|

Antep mutfağının özü muhabbet

Bir gastronomi şehri olduğu UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılarak tescillenen Gaziantep, bu başarısını 20- 22 Eylül tarihlerinde 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şefin katılacağı “GastroAntep” Festivali’yle taçlandırıyor. Gaziantepli Şef Doğa Çitci, “Antep mutfağının temelinde saygı, sevgi ve muhabbet var” diyor.

Harun Karaburç
04:00 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 04:16 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Antep mutfağının özü muhabbet
​Antep mutfağının özü muhabbet

Şıveydiz, patlıcan kebabı, yuvalama, beyran, lahmacun, ayvalı taraklık, içli köfte, katmer, baklava, çiğdem pilavı, kabaklama, sarımsak aşı, öcce, nakışlı dolma... Bunları peşi sıra söyleyince aklınıza bir tek şehir geliyor: Gaziantep. Güneşin ve ateşin sofrası Gaziantep’in bir gastronomi şehri olduğu 2016 yılında UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasıyla tescillenmişti. Şimdi bu güzel şehir bu unvanı bir uluslararası bir festivalle taçlandırıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye ve Gaziantep Geliştirme Vakfı (GAGEV)’in ev sahipliğinde, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TURSAB ve THY gibi kurum ve kuruluşların desteği ile 20- 22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali GastroAntep, yerli yabancı yüzlerce profesyonel ve gezgini ağırlayacak. Tüm hazırlıkları tamamlanan uluslararası organizasyon için 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şef, Gaziantep’e gelecek.


MİCHELİN YILDIZLI
ŞEFTEN FAZLASIYIZ

Gaziantep’in gastronomi şehri olmasının beklentileri de yükselttiğini söyleyen Şef Doğa Çitci, “Dünyada şehir ismiyle anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır. İş böyle olunca beklentiler de yüksek oluyor. Biz de elimizden geleni yapıyoruz. Gastronomide sürdürebilirlik önemli. Biz de bunu sürdürülebilir yapmak istiyoruz” diyor. Gaziantep’in 500 çeşit yemeği olduğunu ve festivalde hemen hepsini insanlara sunacaklarını belirten Çitci, Michelin yıldızlı bir şef Gaziantep’ten çıkar mı sorusuna şu cevabı veriyor: “Bizim öyle bir iddiamız yok. Türk şeflerin Michelin şeflerinden eksiği yok fazlası var. Benim için önemli olan lokal ürünlerin kullanılması. Kendi kültürümüzü yaşatmalıyız, yemeklerimizi yorumlamalıyız ve geleceğe taşımalıyız. Antep mutfağının temelinde saygı, sevgi ve muhabbet var. Bunlar olunca yemekler zaten güzel oluyor.”

Dünya mutfaklarıyla yarışalım

Anadolu’nun kendi ürünlerine yeterince sahip çıkamadığını söyleyen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bizim kendi ürünlerimizi yurt dışında Yunan mutfağı zannediyorlar. Coğrafi işaretleri yeterince hızlı alamadık. O yüzden biz hızlı bir şekilde erlimizdeki bütün ürünlerin coğrafi işaretlerini almaya başladık. Fıstık, Antep İşi, baklava, kutnu kumaşı, bakır el işçiliği, sedef el işçiliği, beyran, yuvalama, fıstık ezmesi, lahmacun, tırnaklı pide, bulgur, firik, katmer, köy kahkesi, şiveydiz, muska ve peynir gibi coğrafi işaretli 18 ürün var. Dünyaca ünlü şefler gelecekler, Michelin şef olmanın farkını anlatacak. Benim Doğa şefimin onlardan hiçbir farkı yok. Ben de onu anlatacağım. Dünya mutfaklarıyla yarışalım, bu altyapı bizde var” diyor.



#Fatma Şahin
#Gaziantep
#mutfak
#yemek
6 yıl önce