|

Wikipedia'ya terör ayarı

Türkiye'yi terör örgütleriyle aynı düzlemde göstermeye çalışan içerikleri kaldırmayan internet ansiklopedisi Wikipedia'ya erişim engellendi. Yapılan uyarılara cevap vermeyen site, bu tür içerikleri kaldırmaya yanaşmadığı gibi aksine koruma altına aldı. Türkiye'nin mahkeme kararlarına uymasını istediği site bunları yaparsa açılabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 05:26 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Wikipedia'ya terör ayarı
​Wikipedia'ya terör ayarı

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellendi. Yasak sadece Türkçe versiyon olan Vikipedi sayfasına değil tüm alan adlarına uygulandı ve sitenin bütün versiyonlarına giriş dün sabah 08.00 itibariyle yasaklandı.

İÇERİKLER KALDIRILMADI

Erişim engeli kamuoyunda çok ses getirirken, yasağın nedenini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı açıkladı. Buna göre Wikipedia içerisinde Türkiye’yi DEAŞ gibi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar yayınlandı. Siteye bu içeriklerin kaldırılması konusunda uyarılarda bulunuldu. Ancak Wikipedia yetkilileri Türkiye’nin bu taleplerini yerine getirmediği gibi, içerikleri ve yazarlarını koruma altına aldı.

BTK KARARIYLA KAPATILDI

Bunun üzerine harekete geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Wikipedia’ya yönelik, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye’ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli getirdi.

TÜRKİYE’NİN 4 TALEBİ VAR

Türk yetkililer Wikipedia’dan Türkiye’yi terör gruplarıyla aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmasıyla birlikte 4 talepte daha bulundu. Bunlar; Türkiye, Wikipedia’nın Türkiye’de temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulaması ve Türkiye’ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmaması. Bakanlık yetkilileri Wikipedia'nın bu dört talebi yerine getirmesi halinde sitenin tekrar erişime açılacağını duyurdu.

#​Wikipedia
#Terör
#BTK
7 yıl önce