|

Zeynel Bey’e Simbel modeli

Hasankeyf’te bulunan tarihi Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma yöntemi belirlendi. Türbe, Mısır’da Asvan Barajı nedeniyle nakledilen Ebu Simbel Tapınağı’nın taşınma modeliyle nakledilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 19:50 - 8/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden Ilısu Barajı altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Mısır'da Asvan Barajı nedeniyle Ebu Simbel Tapınağı'nın taşınmasında kullanılan 'tekerlek' sistemiyle nakledilecek.



Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması tartışmaları devam ederken, bugüne kadar yüzlerce tarihi yapı benzer yöntemlerle taşındığı belirlendi. Çok eski bir yapı olmasından dolayı parçalanma riski olabileceği yönündeki tartışmalar üzerine, yapının restorasyon ilkeleri doğrultusunda güçlendirme çalışmaları tamamlandıktan sonra kaldırma ve taşınma işi raylı sistemlerle yapılacak. Türbenin, 2016 yılı sonuna kadar taşınması planlanıyor.



PROJEYE UNESCO ÖNCÜLÜK ETTİ


Tarihi yapıların gerek duyulduğunda taşınması yüzyıllardır tüm dünyada uygulanıyor. En büyük örneklerinden biri Mısır'da Asvan


Barajı nedeniyle nakledilen Ebu Simbel Tapınağı. Baraj suyu seviyesinin yükselmesinden dolayı başka bir alana nakledilen tapınağın taşınmasında UNESCO öncülük etmiş ve çalışmaları desteklemişti.



Toplamda 300 bin ton ağırlığında olan Ebu Simbel Tapınağı 1960-1966 yılları arasında bulunduğu noktadan 65 metre yukarı ve 200 metre ileriye taşındı.


#Zeynel Bey Türbesi
#Hasankeyf
#Simbel modeli
8 yıl önce