|

Türkiye’nin kalbi Kudüs’le attı

Gazze’deki binlerce Filistinli, 30 Mart’tan bu yana devam eden “Büyük Dönüş Yürüyüşü”nde cuma namazını yine sınırda kıldı. Türkiye’de de birçok şehirde yürüyüşe destek ve ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasına tepki için protesto gösterileri düzenlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:17 - 12/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD ve İsrail, Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi.
ABD ve İsrail, Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi.

Gazze Şeridi’ndeki binlerce Filistinlinin, 30 Mart’tan bu yana sürdürdüğü Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri kapsamında Türkiye’de ABD ve İsrail’i protesto eylemleri tertip edildi. İHH öncülüğünde Cuma namazı sonrası meydanlarda toplanan birçok STK’ya yüzbinlerce kişi de destek verdi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelen vatandaşlar tek yürek olup “Kudüs Müslümanların Başkentidir” diye haykırdı.

ZULMÜ DÜNYA DUYACAK

İstanbul’da Fatih Camii’nde Cuma namazı sonrası toplanan grup Saraçhane Parkı’na yürüdü. “Kahrolsun İsrail” sloganları atılan eylemde konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, şunları söyledi: “Siyonistlerin yaptığı zulmü dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Trump İsrail Büyükelçiliğini açacakmış. Salı günü kardeşlerimiz konsolosluğa yürüyecek. İsrail öldürmekle tehdit ediyor. Gerekirse canımızı da veririz, Biz Kudüs’ün arkasındayız.”

Hacı Bayram Camii’nde cuma namazının ardından bir araya gelen Ankara Sivil Toplum Platformu üyeleri adına açıklama yapan Başkan Mustafa Kır, yürüyüşün başladığı günden bu yana 45 Filistinlinin öldürüldüğüne dikkat çekti:


İSRAİL BAŞ BELASI

“İsrail sadece Ortadoğu için değil, insanlık alemi için yüzkarası ve baş belası bir millettir. Siyonist devletin kurulması, yirminci asrın en büyük günahıdır. BM nezdinde koruma altına alınmasıyla da bu günah işlenmeye devam etmektedir.”

TÜM YURT AYAĞA KALKTI

İstanbul ve Ankara’nın yanısıra, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Van, Bitlis, Muş, Hakkari, Konya, Karaman, Aksaray, Afyonkarahisar, Sakarya, Kocaeli, Bartın, Zonguldak, Düzce, Artvin, Kastamonu, Amasya, Çankırı ve Çorum’da gerçekleşen eylemlerde de tekbirler getiren yüzbinlerce kişi, “Kudüs İslam’ındır” ve “Kudüs’e selam, direnişe devam” yazılı dövizlerle Türk ve Filistin bayrakları taşıdı, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Gruplar, daha sonra olaysız dağıldı.

  • Özür dile Fransa!
  • Türkiye’de Cuma namazlarının ardından gerçekleşen Kudüs eylemlerinde, Fransa’da Kur’an-ı Kerim ile ilgili yayımlanan skandal bildiri de lanetlendi. Fransa'da, aralarında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, üç eski başbakan, Yahudi ve Hristiyan cemaat temsilcileriyle yazarların da bulunduğu 300 kişinin imzasıyla yayımlanan, Kur'an-ı Kerim'den "şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı iddiasıyla bazı ayetlerin çıkarılması" yönündeki yüz karası bildirinin yok hükmünde sayılması ve ülkenin caydırıcı bir tazminata mahkum edilmesi talebiyle ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de başvuruda bulunuldu. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen yazar Kürşad Berkkan ve avukat İsmail Barbaros Aslan, hazırladıkları dilekçeyi AİHM'e gönderdi.

MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ

Süreci yakından takip edeceklerini ifade eden Berkkan, “Bizler Müslüman olarak sesimizi çıkarmazsak, görüyoruz ki Avrupa'da daha çok sesler yükseliyor ve hadlerini aşarak Kur'an'ın ayetlerinin çıkarılmasına kadar varabiliyor” dedi. Dilekçede, Fransa'nın bütün Müslümanlardan özür dileyerek mağduriyetin giderilmesinin sağlanması ve bu bildirinin bütün taraf devletlerce yok hükmünde sayılması istendi.

#Türkiye
#Gazze
#Kudüs
6 yıl önce