|

Bir evi ev yapan yemek kokusudur

“Bir evi ev yapan içinde pişen yemek kokusudur, gümüş çatal bıçaklar ya da kolalı örtüler ya da en nadide porselenler güzel sofranın tasviri olamaz” diyen Özlen Çoğuroğlu, Ev Kokusu kitabının ikincisini okurlarının beğenisine sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2014 Pazar
Güncelleme: 22:37 - 13/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Özlen Çopuroğlu, 2006 yılında annesini kaybedince kaleme sarılıyor. 2007 yılında Hürriyet Grubunda köşe yazıları yazmaya başlayan Çopuroğlu, şimdilerde hurriyetaile.com’da kalem oynatıyor. 2009'da çıkardığı ilk kitabı Ev Kokusu'yla Fransa Gourmand yemek kitapları yarışmasında ödüle layık görülen Çopuruğlu ikinci kitabı Ev Kokusu 2'yi yine Alfa Yayınları aracılığıyla okurlarına sunuyor. “Bir evi ev yapan içinde pişen yemek kokusudur, gümüş çatal bıçaklar ya da kolalı örtüler ya da en nadide porselenler güzel sofranın tasviri olamaz. Benim için şekilciliğin alıp başını gittiği bu dünyada hepsi suretten ibaret” diyen Çopuroğlu, evli ve iki çocuk annesi. Hafta sonları Çopuroğlu ailesi için tatil ve güzel ve uzun kahvaltı demek. Çopuroğlu, “Birlikte paylaşmak için her fırsatı değerlendirmek lazım. İsterlerse domates soysunlar.

Ne pişirdiğinizin değil ne hislerle paylaştığınızın önemi var. Sahici ve akılda kalan bu olacak çünkü” diyor.

HER ŞEY AŞKTAN

Mutfak aşkı Çopuroğlu için elindeki malzeme, tarif ya da içerikle ilgili bir durum değil. Bir yırtık eski elbezi, kızarmış kuru ekmek ve muşamba masa örtüsü de onun için buram buram ev kokusu, yeni alınan masa örtüsü, hevesle aldığınız bir çay bardağı yanına yapmayı hayal ettiğiniz kurabiye de ev kokusu. Yaşadığımız çağ ihtiyacımız olmayan maddi şeyleri bile bize ihtiyaç gibi gösterse de Çopuroğlu, maddiyata çok önem vermiyor, her şeyin aşktan olduğuna inanıyor.

‘Her şey aşktan’ ifadesi ise onun için ilahi aşkı ifade ediyor ve ekliyor: “Bu tanımı sadece eşime duyguduğum sevgi ile sınırlandırmak Yaradan’ın gücüne gider. Her şey hep O’ndan…”

DOĞAL ANTİDEPRESAN

Yemek kitabı yazmak ve yemek yapmak birbirinden farklı disiplinler. Çopuroğlu ise böyle düşünmüyor. “İkisinde de mutfaktasınız, ikisinde de aşçıbaşı sizsiniz. Yazmanın tek farkı yalnız olmak istiyorum” diyor. Özellikle son zamanlarda yazmak için adeta evden, işten, çocuklardan saklanıyor ama onların sesleri eşliğinde yemek yapmaktan büyük keyif alıyor. sevdiklerinizle beraber evde olma hissinin ve sofrada birlikte paylaşılan her lokmanın tek doğal antidepresan olduğunu söyleyen Çopuroğlu, geçmişte yapılan hataların hayatta çok önemli aynalar olduğunu belirtiyor ve herkese bu hataları fener yapmasını öneriyor.


Mutlu anılar bırakın

Evdeki tartışmaları bir yolunu bulup çocuklara güzel hatırlatmak gerektiğini söyleyen Çopuroğlu, "Bu çocuklara büyüdüklerinde, "Annemle babam da tartışırdı, aynı muhabbetten hatırlardım" diye gülüp geçebilecek kadar samimi izler bırakırsak ne ala. Biraz da sonu hep tatlıya bağlanan sarıp sarmalanmalar, gönül almalar, yanında demlenmiş çay veya kahve, hatta hava soğuksa salep ne güzel yakışır çocukların hafızalarına" diyor.

#ev
#yemek
#koku
#mutfak
9 yıl önce