|

Türkiye yeni müttefikler arayacak

Trump yönetimin başlattığı “ekonomik savaş”, Türkiye ve ABD’nin 60 yıllık stratejik ortaklığını bitiriyor. Başkan Erdoğan dün son uyarısını yaptı: Washington Türkiye’nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmeli. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2018 Pazar
Güncelleme: 05:30 - 12/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Başkan Erdoğan, düşmanca tavırlarıyla 60 yıllık dostluğu ve müttefikliği zehirleyen ABD ile gelinen yol ayrımını New York Times’a yazdığı makalede ortaya koydu
Başkan Erdoğan, düşmanca tavırlarıyla 60 yıllık dostluğu ve müttefikliği zehirleyen ABD ile gelinen yol ayrımını New York Times’a yazdığı makalede ortaya koydu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York Times gazetesi için İngilizce kaleme aldığı "Türkiye, ABD ile Krizi Nasıl Görüyor?" başlıklı makalede, iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliğe ve yol ayrımına değindi.

Türkiye ve ABD'nin son 60 yıldır stratejik ortak ve NATO müttefiki olduğuna, iki ülkenin Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında karşılaştıkları ortak zorluklara karşı omuz omuza durduğuna işaret eden Erdoğan, "Türkiye, yıllar boyunca ne zaman gerekli olsa ABD'nin yardımına koştu. Kore'de askerlerimiz birlikte çarpıştı. 11 Eylül terör saldırılarının ardından Washington bu kötülüğü yapanlara karşılık vermek için dostlarını ve müttefiklerini beklediğinde, askeri birliklerimizi buradaki NATO misyonunu başarıya kavuşturmak için Afganistan'a gönderdik" ifadelerini kullandı.

SAYGISINI İSPAT ETMELİ

Erdoğan, öte yandan ABD'nin, Türk halkının endişelerini anlayamadığını ve saygı duyamadığını vurguladı. Son yıllarda iki ülkenin ortaklığının ABD tarafından anlaşmazlıklarla sınandığını kaydeden Erdoğan, "Ne yazık ki bu tehlikeli trendi tersine çevirme çabalarımız boşa çıktı. ABD, Türkiye'nin egemenliğine saygı duymaya başlayıp, milletimizin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anladığını ispatlayamazsa ortaklığımız riske girebilir" değerlendirmesine yer verdi.

AĞIR BEDEL ÖDEDİLER

ABD'nin, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili tutumuna da değinen Erdoğan, ifadelerini şöyle sürdürdü:

"FETÖ'cüler hükümetime karşı kanlı bir darbe yapmaya çalıştı. O gece milyonlarca vatandaş, şüphesiz ki ABD'lilerin Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırılarından sonra deneyimlediği vatana bağlılık hissiyatıyla sokaklara döküldü. Uzun zamandır benim seçim kampanyalarımı yöneten sevgili arkadaşım Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da aralarında olduğu 251 masum insan ülkemizin özgürlüğü için en ağır bedeli ödedi. Ailemin ve benim ardımdan gelen ölüm mangası başarılı olsaydı ben de onlardan biri olacaktım.


DAYANIŞMAYI ESİRGEDİ

Türk halkı, ABD'den bu saldırıyı kesin bir dille kınamasını ve Türkiye'nin seçilmiş hükümetiyle dayanışmasını dile getirmesini istedi. ABD bunu yapmadı. ABD'nin olaya tepkisi tatmin edicilikten uzaktı. Türk demokrasisinin yanında olmak yerine ABD yetkilileri ihtiyatlı bir şekilde 'Türkiye'de istikrar, barış ve devamlılık' çağrısında bulundu. Bu da yetmezmiş gibi Türkiye'nin iki taraflı bir anlaşma ile Fetullah Gülen'in iadesi için yaptığı talepte hiçbir ilerleme kaydedilmedi."

PKK'YA DESTEK VERDİ

Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinde başka bir hayal kırıklığının ise terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'ye ABD'nin verdiği destek olduğuna dikkati çekti. Erdoğan yazısında bu konuyla ilgili, "Türk makamlarının tahminlerine göre, Washington son yıllarda PYD/YPG'ye silah vermek için 5 bin kamyon ve 2 bin kargo uçağı kullandı. Hükümetim, ABD'li yetkililerin PKK'nın Suriye'deki müttefiklerine eğitim ve teçhizat verme kararlarından duyduğumuz endişeyi tekrar tekrar paylaştı. Ne yazık ki sözlerimize kulak tıkandı ve ABD silahları en nihayetinde sivil halkımızı ve Suriye, Irak ve Türkiye'deki güvenlik güçlerimizi hedef almak için kullanıldı" görüşünü paylaştı.


BİRÇOK TOPLANTIDA UYARDIM

Son günlerde ABD'nin, hakkında bir terör örgütüne yardım ettiği suçlaması bulunan ABD vatandaşı Andrew Brunson'ın Türk polisi tarafından tutuklanmasını gerekçe göstererek Türkiye ile tansiyonu artıracak birçok adım attığını vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Donald Trump'ı birçok toplantımız ve konuşmamızda uyardığım gibi hukuki sürece saygı duymak yerine, ABD dost bir millete karşı haddini aşan tehditler yayımladı ve Bakanlar Kurulumuzun birçok üyesine yaptırım uyguladı. Bu karar kabul edilemez, mantıksız ve en nihayetinde uzun süreli dostluğumuza zarar verici nitelikteydi. Türkiye'nin tehditlere cevap vermediğini göstermek için birkaç ABD'li yetkiliye yaptırım kararı aldık. Biz hep aynı prensibe bağlı kalacağız: Hükümetimi hukuki sürece müdahale etmeye zorlamaya çalışmak anayasamıza ya da ortak demokratik değerlerimize uygun değildir.

TÜRKİYE ZAMAN BELİRLEDİ

Türkiye zaman belirledi ve ABD dinlemezse bir kez daha kendi göbeğini kendi kesecek. 1970'lerde Türkiye, Washington'ın itirazlarına rağmen Kıbrıs Rumları tarafından Türk kökenlilere karşı uygulanan soykırımı engellemek için Kıbrıs'a girdi. Son zamanlarda Washington'ın Suriye'nin kuzeyinden gelen milli güvenlik tehditleriyle ilgili bizim endişelerimizin ciddiyetini anlayamaması, DEAŞ'ın NATO sınırlarına erişimini kesen ve YPG'yi Afrin kentinden çıkaran iki askeri operasyonla sonuçlandı. Bu durumlarda olduğu gibi milli çıkarlarımızı korumak için gerekli adımları atacağız."

ÇOK GEÇ OLMADAN

Erdoğan yazısına şu ifadelerle son verdi:

"Kötülüğün dünyanın her yerinde pusuya yattığı bir dönemde, uzun zamandır müttefikimiz olan ABD'nin Türkiye'ye karşı attığı tek taraflı adımlar sadece ABD'nin çıkarlarına ve güvenliğine zarar verir. Çok geç olmadan, Washington ilişkilerimizin asimetrik olabileceği yanlış düşüncesini bir kenara bırakmalı ve Türkiye'nin alternatiflere sahip olduğunu kabul etmelidir. Bu tek taraflılık ve saygısızlık trendini tersine çeviremezlerse yeni dost ve müttefikler aramaya başlayacağız."

Ordu’nun Ünye İlçesi ve Rize’de konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tavrına “Tehdit dili ile bu milleti asla yola getiremezsiniz” cevabını verdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi: Son günlerde döviz kurlarındaki dalgalanma bahane edilerek ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaştırılmaya çalışılıyor. Meselenin dolar olmadığını, avro olmadığını, altın olmadığını biz gayet iyi biliyoruz. Bunlar ülkemize karşı açılan ekonomik savaşın kurşunlarıdır, gülleleridir, füzeleridir. Biz elbette bunlara karşılık vermek için gereken tedbirleri aldık, alıyoruz.


BU ELLERİ KIRDIĞIMIZ İÇİN

Ama asıl olan bu silahları ateşleyen elleri kırmaktır. Bu elleri kırdığımız için bu saldırılara maruz kalıyoruz. Sanıyorlar ki döviz kurunu zıplatınca Türkiye yıkılacak, finans araçlarını devreye sokunca bu millet diz çökecek, bize farklı hukuk uygulayınca bu ülke teslim olacak. Biz birilerinin bize saldırısını anladık da ey Kılıçdaroğlu sana ne oluyor. Sen sanıyormusun döviz baronlarının yanında yer aldığında sana paye verecekler.

BELASINI BULMUŞTUR

Bu ülkenin ahını alan herkes eninde sonunda belasını bulmuştur. Yeter ki saflarımızda delik açtırmayalım. Türkiye gibi bir ülkeyi küçük hesaplar uğruna karşılarına alanlar, bunun bedelini hem bölgemizde hem de kendi siyasetlerinde ödeyeceklerdir. Bizimle hesaplaşmak için böyle bel altı yöntemleri kullananlar şunu unutmasın, dünyada ülkemize husumet politikası güdüp de iflah olmuş hiçbir siyasetçi, hiçbir yönetim yoktur. Bu milletin ahını alan herkes eninde sonunda belasını bulmuştur.

  • BURASI ÇATLADIKAPI ÜLKESİ Mİ BURASI TÜRKİYE
  • Bu oyun önümüze geldiğinde biz, ‘Ölürüz de böyle bir istiskale, aşağılanmaya rıza gösteremeyiz’ dedik. Tehdit ediyor ya. ‘Saat 18.00’e kadar, yarın akşam, göndereceksiniz.’ Burası Çatladıkapı ülkesi mi? Burası Türkiye Türkiye. Ne yapıyorsunuz? Biz besleme değiliz, ayakları üzerinde dimdik duran 81 milyonluk bir Türkiye’yiz.

ÇIKIŞ YOLU FAİZİ MİNİMİZE ETMEK

15 Temmuz’dan bir gün önce 2,8 olan dolar kurunun dün (önceki gün) itibarı ile 6 lirayı aşmasının nasıl bir gerekçesi olabilir. Tüm büyük yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz, ortada krize giren, batan bir ülke yok. Bir süredir süren kur oyunu dün zirveye çıkmış, milletimiz duruşunu göstermiştir. Ülkemiz bu oyunun sarmalından en kısa sürede çıkacaktır. Bu oyundan çıkışın yolu üretimdir, faizi minimize etmektir. Ne yaparsanız yapın, ekonomideki hedeflerimizi gerçekleştirmekten geri durmayacağız. Terörle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Irak ve Suriye politikamızdan geri adım atmayacağız.

Türkiye’ye tehdit sökmez

Erdoğan, “Bizi tehdit ediyorlar. Tehdit diliyle bu milleti asla yola getiremezsiniz. Biz, hukuk dilinden anlarız, biz haktan, hukuktan anlarız ama böyle tehditten anlamayız. Bir rahiple ilgili olarak kalkıp da Türkiye’yi tehditle yola getirmeye çalışmak çok yanlış. Buradan tekrar sesleniyorum Amerikadakilere, yazık yazık. Siz, NATO’daki bir stratejik ortağınızı bir papaza değişiyorsunuz. Bizim bu noktada şu ana kadar duruşumuz neyse bundan sonra da duruşumuz o olacaktır. Biz adaleten gereği neyse onu yaparız. Bugüne kadar adaletten taviz vermedik, yine vermeyeceğiz. ABD stratejik ortağı olan Türkiye’ye sırtını dönüyorsa, bir tane papaza değişiyorsa kusura bakmasın. Biz bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. 24 Haziran’ın ardından yeni bir dönem başladı. Yeni bir Türkiye kuruyoruz. Yeni dönemin adımlarını farklı atacağız. Bizi kimse bu yolda durduramaz” dedi.


Kahve molası

Başkan Erdoğan, Rize’deki programı sırasında bir kafeye ziyarette bulunarak vatandaşlarla sohbet etti. Erdoğan, kent merkezindeki Osman Karavin Caddesi'nde esnaf ziyaretinde bulundu. Caddede bulunan kafelerdeki vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, bir vatandaşın kendisine uzattığı düğün davetiyesini de aldı. Ardından bir kahve dükkanına giren Erdoğan, çocuklarla ilgilenerek oyuncak hediye etti.

  • Avrupa’ya dolar çağrısı
  • Avrupa ülkelerine de seslenen Erdoğan, "Çin, Rusya, İran, Ukrayna gibi ülkelerle ticaretimizi milli para üzerinden yürütmeye hazırlanıyoruz. Avrupalı ülkeleri de bu dolar tehdidinden çıkmak istiyorsa onlarla da bunu yapmaya hazırız. Tüm dünyaya ekonomik savaş ilan eden, yaptırım tehditleriyle ülkeleri haraca bağlayan bu düzeni asla kabul etmiyoruz. Cezaymıs, kurmuş, dövizmiş, yaptırımmış hiçbiri umurumuzda değil. Biz bugünlere milletimizle geldik. Bizim krizden çıkış formülümüz budur. Bize parmak sallayanları pişman edeceğiz" dedi.

Tüm zararlar karşılanacak

Ordu’nun Ünye ilçesinde sel nedeniyle yıkılan Cevizdere Köprüsü’nde incelemelerde bulunan Erdoğan, atılması gereken bütün adımları attıklarını ve atacaklarını vurguladı. Erdoğan, “Cevizdere Köprüsü’nü 3-4 ay gibi bir zaman içerisinde tamamlayacağız. Malum, bu köprü 1960 yılında yapılmış, o zamanın imkanlarıyla yapılmış. Bakanlarımın tespitiyle biz bunu inşallah 3-4 ay içerisinde, alışılmış bir ihale tarzıyla değil, hemen süratle ihalesini yapacağız ve köprümüzü de bitireceğiz” dedi. Bunun dışında bağlantı yollarında hasar gören 7-8 köprü ve köprücüğün bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, onların da talimatını verdiklerini, bu sürede o köprüleri de farklı firmalara vererek, 3-4 ayda bitireceklerini kaydetti. Erdoğan, “Gerek fındıkları burada zarara uğrayan, barınakları ve evleri zarara uğrayan kim varsa, Valiliğimiz bütün hasar tespit çalışmalarını yapmak suretiyle inşallah bu hasar tespitler de süratle sizlere ödenecektir. Bu konuda devletimiz güçlüdür, hiç bundan endişeniz olmasın” diye konuştu.


Kuveyt Emiri Sabah’la görüştü

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede bölgesel konulara da değinildi. Başkan Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah'ın, ikili ilişkilerin gelecek süreçte daha da geliştirilip güçlendirilmesinin önemine işaret ettikleri öğrenildi.



Bakan Akar’ın hesabı yok

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın şahsına ait resmi Twitter hesabının bulunmadığı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın şahsına ait resmi Twitter hesabının olmadığı belirtildi. Açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı'nın "@tcsavunma" ve Genelkurmay Başkanlığı'nın "@TSKGnkur" resmi Twitter hesapları dışında yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi istendi.

#Başkan Erdoğan
#Politika
#Türkiye
6 yıl önce