|

Aşık Veysel müzesi açıldı

Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki Aşık Veysel Müzesi, ziyaretçilerine ünlü ozanın gönül dünyasının kapılarını açıyor.

Yeni Şafak
15:57 - 30/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:59 - 30/09/2015 Çarşamba
AA

Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki Aşık Veysel Müzesi, ziyaretçilerine ünlü ozanın gönül dünyasının kapılarını açıyor.



Büyük ozanın müzeye çevrilen evini ve hemen yanına yapılan ek binadaki müzeyi gezenler, adeta "uzun ince bir yolculuğa" çıkıyor.



Müze ev ile ek bina arasında bağlantıyı sağlayan ve "Karanlık Oda" adı verilen bölümde görme engelliler için braille alfabesiyle yazılan "Uzun İnce Bir Yoldayım" sözü yer alırken, diğer ziyaretçiler için ise karanlıkta 2-3 saniye, enstalasyon sanatı (yerleştirme sanatı) sayesinde Aşık Veysel heykeli beliriyor.



Görme engelliler ve diğer vatandaşlar için her türlü ayrıntının düşünüldüğü müzede, Aşık Veysel'in yatağı, radyosu, kıyafetleri ve birçok kişisel eşyası ile sazları ve bal mumumdan yapılan heykeli de yer alıyor.



Ziyaretçiler, Aşık Veysel'in kendi sesinden bir televizyon kanalının yaptığı röportajı dinlerken, ünlü ozanın İngilizce alt yazılı ve işitme engelliler için özel olarak hazırlanan belgeseli de izleyebiliyor.



Şarkışla Kaymakamı Akif Pektaş, Aşık Veysel'in köyü Sivrialan'ın Anadolu'nun bağrında gönül erenlerinin bulunduğu kutlu bir diyar olduğunu söyledi.



Her yıl Şarkışla ilçesinde Aşık Veysel ile ilgili bir festival tertip edildiğini ve bu festivale gerek Türkiye'den gerekse uluslararası düzeyde pek çok katılımcının geldiğini, aynı zamanda büyük ozanın mart ayında ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldığını anımsatan Pektaş, "Onun bize bıraktığı emaneti yad etmek için bir araya geliyoruz, bu vesileyle bu müze inşa edildi" diye konuştu.



#Aşık Veysel
#türkü
#müze
9 yıl önce