|

Vekillik düşer mi

Tutuklanan HDP'lilerin milletvekilliği, ilgili mahkemelerin yargılama sonucu vereceği karara bağlı. HDP'lilerle ilgili süreç şu şekilde işleyecek:

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2016 Pazar
Güncelleme: 01:47 - 6/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

Mayıs ayında gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile ilgili dokunulmazlıkları kaldırılan ve haklarında yargılama süreci başlayan çok sayıda milletvekili arasında bulunan HDP'liler, fezlekeye konu suçlardan yargılanacaklar ancak milletvekillikleri devam edecek. Tutukluluk durumları mahkemeye yapılacak itirazlara yargının vereceği kararla son bulabilecek veya devam edecek. Mahkeme tutukluluk halleri devam ederse geçmişte Sabahat Tuncel ve Engin Alan da olduğu gibi milletvekili sayılacaklar ancak haklarından yararlanamayacaklar. Yargılama sonucuna mahkeme sözkonusu isimleri cezaya çarptırırsa bu isimlerin milletvekilliklerinin düşmesi gündeme gelecek.



Ara seçim AK Parti'siz imkansız


HDP'liler hakkında başlayan süreç, 'ara seçim' tartışmalarını da beraberinde getirdi. Buna göre, seçime gitmek için en az 28 milletvekilinin Meclis'ten eksilmesi gerekiyor. HDP'li vekiller toplu halde istifa etse bile, bu istifaların geçerli olabilmesi için Genel Kurul oylaması şart. Bu da, AK Parti'liler 'Evet' demezse, istifa kararlarının bir işe yaramayacağı anlamına geliyor.



#HDP
#Engin Alan
#Sabahat Tuncel
8 yıl önce