|

YKS için son tavsiyeler: Sınav kaygısını sevgiyle aşın

Uzman Klinik Psikolog Zehra Binici Tekin, hafta sonu yapılacak olan üniversiteye giriş sınavı için velileri uyardı. Tekin, sınava az bir zaman kala çocuk sinirlilik, uykusuzluk gibi sıkıntılar çekiyorsa başarısızlığı kabul ettiğini ve böylesi bir durumda velinin çocuğuna sükûnet, sevgi ve şefkatle yaklaşması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
10:05 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 10:07 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
YKS tavsiyeleri
YKS tavsiyeleri

Milyonlarca kişinin kaderini belirleyen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yarın başlıyor. Konuyla ilgili olarak Yeni Şafak’a konuşan Psikolog Tekin, sınav döneminde hem öğrencide hem de velide stresin, gerilimin ve heyecanın zirve yapması öğrencinin sınavını doğrudan etkilediğine söyledi.

“AİLE KİLİT ROL OYNAYACAK”

Öğrencinin sınav yaklaştıkça tedirginlik ve kendine güvensizlik hissetmeye başlıyorsa sınav kaygısı oluştuğuna dikkat çeken Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

“Zihinsel belirtilerde unutkanlık, dikkati toparlayamama, olumsuz düşünceler; duygusal belirtilerde sinirlilik, gerginlik, kendine güvensizlik ve heyecan duyarlar. Davranışsal belirtilerde ise sık idrara çıkma, uykusuzluk gözlemlenir. Böylesi bir durumda ailesine kilit rol düşer. Burada velisi çocuğuna sükûnet, sevgi ve şefkatle yaklaşması gerekiyor.”

“GÜZEL SÖZLERİ ÇALIŞMA MASALARINIZA ASIN”

Tekin, sınav kaygısı ile baş etmede en önemli faktörün sınava gereğinden fazla değer atfedilmemesinin gerektiğini belirterek “Başarısızlık düşüncesi beyin haritasından silindiğinde motivasyon becerisi artacaktır. Öğrenciler ise kendilerini motive etmek için öncelikle yapacağı çalışmaları ertelememelidir. Yine kendisini çalışmaya motive edecek güzel sözleri görecekleri yerlere yazsınlar. Kendisine engel olmayıp, mazeretlerinden kurtulsunlar, kendilerine inansın ve zaman ayırsınlar” dedi.

#YKS
#sınav
6 yıl önce