|

TDK davasına beraat

Türk Dil Kurumu'nda yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan 13 sanık beraat etti. Görevsizlik kararı veren mahkeme dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Yeni Şafak
23:00 - 29/08/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:05 - 12/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara 2 No'lu DGM, eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ile dönemin TDK Başkanvekili Prof. Dr. Hamza Zülfikar'ın da aralarında bulunduğu 13 sanık hakkında "cürüm işlemek için teşekkül oluşturma, teşekküle üye olma ve yardım etme" suçlarından beraat kararı verdi. Davanın dünkü karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Mustafa Kurtcuoğlu ve Salih Yılmaz, tutuksuz yargılanan Hüseyin Doğanay, Ahmet Çağlar, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Alim Özdemir, Baki Aydın, Bayram Kızılarslan ve avukatları ile müdahil TDK avukatı katıldı. Savcı Hamza Keleş, "zimmet, zimmete iştirak ve görevi kötüye kullanma" suçlarından "görevsizlik" kararı verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, istenen cezaların "yasal unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraate karar verildiğini bildirerek dosyanın Nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. 13 sanık hakkında 6 ay ile 24 yıl arasında değişen ağır hapis talep ediliyordu.



BALİNA'DA 1 TAHLİYE


Kamuoyunda "Balina Operasyonu" olarak bilinen, 480 milyon dolar tutarında hayali ihracat ve 300 trilyon lira naylon fatura yolsuzluğu iddiasıyla haklarında dava açılan 8'i tutuklu 76 sanığın yargılanmasına devam edildi. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın DGM'-deki dosya ile birleştirilmesiyle görülen davada, haklarında 5 yıldan 34 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanıklardan Ali Galip Özgül Halıcı tahliye edildi. İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın Genel Sekreteri Yeminli Mali Müşavir Halıcı, hiçbir evrakta sahtecilik yapmadığını savundu. Öteki sanıklar da daha önce 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdikleri ifadelerini yineleyerek, haklarındaki iddiaları kabul etmediler. Mahkeme, Halıcı'nın tutuksuz yargılanmasına karar verirken, öteki sanıkların tahliye istemini reddederek, duruşmayı erteledi.



#Türk Dil Kurumu
#Ankara 2 No'lu DGM
#Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun
#Prof. Dr. Hamza Zülfikar
#Yolsuzluk davasında beraat
23 yıl önce