|

Tarımsal kalkınmada 'Ağaköy modeli' örnek

1958 yılında 16 kişi tarafından kurulan ve bugün 127 ortaklı Ağaköy, "Tarımsal Kalkınma Kooperatifi" Türkiye'ye model olacak proje yürütüyor

Yeni Şafak
01:00 - 17/11/2005 Perşembe
Güncelleme: 13:55 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Bursa'nın Gürsu İlçesi'ne bağlı Ağaköy, yaklaşık 50 yıl önce kurduğu "Tarımsal Kalkınma Kooperatifi" sayesinde Türkiye'ye model olacak.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen "Ağaköy Köy Monografisi" başlıklı araştırma projesi, kırsal kesimlerde kooperatifçiliğin özendirilerek, tarımsal kalkınmanın gerçekleştirilebileceğini ortaya koydu. Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi ve Araştırmaları Merkezi (KETAM) tarafından önerilen projede, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Yavuz, Yrd. Doç. Dr. İ. Bülent Gürbüz ve araştırma görevlisi A. Orkun Erol yer aldı.

REFAH SEVİYESİ YÜKSELDİ

Araştırma sonucu hazırlanan raporda, kooperatifleşmenin sonucu olarak köyde refah düzeyinin yüksekliğine dikkat çekildi. Araştırmada, 1958 yılında 16 kişi tarafından kurulan Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin bugün artık 127 ortaklı, yaklaşık 1.2 trilyon TL değerinde aktife sahip ve yıllık yaklaşık 70 milyar TL kar elde eden bir kooperatif konumuna geldiği belirtildi. Soğuk hava deposu işletmeciliği, akaryakıt istasyonu, tarımsal girdi bayiliği, market, kantar, nakliye işletmeciliği gibi değişik alanlarda faaliyet gösteren kooperatifin bu başarısının, köy halkının dayanışmasının bir sonucu olduğu vurgulandı.

  • BURSA (İHA)


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce