|

Aliye’nin masalı gözlerinde

Ressam Aliye Berger'in hayatını anlatan "Alyoşa" İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Oyunun yazarı Hayati Çitaklar "Aliye, kardeşi Fahrelnisa Zeid'in gölgesinde kalmış. Ben Aliye'yi ön plana çıkardım. Masalı gözlerindeki kadını anlattım" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2018 Wednesday
Güncelleme: 04:59 - 14/02/2018 Wednesday
Yeni Şafak
Oyunda Aliye Berger'i Seray Gözler canlandırıyor.
Oyunda Aliye Berger'i Seray Gözler canlandırıyor.

Gravür ve grafik sanatçısı, Türk resminin önemli isimlerinden ressam Aliye Berger'in hayatını anlatan "Alyoşa" adlı oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda seyirciyle buluştu. Bu sezon ilk kez gösterilen oyunun yazarı Hayati Çitaklar. Ahmet Somers'in rejisörlüğündeki oyunda Seray Gözler'i Aliye Berger yani Alyoşa olarak izliyoruz. Olağanüstü bir performans.

21 YAŞINDA YAZMIŞ

Oyunun diğer oyuncuları ise şöyle: Asuman Çakır, Erhan Tuna, M. Coşkun Ülgen, Melike Durak Aras, Gözde Yıldırım, Onur Somay ve Şebnem Bilgeer. Alyoşa'yı 20-25 Şubat tarihleri arasında Üsküdar Stüdyo Sahnesi'nde izleyebilirsiniz. Hayati Çitaklar ile bir araya gelip Alyoşa'yı konuştuk.

Aliye Berger'in Türkiye için çok önemli bir değer olduğunu söyleyen Çitaklar, "Bugüne kadar kardeşi Fahrelnissa Zeid öne çıkmış, Aliye hep geri planda. Onun kadar üretken onun kadar ünlü olabilmiş bir kadın değil. Ben Aliye'yi ortaya çıkarmak istedim. Aliye'nin gözlerinden çok etkilendim. Masalı gözlerindeki kadın" diyor. Çitaklar aslında oyunu yazmaya 21 yaşında başlamış. 2011'de Eylül ayında oyunu kitap olarak basılmış. Oyunun sahneye konması ise bu sezona kısmet olmuş.

SIRADA FİLMİ VAR

Aliye Berger'in hayatında kırılma noktalarına baktığımızda hep Fahrelnissa Zeid'i gördüğümüzü belirten Çitaklar, "Fahrelnissa Zeid o kadar güçlü biri ki Aliye'yi hayatı boyunca hep yönlendiriyor. Resme, gravüre tekrar başlamasında hatta Karl Berger'e yönelmesinde etkili oluyor. Zeid'in Aliye Berger'e şiddet uyguladığı da oluyor. Fahrelnissa Zeid, sinir krizleri geçirip Aliye'den özür dilediği çok olmuş. Berger, 'Bir Allah'tan bir de Fahrelnisa'dan korkarım' dermiş. Aliye benim için bitmedi aslında. Şimdi ben Aliye'nin sinema filmini yazıyorum. Tamamen Fahrelnisa ve Aliye'nin kardeşliğine odaklanıyor" diyor.

#Aliye Berger
#Alyoşa
6 years ago