Sulukule'de 'kiracı' olarak oturan Roman vatandaşlardan 204'ü, TOKİ'nin Taşoluk'taki konutlarında daire sahibi olmak için kuralarını çekti.
Fatih'te 'Sulukule' olarak bilinen Hatice ve Neslişah Sultan mahallerinde Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğinde Mayıs ayında başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Sulukule sakinlerine, tarihi dokuya uygun olarak yeniden imar edilecek bölgeye karşılık, Taşoluk'taki TOKİ konutlarından verilecek evlerin çekilişi dün Edirnekapı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi'nde gerçekleştirildi. Konutlardan 204'ü sahiplerini bulurken, evler 2008 Ağustos'ta teslim edilecek.
Kura çekimi öncesi bir konuşma yapan Fatih Belediye Başkanı Muıstafa Demir, "Proje alanında az katlı, bölgenin tarihi dokusuna uyumlu ve inşaat kalitesi yüksek evler yapıyoruz. Amacımız halkımızın hak ettiği sağlıklı koşullarda yaşamasını sağlamak" dedi. Demir, dünyanın en sosyal projesini gerçekleştireceklerini de belirtti.
Demir ayrıca, bölgede 'kiracı' olarak yaşayan vatandaşların bu konutlara kira öder gibi 180 aya yayılan ödemelerle ev sahibi olacağını ve kiracılardan peşinat da alınmayacağını ifade etti. Konuşmaların ardından ilk etap kura çekimine geçildi. Oya Erbek isimli vatandaş, kura çekimi sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Dakikalarca Başkan Mustafa Demir'e sarılarak sevinç gözyaşları döken Erbek, "13 yaşında özürlü bir kızım var. Bir evim olmasını en çok da onun için istiyordum. 14 yıllık evliyim; ama hayatım kiralarda geçti. Baba evinde de kiradaydım, nihayet benim de bir evim oldu, çok; ama çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Sulukule'ye yeni bir çehre kazandıracak olan Kentsel Yenileme Projesi kapsamında, bölgedeki 572 konut yıkılarak, yerine tarihi dokuya uygun 450 adet 2 katlı cumbalı, bahçeli ve otoparklı ev yapılacak. Bu mahallelerde meydan düzenlemeleri, çocuk parkları yapılarak, yeni yeşil alanlar oluşturulacak. Semt sakinlerine, ya yıkılan evlerin bedeli ödenecek ya da yeni yapılan cumbalı evlerden 1'er daire verilecek. Kiracılar ise, TOKİ'nin Taşoluk gibi alt gelir grupları için farklı bölgelerde yaptığı konutlara yerleştirilecek.






