|

Yüksek yargıya paralel neşteri

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Danıştay Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören tasarı TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yargıtay ile Danıştay'daki paralel yapıya yakın üyelerin üyelikleri düşecek her iki başkanlıkları üye ve daire sayısı azaltılacak.

Yeni Şafak ve
02:00 - 1/07/2016 Cuma
Güncelleme: 12:36 - 1/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yüksek yargıda düzenlemeler içeren Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.



Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek; vekalet edenler hariç olmak üzere Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekili ve daire başkanı olarak görev yapanların Danıştay üyelikleri ise devam edecek. Yargıtay ile Danıştay'daki paralel yapıya yakın üyelerin de üyelikleri düşecek. Üyelikleri sona erenlerden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulun'un seçtiklerine HSYK, Cumhurbaşkanı kontenjanından seçilenlere ise yine Cumhurbaşkanı tarafından kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 gün içinde Danıştay üyesi seçimi yapılacak.



Daire sayıları yarı yarıya düşüyor


Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Danıştay meslek mensuplarının kadro sayısı 116 olacak. Üyeliği devam edenler, kadro sayısında dikkate alınacak. Kadro sayısını aşan üye kadroları herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilecek. Yargıtay'ın daire sayısı 46'dan 24'e (12 ceza ve 12 hukuk dairesi), Danıştay'ın daire sayısı ise 17'den 10'a düşecek.



Yargıtay'ın üye sayısı 200 olacak


Yargıtay'ın 516 olan üye kadrosu kanunun yürürlüğe girmesiyle 310'ya, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak da 200'e düşürülecek.



90 üyeli Danıştay


Danıştay'ın 195 olan kadro sayısı 116'ya, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak da 90'a düşürülecek.



12 yıl


Yargıtay ve Danıştay üyeliğine Anayasa Mahkemesi üyelerinde olduğu gibi 12 yıllık görev süresi getirilecek. Bir kişi üyeliğe bir kez seçilebilecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren beş gün içinde görevi sona eren üyeler arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Yargıtay ve Danıştay üyesi seçimi yapılacak. Yeniden seçilen üyeler 12 yıl daha görev yapacak.



Görev süresi biten üyelerden yeniden seçilemeyenler Anayasanın 139. maddesinde düzenlenen hakimlik ve savcılık teminatı uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) kazanılmış hak aylık dereceleri saklı kalmak kaydıyla sınıf ve derecelerine uygun olarak bölge adliye veya ilk derece mahkemelerine atanacak.



Adaylara sözlü sınav geliyor


Hakim ve savcı adayları meslek öncesi eğitim sonunda yazılı sınava ilave olarak sözlü sınava da tabi tutulacak.



Kanun yolu incelemesi yeniden yürürlükte


Hakim ve savcılar hakkında kanun yolu incelemesi aşamasındaki değerlendirme formu düzenlenmesi de değişiyor. 2011 yılında 6217 sayılı Kanunla kaldırılan; Yargıtay tarafından incelenen dosyalarda ilgili hakim ve savcılar hakkında not verilmesine ilişkin uygulama yeniden getiriliyor. Buna göre; hakim ve savcılar hakkında kanun yolu değerlendirme formu düzenlenebilecek, bu formlar hakim ve savcıların terfilerinde dikkate alınacak.


#Adalet Bakanlığı
#Danıştay
#Yargıtay
#HSYK
#Paralel Yapı
8 yıl önce