|

Ekonomik teröre teslim olmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, silahlı ve diplomatik teröre teslim olmayan Türkiye’nin, ekonomik teröre de teslim olmadığını ve olmayacağını söyledi. Erdoğan, “Türkiye her alanda olduğu gibi ekonomide de öyle bir ülkedir ki, buz dağı gibi görünmeyen kısmı, görünen kısmından çok daha büyüktür” dedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 29/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:53 - 29/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 28. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında konuştu. Erdoğan, özetle şunları söyledi: "Ekonomi, güvenlikle birlikte önümüzdeki dönemde de önceliklerimiz arasında yer alacaktır. Bilindiği gibi ekonomide Gezi olaylarına kadar gerçekten tarihi başarılara imza attığımız bir dönem yaşadık. Son 6 yılda neredeyse kesintisiz bir şekilde ardı ardına maruz kaldığımız saldırılar, güvenliğimizle birlikte ekonomimizi de hedef aldı. 15 Temmuz darbe girişiminin amacı ülkemizin sadece yönetimini ele geçirmek değildi, aynı zamanda ekonomimiz de sabote edilmeye çalışıldı. Geçtiğimiz ağustos ayında kur ve onunla bağlantılı olarak faiz ve enflasyon üzerinden ekonomimizi çökertmeye yönelik bir saldırıya uğradık.

SALDIRI EKONOMİNİN DİRENCİNİ ARTIRDI

Bu saldırı elbette sıkıntılara yol açtı ama aynı zamanda ekonomimizin de direncini artırdı. Ülkemize dayatılan kur, faiz, enflasyon şer üçgenine karşı nasıl davranmamız, nasıl karşılık vermemiz gerektiğini gördük. Son çeyrekteki küçülmeye rağmen yılı yüzde 2,6 gibi önemli bir büyüme oranıyla kapattık. İhracatımız 168 milyar dolar gibi tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ekonomide dengelenme devam etti. Ağustos ayından beri yaşanan sıkıntıları çok iyi biliyoruz. Vatandaşlarımızı rahatlatacak adımları attıkça başımızdaki kara bulutların dağılacağına inanıyoruz. Esasen ekonomide son 9,5 ayda yaşananlar ülkemizin ekonomik gerçeklerinden kaynaklanmış da değildir.

YA OLACAĞIZ YA ÖLECEĞİZ

Bir dönem sınırlarımıza atılan füzeler, bombalar, sıkılan kurşunlar neyse son aylarda ekonomimize yapılan saldırılar da aynıdır. Hatta bir ay öncesinde de benzer girişimler oldu. Hemen tedbirlerimizi alıp kimse farketmeden önünü kestik. Silahlı ve diplomatik teröre nasıl teslim olmadıysak, ekonomik teröre de teslim olmadık, olmayacağız. Geçtiğimiz zorlu sınamalar bize büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa davasından asla taviz veremeyeceğimizi tekrar hatırlatmıştır. Bir kez daha gördük ki ya olacağız ya öleceğiz, bunun başka yolu yok. Türkiye, kritik virajları geride bırakarak potansiyellerini yeniden hayata geçirebileceği bir iklime girdi. İnşallah bundan sonra her şey daha da kolay olacaktır.

EKONOMİMİZ BUZ DAĞI GİBİ

Bütün vatandaşlara, yatırımcılara ve iş dünyası temsilcilerine bir ricada bulunmak istiyorum. Onları Corç, Hans buralara getirmedi, onları bu millet buralara getirdi. Biz bu ülkede yatırımcımızın, girişimcimizin karşısında değiliz ama bu milletin karşısında olanlar da bilsinler ki onlar da bizi karşılarında bulurlar. Asıl olan ülke ve millet olarak bizim ne istediğimiz ne yaptığımız, nereye varmak istediğimizdir. Türkiye her alanda olduğu gibi ekonomide de öyle bir ülkedir ki, buz dağı gibi görünmeyen kısmı, görünen kısmından çok daha büyüktür.

LOKOMOTİF CUMHUR İTTİFAKI

Birileri ısrarla 2023 hedeflerimizi bir hayal, bir serap gibi göstermeye çalışıyor. Halbuki biz hep birlikte bu hedeflere inanıp çalışırsak 2023'te çok daha ötesine geçmemiz mümkündür. Geçmişte bunu başardık, yine başarırız. Cumhur İttifakı'nın lokomotifi olduğu Türkiye ortak paydasını ne kadar büyütürsek bu başarıya o kadar çabuk ulaşırız. AK Parti 82 milyon vatandaşımızın her birinin umut kapısıdır. Hiç kimsenin şahsi ajandası, Türkiye'nin ve artık kaderi ülkemizle bütünleşmiş olan AK Parti'nin misyonunun önüne geçemez.

YATAY MİMARİDEN TAVİZ YOK

Arkadaşlar tevazu içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. ‘Elim kirlenir’ diye eli sıkmayan bir belediye başkan adayımız varsa kaybeder ve kaybetti. Biz yatay mimari diyoruz. İstisnalar kaideyi bozmaz. Bundan içimizde rahatsız olanlar da olabilir. Biz özellikle yerel mimari başta olmak üzere adımlarımızı buna göre atmalıyız."



Linçte CHP’nin eline kimse su dökemez

  • Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Erdoğan, şöyle devam etti: “CHP yönetimi başka CHP’ye oy veren vatandaşlarımız başka. Saldırıyı açık bir dille kınadık. Şehit yakınlarının ve koskoca bir ilçe halkının taciz edilmesine, terörist ithamına ve hakarete maruz kalmasına karşı çıkıyoruz. Biz terör örgütün güdümündeki partiyle birlikte olursanız şehitlerimizin kemiklerini sızlatırsınız diyoruz onlar olayı meşrulaştırma olarak gösteriyor.
  • ŞEHİT YAKINLARI TACİZ EDİLİLİYOR
  • Sen Çubuk’taki vatandaşlarım zaten yaralı onları taciz edeceksin, teröristlerle eş duruma getireceksin. Kimseyi linç etmiyoruz şehitlerimizin aziz hatıralarını savunuyoruz. CHP kafası ‘biz sırtımızı PKK’ya dayıyoruz’ diyen partiyle ittifak yapan sanki kendileri değilmiş gibi Kuvayı Milliye’den dem vuruyor.
  • KANDİL’DEKİ ADAM DİYOR
  • Ben demiyorum Kandil’deki adam diyor. Ne diyor ‘biz CHP ile ittifak yapacağız’ diyor.Türkiye’de özellikle yerli ve milli olan her şeye yönelik linç kampanyası söz konusu olduğunda kimse CHP’nin eline su dökemez. Çubuk’taki o vatandaşlar zaten yaralı, onları provoke edeceksin, kalkacaksın Ardahan’daki yolculukta teröristlerin saldırısına uğramışsın, onlarla eş duruma getireceksin. Buna benim Çubuk’taki vatandaşım tahammül eder mi? Orada sana saldıranlar, kol kola gezdiklerin sana saldırdı. Başkası saldırmadı.”

Millet ve siyaset yoruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Önümüzde 4 yılı aşkın, belediyeler olarak da 5 yıllık bir zamanımız var. Seçimlerden dolayı milletimiz ve siyaset yoruldu. Bu uzun dönemi icraata odaklanmış olarak yürütmeliyiz. Ramazan’dan sonra başarı sırasına göre tüm illerimizi dolaşma azmindeyim. Biz başkalarını konuşmayacağız. Milletimiz bizden bunu bekliyor. Her seçimde oyların azaldığı çoğaldığı yerler olabilir. Ne dışarıdan ülkemize yönelen ekonomik ve siyasi saldırılar ne de içeride ekilmek istenen fitne tohumları bizi gerçek gündemimizden kopartamayacaktır.”


Safralardan kurtulduk

  • Erdoğan, “Bazıları kendisi aday yapılmadığı için istifa edip kimisi bağımsız, kimisi başka partiden malum zaten anlıyorsunuz, oralardan gidip aday olmuşlardır, seçimi de kazanmıştır, kazanabilir. Bunlar bizi de üzmesin. Bundan sonra onlar kendi dertlerine baksınlar. Biz, bu tür safralardan kurtulduğumuz için rahat olalım.
  • FİTNEYE FIRSAT VERMEYİN
  • Sakın bu fitne tohumlarını ekenlere asla fırsat vermeyiniz. Dün de söyledim, bugün de söylüyorum, sizlere gelenler, kapınızı çalanlar, onlara tek şey söyleyin, ‘Bizim yapacak çok işimiz var, siz yolunuza devam edin.’ Bunlar nereden nereye nasıl geldiklerini hepiniz gayet iyi biliyorsunuz.
  • VAKİT KAYBETMEYELİM
  • Çok fazla vakit de kaybetmeye zamanımız yok ve onlarla kaybedilecek vakit haramdır. Buna dikkat edelim. Kimin ne yaptığına, bize hangi tuzakları kurduğuna değil kendimizin ne yaptığına, neyi başardığına bakarak yürüdüğümüzde Allah’ın izniyle aşamayacağımız engel yoktur. Biz başkalarını konuşmayacağız, başkalarının bizi konuşacağı icraatlar ortaya koyacağız” dedi.

En yüksek oy alanlara ödül


  • Erdoğan, en yüksek oy alan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanlarına ödül verdi. Buna göre büyükşehirlerde ilk 5 sırada yer alan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay (yüzde 70,53), Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan (yüzde 68,47), Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör (yüzde 67,60), Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce (yüzde 65,04) ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu (yüzde 64,61) ödül alan başkanlar oldu.
  • İLK BEŞE GİREN BAŞKANLAR
  • Yüzde 72,99 oy oranıyla Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, yüzde 61,72 oy oranıyla Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, yüzde 55,57 oy oranıyla Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, yüzde 53,22 oy oranıyla Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, yüzde 51,58 oy oranıyla Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı da il belediye başkanları arasında ilk beşe girerek, ödül aldı.
  • ÖDÜL ALAN İLÇE BAŞKANLARI…
  • Öte yandan büyükşehir ilçe belediyelerinden ilk beş sırada Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Kumru Belediye Başkanı Yusuf Yalçuva, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan yer aldı. İlçe belediyeleri arasında Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem, Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer, Demirözü Belediye Başkanı Arslan Gürer, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, Kemer Belediye Başkanı İsmail Özay ilk beşe girdi. Belekçahan Belediye Başkanı Şahin Arısoy, Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek, Akıncılar Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya, Çalışkan Belediye Başkanı Nadir Tosun, Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş de belde belediyeleri arasında en fazla oyu alan isimler olarak ödül aldı.

Tek tek görüştü


  • AK Parti’nin 31 Mart seçim sonuçlarını değerlendirdiği ve yeni döneme ilişkin hedefleri gözden geçirdiği belediye başkanlarına ilişkin istişare kampı dün sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamp boyunca 15 büyükşehir belediye başkanı başta olmak üzere il, ilçe belediye başkanlarıyla teke tek ve heyetler halinde görüştü. Erdoğan’ın illerin durumları hakkında başkanlardan ilk ağızdan bilgi aldığı, seçim sürecinin nasıl geçtiği ve bundan sonrasına yönelik beklentileri sıraladığı kaydedildi.
  • BAKANLARLA TEK ELDEN İRTİBAT
  • Kampta belediye başkanları ile bakanlar da bazı görüşmeler gerçekleştirdi. Bakanlar, başkanlara tek tek irtibat numaralarını vererek kafalarına takıldıkları konularda kendilerini aramalarını istedi.
  • SEÇİM OLACAKMIŞ GİBİ ÇALIŞIN
  • İstanbul ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelen Erdoğan, İstanbul seçimleriyle ilgili, “YSK henüz kararını vermedi. YSK’nın her türlü kararı kabulümüzdür. Sizler yine de her an seçim olacakmış gibi çalışmalarınızı sürdürün” ifadelerini kullandığı belirtildi.
  • KADINLARA YENİ TALİMAT
  • Erdoğan, kampta 81 il kadın kolları başkanı ile de ayrıca bir toplantı düzenledi. Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu seçimlerindeki başarıda kadınların büyük emeği olduğunun da altınız çizerek “Sizden yeni dönemde de çok şey bekliyorum. Çok çalışmalıyız” dediği öğrenildi.

Yerelde ittifak için yasal uyum şart


  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açılış konuşmasıyla başlayan Kızılcahamam kampında yapılan sunumlarda belediye başkanlarına tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunuldu. Başkanlar yerel yönetimlere ilişkin kurmay heyetiyle tanıştırılırken İstanbul ve Ankara’ya özel çalışma başlatıldığı ifade edildi.
  • CUMHUR’A HÜSNÜKABUL
  • Özhaseki, son dört yerel seçimin kıyaslamasını yaptı. Özhaseki, “İttifaklar yarışında karşı tarafta görünen 4 benzemez partinin birçok il ve ilçede bir araya gelmesine rağmen AK Parti’nin MHP ile yaptığı Cumhur İttifakı bazı aksamalara rağmen genel itibariyle hüsnükabul gördü ve başarılı oldu. Cumhur İttifakı bu seçimde açık ara birinci olmuştur” dedi.
  • HDP’DEN 47 BELEDİYE
  • AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'daki başarısına işaret eden Özhaseki, “Teröristlerin yakıp yıktığı yerlere devlet eliyle zararları giderildi. Kürt kökenli vatandaşlar partimize yöneldi ve toplamda 47 belediye HDP’den alındı” ifadelerini kullandı. Yeni dönemde yapılacaklara ilişkin bilgi veren Özhaseki, "Bundan sonraki seçimlerin kuvvetli bir ihtimalle ittifaklar üzerinden devam edeceği görüldüğüne göre, Yerel Yönetimler Seçimi İttifak Kanunu'nun alt yapısının hazırlanması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Külliye ve AK Parti'den yakın markaj

  • AK Parti’nin hafta sonu gerçekleştirdiği kampta bu sistemin nasıl işleyeceği başkanlara aktarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda, belediye başkanlarının seçim öncesinde halka verdiği sözlerin gerçekleşip gerçekleştirmedikleri kontrol edilecek. AK Parti’nin seçim manifestosunda yer alan parsel bazlı yoğunluk artışlarının önüne geçilecek. Kamu yararı gözetmeyen parsel bazlı alan değişikliklerine izin verilmeyecek.
  • HİZMETLER TAKİPTE
  • Yapılaşma ve imar durumu değişikliklerinin şeffaflaşması, içme suyu, yağmur suyu, doğal gaz, kanalizasyon, temel altyapı sorunları tamamen çözüme kavuşturulacak. Şehirlerdeki çarpık yapılaşma ve deprem riskinden arınmaya yönelik adımlar atılacak. Her şehrin tarihini, hikayesini ve dokusunu koruyamaya yönelik önlemler alınacak. Sosyal belediyecilik anlayışı, kadın, genç, yaşlı ve engellilere hizmet verecek şekilde geliştirilmesi gibi başlıklar her iki merkezden de izlenecek.
  • ÖRNEK GÖSTERİLECEK
  • Takip sonucunda belli aralıklarla, belediyelerin hizmetleri hakkından raporlar oluşturulacak. Başarılı belediye başkanlarının yapmış olduğu hizmetler diğer belediyelere de örnek gösterilecek. Diğer belediyelerin de çalışmalarındaki eksiklikleri tamamlaması sağlanacak. Erdoğan kampta yaptığı konuşmada belediye hizmetlerinin kalitesinin her an takip altında tutulacağını ifade ederek hem Külliye’de hem de genel merkezde takip sistemi oluşturulacağını açıklamıştı.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Kızılcahamam
#Kamp
#AK Parti
5 yıl önce