|

Baharın muhteşem meyveleri

Enerjinizi yükseltmek, yorgunluğunuzu engellemek, yaza daha formda hazırlanmak için baharın meyvelerinden yararlanın! Bu dönem vücudun azalan vitamin ve mineral depolarını tekrar rezerve etme dönemi; işte bu vitamin, mineral ve lif kaynağı bahar meyvelerini biraz da bilimsel yönleriyle birlikte inceleyelim.

Yeni Şafak
10:09 - 13/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 07:11 - 13/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener baharın mucizevi meyva dünyasını anlatıyor;



C vitamini deposu: ÇİLEK


Bahar aylarının vazgeçilmez meyvesi olan çilek lezzetinin yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Vücudumuz için önemli ve gerekli olan C vitamini içeriği yüksektir. 1 avuç dolusu çilek günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılar. 15adet orta boy çilek (175gram) bir porsiyon meyve hakkımıza denktir. Antioksidan içeriği yüksektir. Antosiyanin, ellag asit, kaempferol, kuarsetin içerir. Bu antioksidanlar kanser savaşçısıdır. Hepsini içeren ender besinlerdendir.



Bol miktarda fosfor ve demir içerir. B,C ve K vitaminlerinden de zengindir.



Düzenli kullanıldığında kalp sağlığını korur. Damar sağlığına fayda sağlar. Potasyum ve antioksidan seviyesi sayesinde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Göz sağlığını korur. Kanı temizler ve cildi yeniler Su ve lif içeriği yüksektir. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca kabızlık şikayetlerine fayda sağlamaktadır. Alerjik etki gösterebilmektedir, özellikle çocuklar da dikkatli tüketilmelidir. Kan şekerini dengeler. Folat içeriği sayesinde sakinlik hissi verir depresyondan korur. Homasistein seviyesini düşürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar. Dişetlerinin güçlenmesini sağlar, ağız kokusunu önler.

Liflerin kraliçesi: KİRAZ


Kiraz, A ve C vitamini; demir, bakır ve potasyum minerali; antioksidan madde ve lif içeriği bakımından yüksek bir meyvedir.



100 gram kiraz günlük; A vitamini ihtiyacının %1'ini, C vitamini ihtiyacının %12'sini, Demir ihtiyacının %2'sini, Bakır ihtiyacının %3'ünü, Potasyum ihtiyacının %6'sını, Besin lifinin %8'ini karşılar. Lif içeriği bakımından zengin olan kiraz sindirim sorunlarına yardımcı olur. Kirazda bulunan antioksidanlar vücudumuzda bulunan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Kiraz antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar. Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır. Kirazda bulunan melatonin uyku düzenine yardımcı olur. Kiraz içerdiği antosiyanin ile iltihap arttırıcı enzimleri baskılamaktadır; yapılan bazı çalışmalara göre kiraz, gut hastalığına bağlı eklem ağrısı ataklarını %35 ile %75 arasında azaltmaktadır.



Hastalıkların kalkanı: DUT


100 gram taze dut meyvesi yaklaşık 95 kaloridir.



Akdut (Morus alba
):

Meyveleri yenir. Kurutulur. Aktarlarda dut kurusu olarak satılır. Göğsü yumuşatır Karadut (Morus nigra L.): Karadut yaprağından yapılan çay karaciğer hastalıklarında özellikle hepatitte kullanımı önerilir. Meyveleri yenir. Meyvelerinden yapılan reçeli ve şurubunu ağız yaralarını iyileştirir.



Antioksidan özelik taşıyan dut, ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliklerinin yanında ağız yaraları, boğaz hastalıkları, diş ağrısı, mide ve bağırsak iltihapları, egzama gibi pek çok hastalığa da iyi geliyor.



Cilt güzelliğine: AVAKADO


Bütün dünyada sağlık ve cilt sağlığı açısından faydalarıyla bilinen bir meyve olan avakado doğal ve sağlığa faydası olan sayısız besinler içermektedir. Genel olarak Akdeniz iklim kuşağına dek olan bölgelerde yetişir. Cilt sağlığı ve cilt bakım ürünlerinde çok fazla kullanılmaktadır. Cilde parlaklık yumuşaklık ve esneklik kazandırır. Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidandır. Diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir. Dünyada en doğal besin maddeleri arasında gösterildiği için yetişkinler dışında bebeklerin de güvenle tüketebileceği meyveler arasındadır. Avakadonun içinde A, B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Anti kanser özelliği ile bilinir. B1 B2 vitaminleri ve magnezyum fiziksel ve zihinsel sağlığı korur. Sahip olduğu kaliteli protein, vitamin ve mineraller çocukların, hamile kadınların beslenmesinde yararlıdır. İçerdiği antioksidan vitaminler birçok hastalığa sebep olan serbest radikallerle mücadele açısından önemlidir. Avokado %30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolesterolün artmasını önler. Kalp ve damar hastalıklarında doğal bir şifa kaynağıdır. Ülser üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Bol miktarda lif içerir, sindirim sistemi sağlığını korur. Karotenoid ve lutein içeriği göz sağlığı için önemlidir. Metabolizmayı canlandırır kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda mutluluk hormonu olan seratoninden ötürü ruh sağlığımıza da en az beden sağlığımıza olduğu kadar faydalıdır. İçerdiği yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur, dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluk ve rehaveti üzerinden atar. Zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkisi de bulunur. Taze şekilde yenilmesinin yanı sıra salata ve yemeklerde de kullanılmaktadır. Kabuğu tamamen buruşmuş ve siyahlaşmış olanları değil kabuğu koyulaşmaya başlamış, yumuşak olanları tercih edin. Eğer daha sonra tüketilecekse sert olanlar alınabilir.



Nadir bulunan özel bir meyve: ÇAĞLA MEYVESİ


Öncelikle çağla meyvesi nedir? Çağla, badem ve kayısı çekirdeğinin çiğ halidir.



Taze halini bahar mevsiminde sadece 20 gün içerisinde bulabilirsiniz. Bu yüzden bu lezzetli meyveyi tüketmek için acele etmeniz gerek. Peki nasıl tüketeceğiz derseniz; 30 gr çağla 160 kaloridir bir ara öğününüzde rahatlıkla 60 gr kadar tüketebilirsiniz. Ayrıca salatalarınıza da ayrı bir lezzet katacağını unutmayın! Yararlarına gelecek olursak;



Metabolizma hızlandırıcı bir meyvedir. LDL'yi yani kötü kolestrolünüzü düşürmeye yardımcıdır. İyi bir antioksidan olan E vitaminini içerir yani anti-kanserojen özelliği vardır. Yüksek lif içerir böylece barsaklarımızdaki iyi bakterilerin oluşumunu artırır. Yüksek potasyum ile tansiyonu düzenler aynı zamanda mutluluk vericidir. Zeytinyağının içerdiği tekli yağ asitlerini içerir yani kalp ve damar sağlığının korunmasında rol üstlenir. Yüksek kalsiyum içerir böylece kemik sağlığına iyi gelen kalsiyum depolarının dolmasına yardımcı olur. İçerdiği yüksek magnezyum ile kalp-damar sağlığına çok iyi gelen bir meyvedir. Yüksek lif içeriği ile kan şekerini yükseltme düzeyi (glisemik indeks) de düşüktür.

Kalp sağlığı için: MALTA ERİĞİ (YENİ DÜNYA)


A Vitamini yönünden son derece zengin olan Malta eriği ayrıca yüksek bir C ve B vitamini içeriğine de sahiptir. Lifli bir meyve olmasından dolayı konstipasyon sorunu çekenler tarafından tüketilmelidir. Günlük mineral ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanmasını sağlayan bu meyvede yüksek miktarda potasyum, fosfor ve kalsiyum bulunmaktadır. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kalp damar hastalıkları ve kansere karşı korumaktadır. Malta eriğinin bitki çayı şeklinde demlenen yaprakları diyareyi durdurmaktadır. Diyet yapanlarında beslenme programlarına dahil edebileceği malta eriği, yüksek lif oranı ile kilo verme sürecine destek veren meyvelerdendir. Malta eriğinin lif oranının yüksek olmasından dolayı kan glikozunu regüle ederek, ani açlık krizlerin kontrolünü sağlamaktadır. Malta eriği yüksek lif oranı ile bir porsiyon tüketildiğinde hem biyoyararlılığı yüksek hem düşük kalorili hem de uzun süre tok tutan bir öğün yerine geçmektedir. Bu nedenle diyet yapanların ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin yeterli ve dengeli miktarda tüketmesi gerekmektedir. Bir porsiyonu 6 adet malta eriğidir. Bir orta boy malta eriği 12 gr'dır ve 6.4 kcal'dir. Böylece bir porsiyon malta eriği 38.2 kcal'dir. Yaz aylarında vücudun ihtiyacına göre yetişmiş sulu, vitamin ve mineral deposu bir meyvedir.





















#Bahar meyveleri
#Meyve
#Çilek
#Çağla
9 yıl önce