|

Türkiye harekete geçti: Sudan'daki vatandaşların tahliyesi başlıyor

Dışişleri Bakanlığı, Sudan'da mahsur kalan Türk vatandaşları için harekete geçti. Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Türk vatandaşlarının 23 Nisan günü tahliye edeceğini duyurdu.

23:04 - 22/04/2023 Cumartesi
Sudan'daki çatışmalarda bir hafta geride kaldı girdi
Sudan'daki çatışmalarda bir hafta geride kaldı girdi

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütüne göre çatışmalarda 400'den fazla kişi hayatı kaybetti.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani" ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu.

Türkiye harekete geçti: Sudan'daki vatandaşların tahliyesi başlıyor

Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sudan’da yaşanan çatışmalar sonrasında güvenlik değerlendirmeleri neticesinde bilhassa çatışma bölgelerinde bulunan Türk vatandaşlarının karayolu ile üçüncü bir ülke üzerinden Türkiye’ye tahliye etme kararı aldığı belirtildi.

Yolculuk 24 saat sürecek

Tahliye edilecek vatandaşların 22 ile 24 saat sürmesi öngörülen yolculuğa uygun olarak rahat ayakkabı ve kıyafet tercih etmeleri, su ve yiyecek dahil en fazla 8 kilogramlık el bagajı ve pasaport, kimlik belgelerini yanlarına almaları gerektiği kaydedildi.

Hareket saati 07.30

Açıklamada Türk vatandaşlarının tahliyesi için belirlenen yer ve tarihlerle ilgili, "Rotana, Al Salaam Otel (Hareket saati 06.00), Nur Camii, Kafuri (Hareket saati 06.30), Turkish Restaurant (Türk Restoranı) Pazar Yeri, Wad Medeni (Hareket saati 07.30)" ifadelerine yer verildi.


#Sudan
#Dışişleri Bakanlığı
#Türkiye
1 yıl önce