|

Çapa hastanesi Sultangazi'ye mi taşınıyor?

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nin yeni adresinin Sultangazi olması gündemde. Üniversitenin belediyenin hemen yanında inşa edilen devlet hastanesine taşınacağı belirtiliyor

Yeni Şafak
13:46 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 14:00 - 12/01/2016 Salı
Diğer

Yaşadığı mali sıkıntılar ve yıkık dökük binalarıyla ayakta durmaya çalışan 187 yıllık İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi(Çapa), Sultangazi'de inşaat çalışmaları devam eden Sultangazi Devlet Hastanesi'ne taşınacak. Yılda yaklaşık 3 milyon kişiye hizmet veren ve Türkiye'nin sayılı üniversite hastanelerinden olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin taşınma nedeni ise, binaların depreme dayanıksız ve yetersiz olması.



İstanbul Tıp Fakültesi'nin taşınması için gereken resmi yazışmalar yapıldı. Yetkili makamlardan henüz konuyla ilgili açıklama yapılmasa da, İstanbul Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi, Sultanbeyli Belediyesi ile görüşmeler gerçekleştirdi. Öyle ki, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı tarafından, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı'na yazılan yazıda, yerleşkenin taşınacağı adres Sultangazi'deki hastane olarak gösterildi. Taşınmanın gerçekleşmesi için beklenense Sultangazi'de yükselen hastane inşaatının bitmesi.



600 yatak 29 ameliyathane


Sultangazi Devlet Hastanesi'nin 2016 yılının sonunda bitmesi öngörülüyor. Şu anda yüzde 72'si bitmiş olan hastane ikisi yer altında olmak üzere 11 kattan oluşuyor. Toplamda 169 bin 347 metrekare inşaat alanı olan hastanede, 400'ü genel amaçlı, 200'ü ise kadın doğum ve çocuk için olmak üzere 600 yatak kapasitesi ile 29 ameliyathane olacak. Hastanede 119 yatak kapasiteli 11 yoğun bakım ünitesi de bulunacak. Ancak hastaneye ulaşım konusunda Çapa'ya kıyasla çeşitli soru işaretleri yok değil. Çapa'nın merkezi konumuna kıyasla Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Bulvarı'nda bulunan hastane merkezi konumda olmasa da yakınlarında bir tramvay hattı bulunuyor. Alanı gezmek için izin aldığımız inşaat yetkilileri, hastanenin yanı sıra, Diş Hekimliği Fakültesi için de ayrı bir alan olduğunu ancak onun inşaatına henüz başlanmadığını belirtiyor.


Sultangazi Belediyesi'nden aldığımız bilgiye göre ise, inşaatı süren hastaneye İstanbul Tıp Fakültesi'nin belirli bölümlerinin taşınması söz konusu. Bölümlerin yüzde 80'inin taşınacağını söyleyen belediye yetkilileri, durumun tam olarak netleşmediğini de vurgulayarak, “Birkaç bölümün taşınması ile ilgili pürüzler var, hepsine onay verildikten sonra netleşecek" açıklamasında bulundu.



Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İşyeri Temsilcisi Ersoy Adıgüzel ise, “İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı, hastanenin kesinlikle taşınacağını söylüyor. Yeni adres, Sultangazi mi, Tuzla mı yoksa Başakşehir mi olacak belli değil. Biz ciddi kaygılar taşıyoruz. Hastanenin bulunduğu arazi çok değerli, ranta açılabilir. Eğer hastane başka bir yere taşınırsa bir daha geri dönebilir miyiz?" dedi.



Milliyet'in haberine göre, İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez de, “Ne yapacaklar belli değil. Herhangi bir açıklama da yapmıyorlar, neyi saklıyorlar? Taşınacaksa, 'Şuraya taşınacak', yıkılacaksa 'Yıkılacak' desinler. Yönetimin, dekanlığın saydam davranması gerekir. Hastanelerin şu an bulunduğu arsanın değerli olması, vatandaşa hizmetten daha önemli değil. Yıllardır can çekişiyor, sürekli yıkılacağı gündeme geliyor ama bir icraat yok" diye konuştu.



Kısım kısım taşınacak


İstanbul Tıp Fakültesi'nin resmi internet sitesinde “Yeni Çapa Cerrahpaşa Projesi" adıyla yer alan açıklamalarda ise hastanenin taşınacağı bilgisi yer almıyor. Açıklamada, proje kapsamında Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin kısım kısım yıkılıp yeniden yapılacağı belirtiliyor.


#Çapa Hastanesi
#İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
#Sultangazi Devlet Hastanesi
8 yıl önce