancı 1 milyon, bir bilimadamı 1,5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğünü söyledi. İddia edenler bunu tarihi belgelerle ispatlamak zorundalar. Ben soykırım yapılmadığını belgeliyorum" diyen Halaçoğlu, Osmanlı Devleti'nin merkezi yönetimi tarafından taşra yönetimlerine gönderilmiş olan tehcirle ilgili talimatnameyi açıkladı. 3. Ordu'da görevli Yüzbaşı Nurettin Peker'in babasının muhafaza ettiği belgeyi kendisine ulaştırdığını ve soykırım iddialarını bir kez daha çürüttüğünü belirten Halaçoğlu, "Bütün dünya tarihçilerine meydan okuyorum. Bütün arşivler açılsın. Boston'daki Taşnak arşivleri de açılsın. Fransız kaynakları aracılığıyla ulaştığımız tüm gizli anlaşmalar, saklı gerçekler Taşnak arşivindedir" diye konuştu. Yüzbaşı Peker tarafından getirilen belgenin henüz Türkçeleştirilmediğini belirten Halaçoğlu, belgeyi Osmanlıca orjinalinden çeviri yaparak anlattı. "Ermeni vatandaşların siyasi durum vesilesiyle başka başka bölgelere iskanları ve bununla ilgili diğer konularda talimatnamedir" diyen belge 15 maddeden oluşuyor. Tehcir belgesine göre, Ermeniler sevk sırasında bütün menkul ve hayvanlarını yanlarında götürebildiler ve Osmanlı yönetimi tarafından yolculukları sırasında can ve mallarının korunması sağlandı.

    'Akçam ve Berktay hiç arşive girmedi'

    Ermeni soykırımı iddialarına destek veren açıklamalar yapan Prof. Dr. Taner Akçam ve Prof. Dr. Halil Berktay'ın bir kez olsun arşivlerde çalışma yapmadığını ifade eden Halaçoğlu, "Konuyu arşiv çalışması yapmadan, Osmanlıca kaynaklarını okumadan değerlendirmek yanlış. Arşivlerde kimin hangi belgeyi okuduğu, hangi konuyu araştırdığı kayıtlıdır. Onlar bu konuda hiç arşiv çalışması yapmadılar" diye konuştu. Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iddiaların tarihi çarpıtmalardan kaynaklandığını belirten Halaçoğlu şöyle devam etti: "Sayın Başbakan Erdoğan'ın 'gelin birlikte tarih araştırması yapalım' çağrısı anında reddedildi. İngiliz, Fransız veya Ermeni arşivleri kapatarak bu işi çözemeyiz. Artık bunu AB bize dayatıyorsa, AB Taşnak arşivini açtırsın."

    'Osmanlı belgelerinde gizli kodlar var'
    Osmanlı arşivinin ayıklandığı iddialarını da reddeden Halaçoğlu, "Arşivin ayıklanması mümkün değil. Sahte evrak hemen anlaşılır. Osmanlı evraklarının üzerinde çok küçük bir 'Allah' yazısı bulunur. Sahtesi hemen anlaşılır" dedi. Halaçoğlu İngiliz arşivinde bulunan bir belgede, Anadolu'daki bazı şehirlerin 1914 nüfusu ile, aynı şehirlerin 1919 nüfuslarının bir cetvelde sunulduğunu belirtti. Halaçoğlu, 1919 yılına ait Erzurum nüfusunun yer almadığı bu cetvelde verilen rakamların, Ermenilerin iddia edildiği şekilde büyük kayıplar vermediğini söyledi. Halaçoğlu, toplantıda TTK'nın yayınladığı Prof. Dr. Hikmet Özdemir'in "Salgın hastalıklardan ölümler", Hasan Dilan'ın "Fransız Diplomatik Belgelerinde Ermeni Olayları", Robert Zeidner'in "The Tricolor Over The Taurus" adlı kitapları tanıttı ve konuyla ilgili kitap çalışmalarını hızla sürdüreceklerini belirtti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 years ago